Απαξιώνονται οι δομές υγείας στη Μεσσηνία

Απαξιώνονται οι δομές υγείας στη Μεσσηνία

Το μείζον θέμα της κατάστασης που επικρατεί στο χώρο της υγείας και πρόνοιας στο Δήμο Καλαμάτας και την ευρύτερη περιοχή συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου κυριάρχησαν δύο απόψεις. Αυτή της Δημοτικής Αρχής και εκείνη των παρατάξεων της Αντιπολίτευσης.
Ο δήμαρχος Παν. Νίκας υπερασπίστηκε την πολιτική της Δημοτικής Αρχής, τόνισε ότι ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν μπορεί παρά να είναι επικουρικός και υπεραμύνθηκε ενός δημόσιου συστήματος υγείας με ευθύνη του κράτους και ενός κοινωνικού κράτους που θα ενισχύει τον τομέα της πρόνοιας. Παραδέχτηκε, πάντως, ότι με την πολιτική των μνημονίων η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών έχει πέσει δραματικά σε όλες τις δομές υγείας.
Επανέλαβε δε, ότι ο Δήμος δεν έχει τους πόρους αλλά και τις δυνατότητες να υποκαταστήσει το κράτος. Βέβαια, με τις δομές που έχει αναπτύξει, με τη βοήθεια, κυρίως, της Μητρόπολης Μεσσηνίας, αλλά και δεκάδων εθελοντών, προσπαθεί να μειώσει το μέγεθος της καταστροφής στο χώρο της υγείας, αλλά όλα αυτά δεν είναι παρά «ασπιρίνες» και προσπάθειες να κρατηθούν οι όποιες κοινωνικές ισορροπίες. «Δεν είναι δυνατό ο Δήμος Καλαμάτας να βγει με καζάνια στην Αριστομένους και να μοιράζει φαγητό», σχολίασε.
Απαντώντας στην κριτική του που του ασκείται για την πολεμική του εναντίον του Κοινωνικού Ιατρείου, τη χαρακτήρισε αδικαιολόγητη, αφού ο Δήμος παραχώρησε κτήριο για τη λειτουργία του, ενώ έχει προβλέψει την παρουσία του και στην υπό κατασκευή καρδιολογική κλινική στο παλαιό νοσοκομείο, όπου χτίζεται το νέο Δημαρχείο. «Θα ήθελα, επιτέλους, χωρίς μεμψιμοιρίες και σκοπιμότητες να αναγνωριστεί ότι από την πλευρά μας γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια, απέναντι σ’ ένα ανεπαρκέστατο κράτος με τεράστια λάθη στην πολιτική υγείας» σχολίασε.
Στη συζήτηση έγινε παρέμβαση και από τον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, Λ. Πουρναρά, ο οποίος τόνισε ότι με τις πολιτικές της κυβέρνησης και των μνημονίων πολύ σύντομα δε θα υπάρχει δημόσια υγεία τόσο στη Μεσσηνία όσο και στην υπόλοιπη χώρα.
Σχολιάζοντας την κατάσταση στο νοσοκομείο, μίλησε για μια δευτεροβάθμια μονάδα χωρίς προσωπικό, ιατρικό, νοσηλευτές και παραϊατρικό, η οποία πολύ σύντομα δε θα μπορεί να προσφέρει ούτε τις στοιχειώδεις υπηρεσίες στους πολίτες. Για το λόγο αυτό ζήτησε τη συμπαράσταση του Δημοτικού Συμβουλίου στον αγώνα που κάνουν οι εργαζόμενοι να παραμείνει ενεργός ο δημόσιος χαρακτήρας της υγείας, αλλά και να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες που προσφέρει.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Θόδωρος Μπρεδήμας, σημείωσε ότι μέχρι σήμερα η Δημοτική Αρχή χρησιμοποιεί τις δημοτικές δομές υγείας μόνο για ψηφοθηρικούς λόγους και χωρίς καμία μέριμνα για εντατικοποίηση της προσφοράς αλληλεγγύης προς τους πολίτες. Ανέφερε ότι το Δημοτικό Κοινωνικό Παντοπωλείο πρέπει να ενισχυθεί, να αυξηθούν οι ημέρες εξυπηρέτησης των δημοτών, αλλά και να υπάρχει σύνδεση με το Αστικό ΚΤΕΛ, ώστε να εξυπηρετούνται οι ηλικιωμένοι. Πρόσθεσε, δε, ότι το ίδιο θα πρέπει να γίνει και με το συσσίτιο, του οποίου οι μερίδες θα πρέπει να αυξηθούν ουσιαστικά. Τέλος, πρότεινε το διπλασιασμό της δημοτικής χρηματοδότησης των δομών υγείας και πρόνοιας του Δήμου Καλαμάτας.
Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Νίκος Διασάκος, τόνισε ότι ο δημόσιος χαρακτήρας της υγείας απαξιώνεται μέρα με τη μέρα, αφού οι πολιτικές της κυβέρνησης, υπό τις οδηγίες της τρόικας, αποδείχτηκε ότι, αντί να θεραπεύουν τους πολίτες, στην ουσία τούς οδηγούν στην εξόντωση. Για το ρόλο της Δημοτικής Αρχής, είπε ότι είναι υποχρεωμένη να μεριμνά για τα προβλήματα των δημοτών της. Αντ’ αυτού, όμως, πράττει το ακριβώς αντίθετο.
Ο επικεφαλής του «Δικτύου» μίλησε για θέατρο του παραλόγου, όταν η Δημοτική Αρχή απεμπολεί επί της ουσίας τη βασική της υποχρέωση, η οποία είναι η κοινωνική μέριμνα για τους δημότες της. Επιπλέον, είπε ότι ο δήμαρχος χρησιμοποιεί τις δομές του Δήμου μόνο προς άγρα ψήφων, ενώ προσπαθεί να αποκόψει το Δημοτικό Συμβούλιο από την κοινωνία. «Στη σημερινή συζήτηση θα έπρεπε να ήταν παρόντες διευθυντές υπηρεσιών, συλλόγων και εθελοντικών ομάδων, ώστε να βρεθεί ένας κοινός τόπος για την αντιμετώπιση της κρίσης. Αντί, όμως, η Δημοτική Αρχή να κινείται προς αυτή την κατεύθυνση και να πρωτοστατεί στους όποιους αγώνες, αρκείται μόνο να ευλογάει τα γένια της» σχολίασε ακόμη.
Με τη σειρά του, ο επικεφαλής της «Πρωτοπορίας», Ν. Φωτέας μίλησε για εθνική κρίση λόγω της πολιτικής των μνημονίων και ως τέτοια θα πρέπει να αντιμετωπίζεται από τη Δημοτική Αρχή. Αντίθετα, αυτή με τα έργα της καπηλεύεται προσπάθειες εθελοντών και προσπαθεί να κάνει μικροπολιτική, αντί να ενώσει όλες τις συλλογικότητες και να βοηθήσει έτσι τη ζωή των συμπολιτών μας.
Στο τέλος της συζήτησης υπερψηφίσθηκε η πρόταση της Δημοτικής Αρχής, η οποία έχει ως ακολούθως: «Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας θεωρεί αναγκαιότητα και ζήτημα πρώτης προτεραιότητας τη στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας, με τη διάθεση των αναγκαίων πόρων και μέσων, την αναδιοργάνωσή του και κυρίως τη διασφάλιση της εργασίας του προσωπικού, αλλά και την πλήρωση όλων των οργανικών θέσεων σε όλες στις δομές υγείας.
Απαιτεί από το κράτος να διαμορφώσει – επιτέλους – μια αξιόπιστη προνοιακή πολιτική, ως έχει υποχρέωση, γιατί η σημερινή κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε μείζονα ανθρωπιστική κρίση, με απρόβλεπτες συνέπειες για τη χώρα και τους πολίτες της. Ζητεί να καλυφθούν τα κενά τα οποία υπάρχουν και να υποστηριχθούν οι δομές της κοινωνικής Πρόνοιας».

Του Αντώνη Πετρόγιαννη