Θρασύτατη διάρρηξη χθες στο Κοινωνικό Ιατρείο Καλαμάτας, με σκοπό την καταστροφή (φωτογραφίες και βίντεο)


«Γης Μαδιάμ» έκαναν χθες άγνωστοι το χώρο που στεγάζεται το Κοινωνικό Ιατρείο της Καλαμάτας, σε οίκημα του παλιού νοσοκομείου, αφαιρώντας δυο ηλεκτρονικούς υπολογιστές και μία οθόνη. Έκοψαν, επίσης, το τηλέφωνο του ιατρείου, ενώ προκάλεσαν ζημιές και στο χώρο πρακτικής άσκησης της Σχολής Νοσοκόμων.
Θα πρέπει, δε, να αναφερθεί ότι στο συγκεκριμένο χώρο βρέθηκαν σε μαύρες σακούλες δύο βίντεο, που για άγνωστο λόγο δεν πήραν μαζί τους φεύγοντας οι άγνωστες διαρρήκτες.
Στον έναν από τους δύο υπολογιστές περιλαμβανόταν και το αρχείο ασθενών του Κοινωνικού Ιατρείου, ενώ ο υπεύθυνος Αναστ. Πουλόπουλος άφησε αιχμές για τους λόγους της περίεργης αυτής διάρρηξης.

Οι άγνωστοι δράστες παραβίασαν την πόρτα της Σχολής Νοσοκόμων. Έστριψαν αριστερά, όπου και το Κοινωνικό Ιατρείο, σπάζοντας μια ξύλινη πόρτα που χωρίζει τους δύο χώρους, πήραν τους υπολογιστές και την οθόνη, ενώ πέταξαν στο πάτωμα διάφορα έγγραφα και αντικείμενα από συρτάρια και ντουλάπια. Μετακινήθηκαν προς το γραφείο της διευθύντριας της Σχολής, προκαλώντας κι εκεί κάποιες φθορές, ενώ εκδήλωσαν το μεγαλύτερο μέρος της μανίας τους στο χώρο της πρακτικής άσκησης των σπουδαστών. Πέταξαν στο πάτωμα ό,τι βρήκαν στα ντουλάπια, ενώ δε δίστασαν να βάψουν και με ένα σπρέι μια κούκλα που αναπαριστά ασθενή. Σύμφωνα δε με τη διευθύντρια της σχολής Ελπίδα Γεωργιουδάκη, βρέθηκαν στο χώρο σε δυο μαύρες σακούλες ισάριθμα βίντεο, που όμως οι άγνωστοι δεν πήραν μαζί τους.
Σύμφωνα με τις ενδείξεις, οι άγνωστοι απομακρύνθηκαν βιαστικά, ενώ δεν εντόπισαν τα φάρμακα που υπήρχαν στο κτήριο.               
 

Αιχμές
Μιλώντας στο «Θάρρος» ο κ. Πουλόπουλος έκανε λόγο για μικρής αξίας υλικά, που ήταν όμως πολύ μεγάλης αξίας για τους υπευθύνους του ιατρείου. «Δε νομίζω ότι θα μπορούσε κανείς να πει πως τόση ζημιά εδώ έγινε μόνο και μόνο για να πάρουν δυο κομπιούτερ. Θα μπορούσε να συμβεί κι αυτό, αλλά το μυαλό δεν πάει τόσο εύκολα εκεί», είπε χαρακτηριστικά.     
Όταν ρωτήθηκε αν υπήρχε κάποια προειδοποίηση, απάντησε: «Όταν θέλαμε να διαλύσουμε την ΕΡΤ, σπάσαμε το Λυκόδημο. Χρειάζεται κι άλλη; Και ξέρουν ποιος το έχει κάνει και δε φαντάζομαι να ισχύει το ίδιο και εδώ. Όποιος έχει μια στάλα μυαλό στο κεφάλι του και σκέφτεται γενικότερα, μπορεί να σκεφτεί ότι όταν δεν εξυπηρετεί κάτι, μπορείς να κάνεις και ζημιά. 
Κάποιος θέλει να βλάψει τις δομές αλληλεγγύης που στηρίζουν τον κόσμο. Κάποιος θέλει να κάνει τον κόσμο να φοβάται ακόμη περισσότερο. Αυτή είναι η γνώμη μου. Εύχομαι και ελπίζω να κάνω λάθος. Καταλαβαίνω πως η ερώτηση είναι δημοσιογραφική, καθώς μερικοί δε θέλουν να γίνονται αυτές οι εκδηλώσεις της κοινωνίας και της αυτοοργάνωσής της.
Η ζημιά είναι σοβαρή, γιατί θα μας αναγκάσει να γράψουμε 300 άτομα ακόμη στη βάση δεδομένων, έχουμε και χειρόγραφο αρχείο».
Όπως είπε στη συνέχεια, σκοπός είναι να λειτουργήσει άμεσα το ιατρείο, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτό να συμβεί και σήμερα.
Πρόσθεσε δε πως «ο βανδαλισμός δεν είχε νόημα να γίνει, εκτός αν ήθελε να φοβίσει. Όμως, εμείς δε φοβόμαστε» και κατέληξε λέγοντας: «Χρειαζόμαστε τη συμπαράσταση όλου του κόσμου. Θέλουμε από τους δημοτικούς  άρχοντες, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τις συλλογικότητες, τα κόμματα, να καταδικάσουν την ενέργεια. Να προστατεύσουν το ιατρείο και να βοηθήσουν με εθελοντές, μέσα και με προσωπική εργασία. Αυτό που πρέπει να αντιληφθούμε είναι ότι η οργάνωση του λαού, η διασφάλιση της αξιοπρέπειάς του, του τρόπου που θα αντισταθεί σε αυτή την οικονομική, κοινωνική και ηθική αποδόμηση που συμβαίνει σήμερα, είναι πρώτιστο καθήκον όλων. Αν δεν το κατανοήσει κανείς αυτό, δεν πάμε πουθενά. Θα πέσουμε βαθύτερα στο λάκκο, όχι με τα φίδια, αλλά με τα σκ…».
Μήνυση, τέλος, στην Αστυνομία για το περιστατικό υπέβαλε η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Δικτύου Κοινωνικών Ιατρείων Μεσσηνίας, Φένια Εξακουστίδου.        
 
Δήλωση Μπρεδήμα
Σε δήλωσή του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, Θ. Μπρεδήμας, καταδικάζει την «εισβολή», όπως τη χαρακτηρίζει και αναφέρει: «Καταδικάζουμε την “εισβολή” αγνώστων, μέχρι τώρα, ατόμων, τα οποία προκάλεσαν σημαντικές ζημιές στον τεχνολογικό και στον απαραίτητο εξοπλισμό του Κοινωνικού Ιατρείου Καλαμάτας και των εγκαταστάσεων της Σχολής Νοσοκόμων, που αποτελούν σημαντικό ανθρωπιστικό και κοινωνικό έργο.
Τέτοιες επιθέσεις είναι καταδικαστέες και καλούμε τις αρμόδιες αρχές να επιληφθούν της εξιχνίασης της παράνομης αυτής “εισβολής”».  

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
Φωτό: Στασινός Μουτσούλας