Αγρότες της Πελοποννήσου: Όχι στο νομοσχέδιο του θανάτου (φωτογραφίες)

Αγρότες της Πελοποννήσου: Όχι στο νομοσχέδιο του θανάτου (φωτογραφίες)

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Στα διόδια της Νεστάνης έχουν συγκεντρωθεί από το πρωί της Παρασκευής 21 Φεβρουαρίου για να  διαμαρτυρηθούν για τα νέα φορολογικά μέτρα που τους πλήττουν, οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι και να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ που τους οδηγεί στη φτώχεια και την εξαθλίωση.
arcadiaportal.gr 


Για ακόμη μία φορά οι αγρότες βγαίνουν στους δρόμους υπό το βάρος άλυτων προβλημάτων, για ακόμη μία φορά επιλέγουν την ίδια εποχή. Αλήθεια, γιατί τώρα; Γιατί αυτή τη χρονική περίοδο αποτιμάται το ετήσιο εισόδημά τους, μια και ολοκληρώνεται η καταβολή των ενισχύσεων της περασμένης χρονιάς.
Κι αυτό που βιώνουν εδώ και χρόνια είναι μια συνεχής μείωση που, όπως εκτιμάται από τη Eurostat, έφθασε σωρευτικά22,6% στο διάστημα της εξαετίας 2006-2011, ενώ στο ίδιο διάστημα στην Ε.Ε. των «27» το αγροτικό εισόδημα αυξήθηκε κατά 19%. Για το 2012 η απώλεια διαμορφώθηκε στο 8,9%, ενώ για το 2013, μετά την ψήφιση του Μνημονίου 3 και του νέου φορολογικού νόμου, η πτώση ξεπέρασε το 15%.
Συνολικά, την τελευταία οχταετία η μείωση ξεπέρασε το 46%, φτάνοντας το σημερινό εισόδημα του Ελληνα αγρότη να αντιπροσωπεύει το 40% του μέσου εισοδήματος των υπόλοιπων εργαζομένων.
Έτσι, σκληραίνουν τη στάση τους και σε συνέχεια της κινητοποίησης προχθές στην Αθήνα, ετοιμάζουν παμπελοποννησιακό συλλαλητήριο με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα διόδια Νεστάνης σήμερα το μεσημέρι.
Την απόφαση αυτήν έλαβαν ομόφωνα οι συντονιστικές επιτροπές των ανεξάρτητων αγροτικών μπλόκων και φορέων της Πελοποννήσου που συναντήθηκαν και συνεδρίασαν στην Τρίπολη τις προηγούμενες ημέρες.
Οι συντονιστικές επιτροπές εξέδωσαν κοινό ψήφισμα με τα αιτήματά τους προς την κυβέρνηση που είναι πέντε και αφορούν:
Άμεση απόσυρση του νέου φορολογικού νόμου που εφαρμόζεται από 1/1/2014 και άμεση συζήτηση για τη δημιουργία ενός νέου πλαισίου δίκαιου και λειτουργικού με εφαρμογή του από το 2015.
Παρεμβάσεις στο κόστος παραγωγής, ώστε να καταστούν ανταγωνιστικά τα προϊόντα.
Κατάργηση του χαρατσιού που επιβλήθηκε στα αγροτεμάχια και στους βοσκοτόπους.
«Πάγωμα» των χρεών των αγροτών και των κτηνοτρόφων για τρία χρόνια και χρηματοδότησή τους με χαμηλά επιτόκια και πάγωμα των πλειστηριασμών για 5 χρόνια.
Να μην περάσει η διεύρυνση της ζωής του φρέσκου-νωπού γάλακτος από τις 5 ημέρες που είναι σήμερα στις 7 με 10 ημέρες, όπως και η παραγωγή γιαουρτιού από σκόνη γάλακτος, γιατί, όπως επισημαίνουν, αυτό θα έχει καταστροφικές συνέπειες τόσο για την κτηνοτροφία όσο και για τους καταναλωτές.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη