Χαμένη η Μεσσηνία με τη νέα ΚΑΠ

Χαμένη η Μεσσηνία με τη νέα ΚΑΠ

Ψαλίδι στο ύψος των επιδοτήσεων που λαμβάνουν οι Μεσσήνιοι παραγωγοί, το οποίο μπορεί να φτάσει και το 20%, ανάλογα με το σενάριο περιφερειοποίησης που θα εφαρμόσει η χώρα, φέρνει η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική. Χάριν των εκλογών του Μαΐου, όμως, η κυβέρνηση δεν ανοίγει τη διαβούλευση, μπας και… ξυπνήσουν οι αγρότες και αρχίσουν νέες αντιδράσεις.
Στο μεταξύ, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε προχθές το απόγευμα η ημερίδα της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις συνέπειές της για τη Μεσσηνία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, η Μεσσηνία έχει την υψηλότερη μοναδιαία αξία δικαιωμάτων μεταξύ των νομών της Περιφέρειας Πελοποννήσου και χάριν της σύγκλισης που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ θα υποστεί και τη μεγαλύτερη μείωση της μέσης αξίας δικαιωμάτων.
Ειδικότερα, σε ρεπορτάζ του Kalamatajournal, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας, Γιάννης Κυριακόπουλος, σημείωσε ότι οπωσδήποτε θα υποστούν μειώσεις οι επιδοτήσεις των περισσότερων παραγωγών του νομού, από την άλλη όμως θα ωφεληθούν παραγωγοί προϊόντων όπως η πατάτα, οι θερμοκηπιακές και οι δενδρώδεις καλλιέργειες κ.λπ., τα οποία αποκτούν δικαιώματα με τη νέα ΚΑΠ.
Το ύψος της μείωσης του συνολικού ποσού που μπαίνει στο νομό από τις επιδοτήσεις θα καθοριστεί, πάντως, από το σενάριο της περιφερειοποίησης που θα εφαρμόσει η χώρα.
Η περιφερειοποίηση πρέπει να έχει αποφασιστεί μέχρι την 1η Αυγούστου και όλες οι άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν πάρει τις σχετικές αποφάσεις. Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχουν καν ανοίξει τη διαβούλευση για το συγκεκριμένο ζήτημα, προφανώς για να μη δυσαρεστηθούν, εν όψει εκλογών, οι παραγωγοί, όταν συνειδητοποιήσουν τη νέα πραγματικότητα.
Πάντως, τέσσερα φαίνεται να είναι τα επικρατέστερα σενάρια περιφερειοποίησης, εκ των οποίων τα δύο βασίζονται σε διοικητικό μοντέλο και τα άλλα δύο σε αγρονομικό.
Η ημερίδα ξεκίνησε με εισήγηση του αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Αλευρά, που από την πλευρά του υπολόγισε ότι η Μεσσηνία στο χειρότερο σενάριο θα χάσει το 16% και στο καλύτερο το 5,6% των επιδοτήσεων.
Εκτός από τον Γιάννη Κυριακόπουλο, εισήγηση για τη νέα ΚΑΠ και τις ρυθμίσεις της έκανε ο Αντώνης Παρασκευόπουλος, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Τριφυλίας.
Α.Π.