«Σκούπα» Δένδια στην Αστυνομία, «σαρώνει» τμήματα και Ασφάλεια

«Σκούπα» Δένδια στην Αστυνομία,  «σαρώνει» τμήματα και Ασφάλεια

Σε αναβρασμό βρίσκεται το Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας εν όψει αναδιάρθρωσής της, σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Ν. Δένδια.
Το νομοσχέδιο κατατέθηκε ήδη στη Βουλή, ενώ σήμερα και αύριο η Πανελλήνια Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων συνεδριάζει σχετικά.
Ως γνωστόν, το νομοσχέδιο που είχε κυκλοφορήσει το καλοκαίρι, έφερνε μεγάλες αλλαγές στη δομή της Αστυνομίας, με αρκετά αρνητικά στοιχεία και για τη Μεσσηνία. Από τα βασικά: Τέρμα η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας, η οποία γίνεται τμήμα, και ελέγχεται πλέον κεντρικά και όχι τοπικά. Το νομοσχέδιο θα φέρει και καταργήσεις αστυνομικών τμημάτων της υπαίθρου, ενώ η Αστυνομική Υποδιεύθυνση Κυπαρισσίας θα μεταλλαχθεί σε ένα απλό αστυνομικό τμήμα.
Για τους ίδιους τους αστυνομικούς, ο μεγαλύτερος φόβος είναι η κατάργηση του Κώδικα Μεταθέσεων. Ο συγκεκριμένος «Καλλικράτης» στην Αστυνομία δεν αποκλείεται να ανοίξει πλέον το δρόμο για μεταθέσεις σε επίπεδο Περιφέρειας.
 
«Έχουμε δώσει προτάσεις»
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Μεσσηνίας, Γιάννη Αδαμόπουλο, η Μεσσηνία ήταν από τις πρώτες που κατέθεσε τις προτάσεις της: «Το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει 3 αυτόνομους κλάδους: Τάξης, Ασφάλειας, Μετανάστευσης και Προστασίας των συνόρων. Εμείς συμφωνούμε στην αναγκαιότητα της αναδιάρθρωσης, ωστόσο επισημαίνουμε ότι κάθε νομός έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες ως περιοχή, αλλά και στα ζητήματα της εγκληματικότητας. Οι αστυνομικοί που υπηρετούν σε κάθε περιοχή,  ο αστυνομικός διευθυντής, οι εκπρόσωποι συνδικαλιστικών φορέων και οι πολίτες, ξέρουν καλύτερα από τον καθέναν πού και πώς χρειάζεται να γίνει η αναδιάρθρωση. Το σχέδιο νόμου είναι το πρώτο στάδιο και θα ακολουθήσει Προεδρικό Διάταγμα για τις υπηρεσίες σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Εμείς θεωρούμε ότι ο διάλογος δεν έχει τελειώσει, θα εισακουστούν οι προτάσεις μας, ειδικότερα για τη Μεσσηνία. Είναι προτάσεις για την ασφάλεια των πολιτών, που για μάς είναι το κυριότερο».
 
Μειώνουμε αυτούς που μας λείπουν και φαινόμαστε… περισσότεροι
Με το νομοσχέδιο καταργούνται 6.700 κενές οργανικές θέσεις αστυφυλάκων και, κατά συνέπεια, πλέον η Αστυνομία δε θα έχει… έλλειψη δυνάμεων!
«Η Αστυνομία μέχρι τώρα λειτουργεί με νομοθετικό διάταγμα του 1984. Άλλη η μορφή εγκληματικότητας και οι προτεραιότητες τότε, και άλλες τώρα. Όσον αφορά στην κατάργηση θέσεων: Ο υπουργός είπε ότι θα λειτουργήσουμε σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Επομένως, στη Μεσσηνία θα πρέπει να αυξηθούν οι αστυνομικοί. Στην Ευρώπη αντιστοιχεί ένας αστυνομικός ανά 250 κατοίκους. Η Μεσσηνία έχει 170.000 κατοίκους, οπότε λίαν επιεικώς πρέπει να είμαστε τουλάχιστον 450 και αυτή τη στιγμή είμαστε 350. Επομένως, θέλει προσοχή και αν αυτό γίνει με σωστή υποδομή, σίγουρα η αστυνόμευση θα είναι καλύτερη», σχολιάζει ο κ. Αδαμόπουλος.
Σε ό,τι αφορά τη συγχώνευση ή και κατάργηση αστυνομικών τμημάτων, ο κ. Αδαμόπουλος σημειώνει ότι σε κάθε «καποδιστριακό» Δήμο πρέπει να υπάρχει ένα. Επίσης, πιστεύει ότι στην Τριφυλία πρέπει να υπάρχει παράρτημα του Τμήματος Ασφαλείας. Συμφωνεί, πάντως, ότι πρέπει να κλείσουν ορισμένα τμήματα τα οποία στην ουσία έχουν έναν αστυνομικό και δεν μπορούν να προσφέρουν κάτι στον πολίτη.
Και συμπληρώνει: «Πρέπει να υπάρχει ένα Τμήμα Ασφαλείας στην Τριφυλία, γιατί είναι μεγάλη η απόσταση από την Καλαμάτα. Επίσης, στην περιοχή υπάρχουν πολλοί αλλοδαποί λόγω καλλιεργειών και τουρισμού. Ας το ονομάσουν όπως θέλουν, κλιμάκιο, ομάδα, όμως πρέπει να υπάρχει. Γιατί άλλο να είσαι από την περιοχή και άλλο από απόσταση να παρακολουθείς τα γεγονότα. Εμείς επιμένουμε στις αρχικές μας θέσεις και να λειτουργήσουμε σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, ανάλογα με τον πληθυσμό που έχει ο νομός, ο οποίος έχει συνεχιζόμενη ανάπτυξη και τουρισμό. Το μεγάλο βάρος της αστυνόμευσης έχει πέσει στις μεγάλες πόλεις, σίγουρα όμως η εγκληματικότητα έχει έρθει από το κέντρο προς την επαρχία. Έχουμε προτείνει να υπάρχει μια ομάδα σε κάθε Αστυνομική Διεύθυνση, η οποία θα είναι εκπαιδευμένη στα πρότυπα της ΕΚΑΜ. Επιμένουμε σε αυτή τη θέση, γιατί η εγκληματικότητα έχει φύγει από τα μεγάλα αστικά κέντρα».