Δήλωση για τις προγραμματικές δηλώσεις του κ. Νίκα έκανε ο Δημήτρης Οικονομάκος


Η Δημοτική Αρχή του κ. Νίκα «τίμησε» τη στήριξη που είχε από τη Ν.Δ. και το ΛΑΟΣ και εφάρμοσε με συνέπεια την αντιλαϊκή «γραμμή» της συγκυβέρνησης Ν.Δ. /ΠΑΣΟΚ και των παλιότερων κυβερνητικών σχηματισμών.
Ο κ. Νίκας, στην παρουσίαση του συνδυασμού και των έργων του, έβαλε στην πρώτη γραμμή τις δομές κοινωνικής αλληλεγγύης του Δήμου. Η πρόσφατη δήλωση, όμως, της Δημοτικής Αρχής ότι σκοπός των δομών αυτών είναι η προστασία του συστήματος από «κοινωνικές αντιδράσεις» έξω από τα όρια της νομιμότητας, ομολογεί ότι τη Δημοτική Αρχή την ενδιαφέρουν οι εργαζόμενοι που έχουν περιέλθει σε δεινή κατάσταση τόσο όσο δεν αντιδρούν και δεν «εκρήγνυνται». Μόνο έτσι μπορεί να εξηγηθεί η αναντιστοιχία ανάμεσα στις ανάγκες και στις προσφερόμενες υπηρεσίες. Και ας μην πει κανείς ότι «ο Δήμος προσφέρει όσο μπορεί», γιατί ο Δήμος δεν είναι σωματείο που εθελοντικά τα μέλη του, χωρίς πόρους και τυμπανοκρουσίες, κάνουν ό,τι μπορούν, αλλά είναι κράτος! Είναι πολιτική η απόφαση του Δήμου να ρίξει το βάρος στους εθελοντές, με ελάχιστο προϋπολογισμό και προσωπικό. Είναι άτιμο να παρουσιάζεις το «ξεροκόμματο» που για αυτόν που δεν το έχει είναι «παντεσπάνι» σαν μεγάλο έργο του Δήμου. Είναι ανάρμοστο ο Δήμος να εκμεταλλεύεται τα αγνά αισθήματα εθελοντισμού εκατοντάδων Καλαματιανών, που προσφέρουν από το υστέρημά τους. Και τέλος, πάει πολύ αυτοί που συμφωνούν και έχουν βάλει πλάτη στην εφαρμογή αυτής της πολιτικής που γεννάει φτώχεια, πείνα και δυστυχία, να σπεκούλαραν προσπαθώντας να αδράξουν ψήφους!
Στη συνέχεια η Δημοτική Αρχή στάθηκε στα «μεγάλα έργα», τις αναπλάσεις, που γίνονται στην πόλη. Πρόκειται σχεδόν αποκλειστικά για έργα καλλωπισμού κεντρικών οδών, με στόχο την προσέλκυση τουρισμού, από τον οποίο δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν οι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι της Καλαμάτας. Αυτό, άλλωστε, δείχνουν και τα στοιχεία από την περσινή τουλάχιστον αύξηση των αφίξεων.
Από την άλλη, σημαντικά έργα για το λαό της περιοχής, που κινδυνεύει η ζωή και η περιουσία του από πλημμύρες, σεισμούς και πυρκαγιές, βλέπουμε να παραπέμπονται στις «ελληνικές καλένδες». Η πραγματικότητα είναι πως με τον Καλλικράτη και τον Καποδίστρια η δυνατότητα για κάποιον Δήμο να ξεφύγει από τον ασφυκτικό έλεγχο των προκαθορισμένων αποφάσεων για τα έργα που θεωρούνται επιλέξιμα σε κάθε περιοχή, είναι μηδαμινή. Όσα έργα δεν είναι προσοδοφόρα για τους μεγαλοεργολάβους, δεν είναι επιλέξιμα από το ΕΣΠΑ και τα διάφορα προγράμματα, με αποτέλεσμα έτσι κι αλλιώς να «κόβονται».
Βεβαίως, αυτό δε σημαίνει πως η Δημοτική Αρχή «έκανε τη δουλειά της». Ακόμα και τα έργα «βιτρίνας» που χρηματοδοτούνται σε αυτή τη φάση περιορίστηκαν στο κέντρο. Στα χωριά και τις λαϊκές γειτονιές της Καλαμάτας δεν έγινε σχεδόν τίποτα! Για μια ακόμα φορά επιβεβαιωνόμαστε για την εγκατάλειψη που θα έφερνε ο Καλλικράτης στα χωριά και τις γειτονιές, προειδοποίηση που είχαμε κάνει πριν από την εφαρμογή του.
Για τα σκουπίδια, ο Δήμος Καλαμάτας και η πλειοψηφούσα αρχή έχει τεράστια ευθύνη. Όχι μόνο για τη μέχρι τώρα διαχείριση που τα σκουπίδια της Καλαμάτας θάβονταν στο δάσος της Φολόης, αλλά και για τη στήριξη της πολιτικής που μας έφτασε ως εδώ. Όπως και για το φαγοπότι από τους διάφορους σκουπιδοεργολάβους, τα τρωκτικά και τους σωτήρες με τις «πρωτοποριακές» μεθόδους διαχείρισης των απορριμμάτων. Παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις μας στο Δημοτικό Συμβούλιο, δε μας ενημέρωσε ποτέ η Δημοτική Αρχή για το πού πάνε τα σκουπίδια. Επιπλέον, οι μεθοδεύσεις Κυβέρνησης –  Περιφέρειας που στηρίζει ο κ. Νίκας  μετατρέπουν το σκουπίδι σε χρυσάφι για τους ομίλους που θα ασχοληθούν με τη διαχείριση του. Από 61 ευρώ τον τόνο που επιβαρύνονται σήμερα, θα εκτιναχθεί στα 150 ευρώ τον τόνο.
Στη δραματική κατάσταση του Φορέα Κοινωνικής Πολιτικής και Αθλητισμού δεν αναφέρθηκε, ούτε στην υποχρηματοδότηση από το Δήμο και το κράτος που υπερασπίζεται με «νύχια και με δόντια». Δεν αναφέρθηκε, επίσης, στην κατάσταση στην Τέντα, στο στάδιο και το κολυμβητήριο με τα πολλά προβλήματα, στα γήπεδα ποδοσφαίρου, στα γήπεδα στο ποτάμι που είναι παρατημένα, στην ΠΑΕ που δεν έχει δώσει ούτε ένα ευρώ στο Δήμο.
Στον πολιτισμό, πέρα από το Μέγαρο Χορού που ετοιμάζεται να δώσει «προίκα» στο ντόπιο κεφάλαιο, οι λαϊκές οικογένειες στενάζουν με τα δίδακτρα στις σχολές της «Φάρις» και οι ερασιτεχνικές ομάδες με τα υπέρογκα χαράτσια στο Πνευματικό Κέντρο και τη νέα αίθουσα του Εργατικού Κέντρου.
Η παρουσίαση ανέδειξε πως η Δημοτική Αρχή υπηρέτησε και προώθησε πιστά και πετυχημένα την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης στο Δήμο. Ο λαός, όμως, έχασε και πρέπει να τους τιμωρήσει, να πληρώσουν για την υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής.
 
Υ.Γ.: Ο συνδυασμός, βέβαια, έχει και την απαραίτητη δόση της φασιστικής Χρυσής Αυγής. Δεδηλωμένοι οπαδοί (;) της Χ.Α. συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο. Να προβληματιστεί ο ψηφοφόρος της Νέας Δημοκρατίας για αυτήν την κίνηση. Ψηφίζει τον εκλεκτό της Ν.Δ. και του βγαίνει Ν.Δ. με δόση Χ.Α. Να βγάλει τα απαραίτητα συμπεράσματα και να καταδικάσει το φασισμό, ψηφίζοντας Λαϊκή Συσπείρωση.