Καταστροφές στις Καρυές από τη Νέδα (φωτογραφίες)

Καταστροφές στις Καρυές από τη Νέδα (φωτογραφίες)

Οργισμένοι είναι ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καρυών Τριφυλίας, κάτοικοι του χωριού και άνθρωποι που έχουν τις περιουσίες τους στην παρόχθια περιοχή της Νέδας. Όπως διαπιστώνουν εδώ και χρόνια, ενώ στην περιοχή τους προκαλούνται καταστροφές από το ποτάμι, έργα προστασίας υλοποιούνται αλλού, στην Ελαία, με ολόκληρους «λιμενοβραχίονες»!
Τα αιτήματά τους για καθαρισμό της κοίτης και παρεμβάσεις με προστατευτικά έργα είναι διαρκή εδώ και πολλά χρόνια, όμως, όπως είπαν στο «Θ», τίποτα ουσιαστικό δεν έχει γίνει. Μάλιστα, εκτός από την κοροϊδία που, όπως λένε, υφίστανται και από τον πρώην νομάρχη Μεσσηνίας και από τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας μετά τις φετινές τεράστιες καταστροφές, τους εξοργίζει το γεγονός ότι έμαθαν πως πήγαν στην περιοχή τους μηχανικοί της Περιφερειακής Ενότητας, με εντολή Αλευρά, χωρίς να ενημερώσουν τον πρόεδρο του χωριού, αλλά μαζί με πολιτικό φίλο και κομματάρχη του κ. Αλευρά στην Ελαία!
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος των Καρυών, Παναγιώτης Καραβούλιας, είπε στο «Θ»: «Όταν έγινε η καταστροφή από τη Νέδα, ειδοποιήσαμε τον αντιδήμαρχο, τον κ. Φιλντίση, ότι έχει γίνει αυτό και εκείνος, με χαρτί, ειδοποίησε την Περιφέρεια. Έπειτα από λίγες μέρες έμαθα από άλλον ότι μηχανικοί της Περιφέρειας με έναν εργολάβο – τους πήρε ο εργολάβος και τους έφερε εδώ χωρίς να ενημερώσουν εμένα. Τους μηχανικούς, έμαθα, τους έφερε εδώ ένας εργολάβος, ένας άσχετος! Εμείς δεν ξέρουμε τι έχουνε δει, ούτε τι έχουνε πει, ούτε τι έχουνε κάνει. Δεν μπορώ να το καταλάβω. Με διαταγή του κ. Αλευρά οι μηχανικοί της Περιφέρειας βρήκανε τον εργολάβο και ήρθανε να δούνε. Και ο εργολάβος πήρε τους μηχανικούς, μέσω ενός κυρίου από το Μπούζι και τους έφερε, έμαθα. Δεν τους είδα, δε με ενημέρωσαν, δε μιλήσαμε. Απλώς, πήραν τον αδερφό μου τηλέφωνο – όχι εμένα – ότι “πάμε στο χωράφι να το δούμε”, με τη δικαιολογία ότι μάλλον δε με βρίσκανε».
Ερωτηθείς για το εάν έχουν γίνει έργα, τα τελευταία χρόνια, στη Νέδα για να προστατευτούν οι περιουσίες στα όρια της Τοπικής Κοινότητας Καρυών, απάντησε: «Ουσιαστικά δεν έχει γίνει κάτι. Πολύ λίγα, ελάχιστα. Μια διαμόρφωση, πέρυσι, υποτυπώδης. Κάποιο καθάρισμα της κοίτης και τίποτε άλλο το ιδιαίτερο. Σ’ αυτή την περιοχή, όχι, δεν έχουν γίνει έργα. Και το πρόβλημα είναι τεράστιο. Σε αντίθεση με την Κοινότητα της Ελαίας που έχουν γίνει πάρα πολλά έργα, πάρα πολλές επεμβάσεις στην κοίτη του ποταμού και στις όχθες, με χτίσιμο από πέτρες κ.ά. Εδώ, μας έχουνε αφήσει. Εδώ δε μας ειδοποιούν ότι έρχονται να δούνε, όχι να φτιάξουνε και κάτι. Είναι απ’ τα περίεργα. Εγώ ενημέρωσα τον κ. Φιλντίση γι’ αυτό, για τους μηχανικούς, και ο κ. Φιλντίσης ενημέρωσε τον κ. Τατούλη. Είναι ενήμερος ο περιφερειάρχης και είπε ότι το ξέρει και με τον κ. Αλευρά έχει το ίδιο πρόβλημα, γιατί τώρα ανήκει σε άλλη παράταξη, πώς να το πω…».
Με τη σειρά του, Νίκος Ξένος, που έχει περιουσία δίπλα στο ποτάμι, με τη Νέδα να του «παίρνει 2 – 3 σειρές με ελαιόδεντρα και να του καταστρέφει το χωράφι», είπε στο «Θ»: «Αυτή η ιστορία, με το θέμα του ποταμού, είναι πολλά χρόνια, δεν είναι τωρινή. Τουλάχιστον εγώ το θυμάμαι από πιτσιρικάς, ο πατέρας μου έχει φάει τη ζωή του εδώ πέρα. Είκοσι χρόνια ο κ. Δράκος μάς κορόιδευε, όχι μόνο εμάς, και όλους εδώ τους συμπατριώτες. Εγώ δεν είμαι υπέρ της δικής μου περιουσίας, είμαι υπέρ ολωνών! Δεν είμαι εναντίον κανενός πολίτη και κανενός συμπατριώτη μου. Όλο το παιχνίδι ξεκινάει και παίζεται από τους πολιτικούς. Ό,τι κάνανε τριάντα και σαράντα χρόνια, εξακολουθούν να το κάνουνε και σήμερα. Σας είπε ο πρόεδρος πριν, αυτό που παίζεται ακόμη και σήμερα εδώ. Συγκεκριμένοι εργολάβοι με συγκεκριμένους κομματάρχες μαζί με τους υψηλά ιστάμενους φίλους τους και αρχηγούς τους, χρησιμοποιούνε τα ποτάμια, τους δρόμους για δικά τους οφέλη! Για τίποτε άλλο. Το μόνο που τους ενδιαφέρει, οι μεν να παίρνουνε τις ψήφους και να εκλέγονται και οι δε να παίρνουνε τα έργα και να παίρνουνε τα λεφτά που ανήκουνε στο λαό. Το ποτάμι ανήκει στην Περιφέρεια. Δεν τους ενδιαφέρει. Σε συγκεκριμένα σημεία του ποταμού επεμβαίνουνε μόνο και μόνο εκεί που εξυπηρετούνε τα συμφέροντα των δικών τους! Ακόμα, στην Ελλάδα του 2014, που έχουμε χάσει την μπάλα, ακόμα λειτουργούνε όπως λειτουργούσανε εδώ και σαράντα χρόνια. Πραγματικά, το ξαναλέω, με πατριώτες και συμπολίτες δεν έχω κανένα πρόβλημα. Το πρόβλημά μου είναι μ’ αυτή την εξουσία που χρησιμοποιούνε αυτοί οι κύριοι όλα αυτά τα χρόνια, ακόμα και σήμερα. Ο κ. Αλευράς και ο κάθε κ. Αλευράς, και ο πρώην νομάρχης και κάθε νομάρχης, το μόνο που τους ενδιέφερε, η πάρτη τους! Απλά και με απλά λόγια. Τίποτε άλλο». 

Του Ηλία Γιαννόπουλου