Από την Καλαμάτα ξεκινά ο μίτος της δολοφονίας των μελών της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο

Από την Καλαμάτα ξεκινά ο μίτος της δολοφονίας των μελών της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο

Στο μικροσκόπιο νεαροί ύποπτοι, ενώ εξετάζεται ο ρόλος μεγαλοποινικών 
Μία ληστεία σε τράπεζα της Καλαμάτας τον Οκτώβριο του 2008, μία ρίψη εκρηκτικού μηχανισμού στο Αστυνομικό Τμήμα Κορυδαλλού το Μάρτιο του 2012, αλλά και μία απόπειρα δολοφονίας το Σεπτέμβριο του 2013 στη Νίκαια είναι οι τρεις ένοπλες επιθέσεις που επανεξετάζονται από την ΕΛΑΣ, προκειμένου να εξιχνιαστεί η δολοφονία των δύο μελών της Χρυσής Αυγής, Γιώργου Φουντούλη και Μανώλη Καπελώνη, την 1η Νοεμβρίου 2013.
Οι αστυνομικοί διαθέτουν σημαντικές πληροφορίες και ενδείξεις ότι ορισμένοι από τους υπόπτους ποινικούς (ηλικίας περίπου 28-34 ετών, οι οποίοι ζουν στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά) που έχουν αναφερθεί στις τρεις ένοπλες ενέργειες πιθανόν σχετίζονται και με την αιματηρή επίθεση στο Νέο Ηράκλειο, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε η οργάνωση Μαχόμενες Λαϊκές Επαναστατικές Δυνάμεις.
Στελέχη της ΕΛΑΣ σημειώνουν ότι «σύμφωνα με τα στοιχεία μας, τα πρόσωπα αυτά, τα οποία είναι ήδη σε αστυνομικό κλοιό, πιθανόν επιλέχθηκαν και καθοδηγήθηκαν στην επίθεση στο Νέο Ηράκλειο από ένα σύστημα δραστήριων αντιεξουσιαστών με τη βοήθεια άλλων μεγαλοποινικών που λυμαίνονται την περιοχή».
 
Πρόσωπα και επιθέσεις
Η ληστεία στην Καλαμάτα είχε σημειωθεί στις 30 Οκτωβρίου 2008 σε υποκατάστημα της Alpha Bank με λεία 383.000 ευρώ. Βασικός δράστης ήταν ο 53χρονος πρώην αστυνομικός Νικήτας Μαυρίκης, ο οποίος δολοφονήθηκε στις 20 Ιουνίου 2011 στα Καμίνια.
Συνεργός του στη ληστεία στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα ήταν ένας 31χρονος που καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 14 ετών, ενώ τρεις άλλοι συγκατηγορούμενοί του απηλλάγησαν. Ωστόσο, ο 31χρονος αφέθηκε λίγο αργότερα ελεύθερος, ενώ ένας 38χρονος που είχε απαλλαγεί για τη ληστεία της Καλαμάτας κατηγορήθηκε αμέσως μετά για σωρεία ληστειών σε χρηματαποστολές και πήρε τον δρόμο για τη φυλακή.
Η δεύτερη ενέργεια για την οποία έχει εκδηλωθεί νεότερο ενδιαφέρον της ΕΛΑΣ είναι η έκρηξη βόμβας μικρής ισχύος στις 29 Μαρτίου 2012 στο ΑΤ Κορυδαλλού, στο ίδιο όπου το 2009 είχε εκδηλωθεί και η επίθεση της Σέχτας Επαναστατών. Από την αυτοσχέδια βόμβα σημειώθηκαν μόνο υλικές ζημιές. Αστυνομικοί είχαν τότε κατορθώσει να συλλάβουν έναν 29χρονο, ο οποίος υποστήριξε ότι «στόχος του δεν ήταν το Τμήμα, αλλά το μπαλκόνι μιας γυναίκας στη διπλανή πολυκατοικία, με την οποία είχε προσωπικές διαφορές». Ο νεαρός, πάντως, προφυλακίστηκε γι’ αυτή την υπόθεση.
Το τρίτο περιστατικό που βρίσκεται στο μικροσκόπιο της ΕΛΑΣ σημειώθηκε το ξημέρωμα της 14ης Σεπτεμβρίου 2013 στη Νίκαια, όταν ο 31χρονος που είχε αρχικώς καταδικαστεί για τη ληστεία της Καλαμάτας πυροβόλησε τουλάχιστον δύο φορές σε βάρος του 38χρονου συνεργού του στην ίδια ληστρική επιδρομή. Ο δεύτερος, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε πολυετή κάθειρξη για τις ληστείες σε χρηματαποστολές, είχε λάβει πολυήμερη άδεια από τις φυλακές. Ο 38χρονος διέφυγε από την «παγίδα» στη Νίκαια, όμως οργανώθηκε παρόμοια επίθεση εναντίον του στις 20 Σεπτεμβρίου 2013 στη Γλυφάδα. Στη δεύτερη αυτή ενέργεια ο 31χρονος δράστης συνελήφθη από τους αστυνομικούς οι οποίοι βρήκαν στην κατοχή του οδηγίες για την κατασκευή και τοποθέτηση βομβών.
 
Βόμβες και υποψίες
Στην πορεία της ανάκρισης, ωστόσο, κυρίως για την απόπειρα ανθρωποκτονίας στη Νίκαια, υπήρξαν μαρτυρίες για συμμετοχή δύο ακόμη προσώπων σε αυτήν: ενός 34χρονου που είχε αναπτύξει ποινική δραστηριότητα στην περιοχή του Πειραιά, αλλά και ενός ατόμου που είχε επιχειρηθεί να συσχετιστεί και με την έκρηξη της βόμβας μικρής ισχύος στο ΑΤ Κορυδαλλού το 2012. Τα άτομα αυτά, όμως, δε συνελήφθησαν.
Οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ μνημονεύουν τώρα ότι «σχεδόν λίγες ημέρες μετά την επίθεση με θύματα μέλη της Χρυσής Αυγής είχαμε στοιχεία για την πιθανή εμπλοκή ατόμων που σχετίστηκαν έμμεσα ή άμεσα με αυτές τις τρεις επιθέσεις. Τους είχαμε μάλιστα υπόψη μας και από παλαιότερες έρευνες για βομβιστικές επιθέσεις. Η έρευνα είναι σε κομβικό σημείο…».
 
-Βασίλης Γ. Λαμπρόπουλος, «ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ»