Γιώργος Τσιμικλής: Από την Καλαμάτα στη Νίκαια της Γαλλίας

Γιώργος Τσιμικλής: Από την Καλαμάτα  στη Νίκαια της Γαλλίας

Το «Θάρρος» συνεχίζει το ταξίδι του αναζητώντας Καλαματιανούς που έφυγαν από την Καλαμάτα για μια καλύτερη ζωή. Τούτη τη φορά μάς υποδέχεται ο Γιώργος Τσιμικλής, ο οποίος ζει και εργάζεται στη Νίκαια της Γαλλίας.

Ο Γιώργος γεννήθηκε το 1986 στην Καλαμάτα, ενώ είναι διπλωματούχος μηχανικός του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών. Συνέχισε τις σπουδές του στη Στοκχόλμη της Σουηδίας στην Επιχειρηματικότητα και Καινοτόμα Διαχείριση (KTH, Royal Insitute of Technology). Από το καλοκαίρι του 2012, δε, εργάζεται στη Νίκαια της Γαλλίας ως αναλυτής στον κλάδο των αερομεταφορών.

-Πόσο καιρό εργάζεσαι στο εξωτερικό και πόσο εύκολη ήταν η απόφασή σου να φύγεις;
Βρίσκομαι στο εξωτερικό από το καλοκαίρι του 2011, αρχικά για μεταπτυχιακές σπουδές και στη συνέχεια για δουλειά. Η απόφαση ήταν σχετικά δύσκολη και το βασικό κριτήριο ήταν η καλύτερη επαγγελματική αποκατάσταση, δεδομένων των ελληνικών συνθηκών.
 
-Δυσκολεύτηκες στην ανεύρεση εργασίας στη χώρα που βρίσκεσαι;
Η επιλογή της χώρας έγινε αξιολογώντας την επαγγελματική πρόταση που είχα. Η αναζήτηση ήταν ταυτόχρονη σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες δίχως να αντιμετωπίσω μεγάλες δυσκολίες.
 
-Πώς αντιμετωπίζουν τους Έλληνες στη χώρα που ζεις;
Στη Γαλλία, όντας στα όρια της οικονομικής κρίσης, η περίπτωση των Ελλήνων αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερο σκεπτικισμό. Ρωτούν συνεχώς για την κατάσταση στην Ελλάδα, εστιάζοντας περισσότερο στις συνθήκες διαβίωσης των ίδιων των πολιτών. Για παράδειγμα, το κλείσιμο της Δημόσιας Τηλεόρασης ήταν κυρίαρχο θέμα συζήτησης, εγείροντας ερωτήσεις σχετικά με την ενημέρωση και τη θέληση των πολιτών.
Εξάλλου, στο περιβάλλον εργασίας δεν υπάρχει καμία προκατάληψη λόγω ελληνικής καταγωγής. Αντίθετα, τα μοναδικά προβλήματα που αντιμετώπισα ήταν, κυρίως, λόγω της γλώσσας στις καθημερινές συναναστροφές, καθότι οι Γάλλοι δύσκολα αποχωρίζονται τη γλώσσα τους.
 
-Τι θα ήθελες να μεταφέρεις από την κουλτούρα της εκεί ζωής σου στην Ελλάδα;
Καθότι βρίσκομαι στα νότια της Γαλλίας, ως μεσογειακός λαός πιστεύω ότι η νοοτροπία δεν απέχει πολύ από την ελληνική. Αυτό που μου αρέσει είναι ότι ο κόσμος σκέφτεται τη ζωή του πέραν της εργασίας, σε αντίθεση με την Ελλάδα, όπου το εργασιακό έχει γίνει το κυρίαρχο θέμα στις ζωές των ανθρώπων.
 
-Τρία πράγματα που πρέπει κάποιος να δει, αν επισκεφτεί την πόλη που βρίσκεσαι.
Αρχικά μια βόλτα στην παραλία της Νίκαιας, στην περίφημη Promenade des Anglais. Σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων μπορείς να βρεθείς στο Μονακό, στις Κάννες, αλλά και στις παρυφές των Άλπεων.
 
-Τι είναι αυτό που σου λείπει περισσότερο από την Καλαμάτα;

Η οικογένειά μου και οι φίλοι μου.

-Σκέψη για επιστροφή υπάρχει στο μυαλό σου;
Σκέψη για επιστροφή πάντα υπάρχει στο μυαλό μου. Βέβαια, οι τωρινές συνθήκες δυσκολεύουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Των Κώστα Γαζούλη •Παναγιώτη Μπαμπαρούτση