Ο Θοδωρής Ζαγοράκης στην Καλαμάτα, στις ευρωεκλογές και στο «Θάρρος»…

Ο Θοδωρής Ζαγοράκης στην Καλαμάτα, στις ευρωεκλογές και στο «Θάρρος»…

«ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΚΟΛΛΗΣΕΙ ΤΟ ΚΑΡΑΒΙ ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ ΘΥΕΛΛΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΤΟ»!

Ο Θοδωρής Ζαγοράκης στην Καλαμάτα, στις ευρωεκλογές και στο «Θάρρος»…

Στο μυαλό όλων ο Θοδωρής Ζαγοράκης θα είναι πάντα ο αρχηγός της εθνικής μας ομάδας στην επική κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 2004 στην Πορτογαλία, τα τελευταία χρόνια έχει συνδέσει τ’ όνομά του με τα διοικητικά του ΠΑΟΚ, ενώ πλέον διεκδικεί έναν εντελώς νέο ρόλο, αυτό του ευρωβουλευτή, καθώς θα είναι υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές της 25ης Μαΐου. Με αφορμή τον χθεσινό αγώνα του δικεφάλου του Βορρά στην Τρίπολη με τον Αστέρα για τα πλέι οφ της Σούπερ Λίγκας ο κ. Ζαγοράκης βρέθηκε στην Καλαμάτα και το Θάρρος» δεν έχασε την ευκαιρία για μια σύντομη συζήτηση, περί πoλιτικής και ποδοσφαίρου… Τον συναντήσαμε σε κεντρικό καφέ, έχοντας στο πλευρό του τον Καλαματιανό προπονητή και παλαίμαχο αμυντικό του ΠΑΟΚ και της Μαύρης Θύελλας, Αντώνη Μαυρέα και περιστοιχισμένο από ντόπιους πολιτικούς και υποψηφίους στις προσεχείς αυτοδιοικητικές και ευρωβουλευτικές εκλογές.

Η πρώτη ερώτηση δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από το πώς προέκυψε η ενασχόλησή του με την πολιτική:
«Ήταν δύσκολη απόφαση, αλλά όταν δέχθηκα την τιμητική πρόταση από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και συζητώντας με δικούς μου ανθρώπους και με την οικογένεια, θεώρησα ότι είμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση σαν χώρα και δεν πρέπει να γυρίσουμε την πλάτη. Του είπα ότι μπορούμε και θέλουμε όλοι να βοηθήσουμε όσο μπορούμε για να φύγουμε από αυτό το αδιέξοδο που επικρατεί. Είμαστε υποχρεωμένοι απέναντι στα παιδιά μας και τις νέες γενιές».

-Για το αν το όνομα Ζαγοράκης και η αναγνωρισιμότητά του επιστρατεύθηκε για να συγκεντρώσει …ψήφους:
«Από τη φύση μου δεν είμαι τέτοιος άνθρωπος. Όταν ξεκινάω και θέλω να κάνω κάτι, θέλω να προσφέρω, αλλιώς κάθομαι σπίτι μου και δεν ασχολούμαι με τα κοινά και την πολιτική. Όπως επίσης δεν το παίζω …έξυπνος για πράγματα που δεν ξέρω. Ήμουν ξεκάθαρος από την αρχή ότι δεν θ’ ασχοληθώ με την οικονομία της χώρας, την υγεία ή οτιδήποτε άλλο δε γνωρίζω, αλλά ό,τι έχει να κάνει με τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τη νεολαία, την ανάπτυξη, τις υποδομές, τον τουρισμό, νομίζω ότι υπάρχει πεδίο να δράσω και εμπειρικά και βλέποντας και βελτιώνοντας κάποια πράγματα».

-Η …μπάλα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, που ταλανίζεται από παθογένειες σε όλα τα επίπεδα και διαρκείς αμφισβητήσεις:
«Χρειάζεται να γίνουν πολλά για να επανέλθει η αξιοπιστία στο ποδόσφαιρο και πιστεύω ότι τα πράγματα θα στρώσουν. Επιβάλλεται, γιατί έχουμε ανάγκη τον αθλητισμό, έχουμε ανάγκη το ελληνικό ποδόσφαιρο να πηγαίνει ψηλά και είναι ενθαρρυντικό ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν είναι άσχημη η πορεία των ομάδων. Αυτή την περίοδο είμαστε σε μια μέτρια κατάσταση, θα έλεγα ότι ψαχνόμαστε επειδή έχει μπει το ελληνικό στοιχείο και οι νεαροί παίκτες παίρνουν περισσότερες ευκαιρίες απ’ ότι έπαιρναν τα προηγούμενα χρόνια. Το ταλέντο είναι άφθονο, δουλεύεται σωστά και αποδίδει και μπορεί να απελευθερώσει τις ομάδες από το οικονομικό και τις αλόγιστες μετεγγραφές.
Από εκεί και πέρα πρέπει όλοι οι φορείς να καθίσουν κάτω –πραγματικά όμως όχι στα λόγια- ν’ αναλάβουν ευθύνες κάποιοι οι οποίοι διαχειρίζονται όλο αυτό το κομμάτι και να προχωρήσουμε. Δε γίνεται αλλιώς. Πρέπει να έρθει κάποιος που μπορεί να το κάνει.
Ο αθλητισμός γενικότερα είναι κάτι που μπορεί να σε ενώσει κι εμείς που το έχουμε απαξιωμένο δε νομίζω ότι ωφέλησε κανένα…
Γενικά σαν χώρα υπάρχει μια αστάθεια σε πάρα πολλά πράγματα. Το θέμα είναι να ξεκινήσουμε από τώρα και να δημιουργήσουμε πράγματα. Κάποια στιγμή πρέπει να μπει το μαχαίρι στο κόκαλο σε όλα τα επίπεδα».

-Για την εθνική ομάδα:
«Είναι σε καλό επίπεδο. Από τη στιγμή που συμμετάσχει σε όλες τις τελικές φάσεις –εκτός από μια – είναι τεράστια επιτυχία. Ο πρωταρχικός στόχος και η μεγαλύτερη επιτυχία είναι η πρόκριση στα τελικά του παγκοσμίου κυπέλλου της Βραζιλίας, ακόμα κι αν δεν καταφέρει να περάσει από τη φάση των ομίλων. Έχει όμως όλες τις δυνατότητες να πάει πιο μακριά. Έχει ένα στυλ παιχνιδιού, τα παιδιά που είναι εκεί, ο προπονητής, όλο το τιμ, ξέρουν καλύτερα απ’ όλους μας πώς να διαχειριστούν μια κατάσταση και αυτοί θέλουν περισσότερο από εμάς να πετύχουν… Εμείς πρέπει να δώσουμε ώθηση, όσο μπορούμε ο καθένας για να επιτευχθεί ο στόχος. Το ίδιο γινόταν και το 2004, όταν κανείς δεν πίστευε ότι η ομάδα θα κάνει αυτό που έκανε…».

-Με άποψη και για το μεσσηνιακό ποδόσφαιρο ο κ. Ζαγοράκης:
«Μου αρέσει να βλέπω και να παρακολουθώ μικρότερες κατηγορίες. Η Καλαμάτα είναι από τις μετρημένες στα δάχτυλα πόλεις που αγαπούν το ποδόσφαιρο και την τοπική ομάδα. Κάποια στιγμή πρέπει να βοηθήσουν όλοι ώστε να ξεκολλήσει το …καράβι από τον πάτο. Τα πράγματα δεν είναι μόνο το χρήμα. Αν κάνεις σωστή δουλειά και οργανώσεις τις υποδομές, ό,τι έχει να κάνει με μια ομάδα -και δόξα τω Θεό υπάρχει άφθονο ταλέντο σε όλη την Ελλάδα- στο άμεσο μέλλον θα έχει αποτέλεσμα και προοπτική.
Κάτι τέτοιο πρέπει να γίνει κάποια στιγμή και στην Καλαμάτα, γιατί η Μαύρη Θύελλα είναι από τις ομάδες που τις αγαπάει η Ελλάδα, έχει κόσμο και πρέπει να βρεθούν οι κατάλληλοι άνθρωποι για να το αναπτύξουν, να το …εκτοξεύσουν αυτό».

Της Χριστίνας Ελευθεράκη