Προεκλογική αναστάτωση με την αναστολή δραστηριοτήτων στη “Natura” Τριφυλίας

Προεκλογική αναστάτωση με την αναστολή δραστηριοτήτων στη “Natura” Τριφυλίας

Του Ηλία Γιαννόπουλου
 
Αναστάτωση προκάλεσε λίγα 24ωρα πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές η υπογραφή υπουργικής απόφασης αναστολής έκδοσης οικοδομικών αδειών και εκτέλεσης οικοδομικών και άλλων δραστηριοτήτων στην περιοχή «Θίνες Κυπαρισσίας» του δικτύου Natura 2000!
Όπως επισήμως ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, λαμβάνει άμεσα μέτρα για την υιοθέτηση δράσεων προστασίας για την περιοχή «Θίνες Κυπαρισσίας» και το είδος προτεραιότητας caretta caretta, σε συνέχεια ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα υπό τον υπουργό ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη, με συμμετοχή εκπροσώπων των συναρμόδιων φορέων, πανεπιστημιακών, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών, κατά την οποία ελήφθησαν αποφάσεις για τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της περιοχής, τα οποία τώρα υλοποιούνται.
Συγκεκριμένα: Υπεγράφη στις 12-5-2014 από τον αναπληρωτή υπουργό ΠΕΚΑ, Νίκο Ταγαρά, η υπουργική απόφαση με την οποία αναστέλλεται η έκδοση οικοδομικών αδειών, αλλά και η εκτέλεση οικοδομικών δραστηριοτήτων με βάση ήδη εκδοθείσες οικοδομικές άδειες. Υπεγράφη στις 8-5-2014 η απόφαση της γενικής γραμματέως ΥΠΕΚΑ, Νάντιας Γιαννακοπούλου, που καθορίζει συγκεκριμένους όρους και περιορισμούς για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και των αμμωδών παραλιών του ΤΚΣ «Θίνες Κυπαρισσίας» κατά την τουριστική περίοδο 2014, για την αποτελεσματική προστασία της παραλίας ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας caretta caretta. Κατακυρώθηκε στις 12-5-2014 ο διαγωνισμός για την ανάδειξη του αναδόχου που θα εκπονήσει και θα παραδώσει: α) Tη συμπλήρωση της ήδη εγκεκριμένης ΕΠΜ «Θίνες και Παραλιακό Δάσος Ζαχάρως, Λίμνη Καϊάφα, Στροφυλιά, Κακόβατος» και «Θαλάσσια περιοχή κόλπου Κυπαρισσίας», με την προσθήκη των εκτός αυτής απομεινάντων τμημάτων ΕΖΔ Θίνες Κυπαρισσίας (Νεοχώρι-Κυπαρισσία) και ΕΖΔ θαλάσσια περιοχή κόλπου Κυπαρισσίας (Ακρωτ. Κατάκολο-Κυπαρισσία) και β) Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που θα χαρακτηρίζει, ρυθμίζει και καθορίζει όρους προστασίας και τα μέτρα διαχείρισης κατά τρόπο ενιαίο και για τις τρεις ανωτέρω ΕΖΔ. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται ένα ενιαίο θεσμικό πλαίσιο προστασίας των προαναφερόμενων προστατευόμενων περιοχών, επιτυγχάνοντας κατά τρόπο άρτιο την πλήρη και ολοκληρωμένη προστασία της ακτής της Δυτικής Πελοποννήσου.
Η αναστάτωση που προκλήθηκε, ωστόσο, στην περιοχή της Τριφυλίας και ιδίως στις Δημοτικές Ενότητες Αυλώνος και Κυπαρισσίας, δεν έγκειται στην αναστολή, καθώς ήδη από πέρυσι ήταν σε ισχύ αντίστοιχη υπουργική απόφαση. Έχει άμεση σχέση με τις ψεύτικες ελπίδες που έντονα λέγεται πως καλλιεργούσαν και τις κούφιες υποσχέσεις που έδιναν ορισμένοι εκ των υποψηφίων στους κατοίκους της περιοχής της Δημοτικής Ενότητας Αυλώνος, αλλά και της Κυπαρισσίας, κυρίως για «διορισμούς» στην «προωθούμενη αλλά μπλοκαρισμένη επιχειρηματική δραστηριότητα ανέγερσης κατοικιών». Η τελευταία έχει προκαλέσει τσουνάμι αντιδράσεων και οι ίδιοι υποψήφιοι που «διόριζαν» έλεγαν πως άμεσα ξεκινούν οι εργασίες και στα εργοτάξια θα δουλέψει πολύς κόσμος!
Επίσης, έλεγαν πως όλα είναι «υπό έλεγχο» και το υπουργείο, με «άνωθεν παρέμβαση» και πιέσεις και των ιδίων, δρομολογεί λύση στα προβλήματα. Και τα έπρατταν αυτά θεωρώντας πως οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, που αντιμετωπίζουν προβλήματα οικονομικά και κοινωνικά από την ανεργία που μαστίζει την κοινωνία- ενώ οι επαγγελματίες, οι αγρότες και οι κάτοικοι αγωνιούν για τις επιχειρήσεις και τις περιουσίες τους-θα πεισθούν από τις προσδοκίες για εύρεση εργασίας και ομαλοποίηση/ευνοϊκή ρύθμιση της κατάστασης που επικρατεί και θα τους ψηφίσουν!
Κανέναν, πάντως, δεν πρέπει να εκπλήσσει η νέα αυτή υπουργική απόφαση αναστολής για την περιοχή και ιδίως, δε, τους παράγοντες της Δημοτικής Αρχής, που ήταν σε επικοινωνία με το ΥΠΕΚΑ και την πολιτική ηγεσία του, όπως και με τον αναπληρωτή υπουργό – βουλευτή Κορινθίας της Ν.Δ., Νικόλαο Ταγαρά, που υπέγραψε τη (νέα) υπουργική απόφαση αναστολής.
Επίσης, όλα περιγράφονται αναλυτικά σε επιστολή της γενικής γραμματέως του ΥΠΕΚΑ προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με α.π. 981, από τις 11/3/2014, και τα γνώριζε εδώ και δύο μήνες η Δημοτική Αρχή Τριφυλίας.