Επανακαταμέτρηση από την Παρασκευή όλων των ψήφων για τη Μεσσήνη

Επανακαταμέτρηση από την Παρασκευή  όλων των ψήφων για τη Μεσσήνη

ΜΕ ΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ Γ. ΤΣΩΝΗ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

Επίσημα πλέον από το Πρωτοδικείο Καλαμάτας δήμαρχος Μεσσήνης με μία ψήφο διαφορά επανεκλέγεται ο νυν δήμαρχος Στάθης Αναστασόπουλος, σύμφωνα με την καταμέτρηση που έγινε από τα πρακτικά των δικαστικών αντιπροσώπων και επικυρώθηκε από τους δικαστές.
Αυτό, φυσικά, δε σημαίνει ότι η μάχη σταματά εδώ, καθώς ήδη από χθες ο αντίπαλος του κ. Αναστασόπουλου, Γ. Τσώνης, κατέθεσε αίτηση επανακαταμέτρησης όλων των ψηφοδελτίων, σε όλα τα εκλογικά τμήματα του καλλικράτειου Δήμου Μεσσήνης. Η επανακαταμέτρηση θα αρχίσει από τα εκλογικά συνεργεία του Πρωτοδικείου Καλαμάτας την Παρασκευή. Παρών και ο δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος, ο οποίος με δική του αίτηση έχει ζητήσει να παραστούν εκπρόσωποί του κατά τη διάρκεια της επανακαταμέτρησης. Αυτό σημαίνει ότι θα «ξεψαχνισθούν» όλα τα ψηφοδέλτια και ιδιαίτερα τα άκυρα, για τα οποία πάγια τακτική είναι η κατάθεση ενστάσεων από την κάθε ενδιαφερομένη ή, αντίθετα, θιγόμενη πλευρά.

Επίσημα αποτελέσματα με διαφορές
Χθες από το Πρωτοδικείο Καλαμάτας ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση των αποτελεσμάτων βάσει των πρακτικών των δικαστικών αντιπροσώπων στους τρεις Δήμους που έγιναν επαναληπτικές εκλογές, αλλά και στις περιφερειακές εκλογές.
Χθες το απόγευμα, ολοκληρώθηκε η ίδια διαδικασία και για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών στο Νομό Μεσσηνίας.
Από σήμερα θα ξεκινήσει η καταμέτρηση της σταυροδοσίας, προκειμένου από την επόμενη εβδομάδα να γίνουν και οι ανακηρύξεις.
Βάσει των αποτελεσμάτων που εξέδωσε χθες το Πρωτοδικείο, μπορεί να μην αλλάζει τίποτα σε επίπεδο νικητών, είναι ωστόσο διαφοροποιημένα τα τελικά αποτελέσματα σε σύγκριση με αυτά που ανακοινώθηκαν την επομένη των εκλογών από το Τμήμα Εκλογών της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, τα οποία είναι πάντοτε ανεπίσημα.
Ειδικότερα:
Για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, όσον αφορά στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, σύμφωνα με το Πρωτοδικείο, ο επανεκλεγείς Πέτρος Τατούλης έλαβε συνολικά 44.471 ψήφους, αντί 44.545 όπως είχε ανακοινωθεί από το Τμήμα Εκλογών, ενώ ο κ. Οδυσσέας Βουδούρης έλαβε 35.733 ψήφους αντί 35.659 που είχε ανακοινωθεί αρχικά.
Στο Δήμο Δυτικής Μάνης, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα του Πρωτοδικείου Καλαμάτας, που είναι και αυτά που ισχύουν, ο νέος δήμαρχος Ιωάννης Μαραμπέας έχει λάβει 2.747 ψήφους, αντί 2.790 που είχε ανακοινωθεί από το Τμήμα Εκλογών και ο απερχόμενος δήμαρχος Δημήτρης Γιαννημάρας έχει λάβει 2.415 ψήφους, αντί 2.371 ψήφων.
Στο Δήμο Οιχαλίας, ο νέος δήμαρχος Αριστείδης Σταθόπουλος έλαβε 4.517 ψήφους, αντί 4.412 που είχε ανακοινωθεί αρχικά και η κα Παναγιώτα Γεωργακοπούλου έλαβε 3.952 ψήφους αντί 4.057 ψήφων.

Ξεκίνησε η δικαστική μάχη στη Μεσσήνη
Τα απόλυτο ντέρμπι, στο Δήμο Μεσσήνης, έληξε προσωρινά με μία ψήφο διαφορά υπέρ του νυν δημάρχου Στάθη Αναστασόπουλου με 9.237 ψήφους, έναντι 9.236 του αντιπάλου του Γ. Τσώνη. Η διαφορά βρέθηκε στο 1ο (190ό) Εκλογικό Τμήμα του Αριστομένη, όπου είχε καταμετρηθεί από το Τμήμα Εκλογών μια ψήφος λιγότερη υπέρ του κ. Αναστασόπουλου.
Από νωρίς το πρωί χθες και οι δύο πλευρές βρέθηκαν για δεύτερη ημέρα στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας. Από την πλευρά του, ο κ. Τσώνης κατέθεσε στην έφορο των εκλογών αίτηση για επανακαταμέτρηση όλων των ψήφων σε όλα τα εκλογικά τμήματα του Δήμου Μεσσήνης, με αφορμή, όπως τονίζει σε αυτή, «τη διαδοχική αλλαγή των αποτελεσμάτων στο 190ό Εκλογικό Τμήμα» και γιατί, όπως εξηγεί στη συνέχεια, «υπάρχουν εύλογες αμφιβολίες για τη διαφορά της μίας ψήφου».
Η αίτησή του έγινε δεκτή και η επανακαταμέτρηση από το Πρωτοδικείο ορίσθηκε να ξεκινήσει την Παρασκευή. Σύμφωνα με πληροφορίες, τη νομική υποστήριξη του κ. Τσώνη, αναλαμβάνει ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γ. Σωτηρέλης.
Σε γραπτή του δήλωση ο κ. Τσώνης αναφέρει: «Αναμένουμε την επανακαταμέτρηση των ψηφοδελτίων και των 102 εκλογικών τμημάτων του Δήμου Μεσσήνης, την οποία έχουμε ήδη ζητήσει με αίτησή μας στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας».
Αίτηση για παράσταση εκπροσώπων του κατά τη διαδικασία της επανακαταμέτρησης κατέθεσε ο δήμαρχος Μεσσήνης, Στάθης Αναστασόπουλος, και επίσης έγινε δεκτή.

Άλλες 4 αιτήσεις
Στο μεταξύ, στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας έχουν κατατεθεί άλλες 4 αιτήσεις επανακαταμέτρησης από υποψήφιους συμβούλους σε Καλαμάτα και Πύλο – Νέστορος.
Οι δύο αιτήσεις έχουν κατατεθεί από υποψήφιους τοπικούς συμβούλους του συνδυασμού του δημάρχου Παναγιώτη Νίκα για επανακαταμέτρηση στα εκλογικά τμήματα 157 και 158 Ασπροχώματος, για τις εκλογές της 18ης Μαΐου.
Οι άλλες δύο αιτήσεις έχουν κατατεθεί από δύο υποψήφιους τοπικούς συμβούλους του συνδυασμού του δημάρχου Πύλου – Νέστορος, Δημήτρη Καφαντάρη, για επανακαταμέτρηση των εκλογικών τμημάτων 402 και 403 στην Κοινότητα Καλλιθέα.

Της Βίκυς Βετουλάκη