Με μία ψήφο διαφορά Δήμαρχος Μεσσήνης ο Στ. Αναστασόπουλος (επίσημα από το Πρωτοδικείο)

Με μία ψήφο διαφορά Δήμαρχος Μεσσήνης ο Στ. Αναστασόπουλος (επίσημα από το Πρωτοδικείο)

 
Και επίσημα από το πρωτοδικείο 

*Νεότερη ενημέρωση 14:40 μ.μ.
Πριν λίγα λεπτά το Πρωτοδικείο Καλαμάτας εξέδωσε τα αποτελέσματα των εκλογών για το Δήμο Μεσσήνη όπου δίνουν πρώτο τον Στάθη Αναστασόπουλο με 9.237 ψήφους και δεύτερο τον Γιώργο Τσώνη με 9.236 ψήφους. Ήδη η πλευρά του Γιώργου Τσώνη άσκησε ένσταση και ζήτησε επανακαταμέτρηση των ψήφων. Το “θρίλερ” αναμένεται να συνεχισθεί στις αίθουσες του πρωτοδικείου. 

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
Φωτό: Χάρης Χαραλαμπόπουλος και Στασινός Μουτσούλας

*Δείτε εδώ βίντεο & φωτογραφίες από το “θρίλερ” στη Μεσσήνη το βράδυ της Κυριακής

Παιχνίδι για γερά νεύρα, ντέρμπι, ολονύχτιο θρίλερ, είναι οι χαρακτηρισμοί που θα μπορούσε να προσδώσει κάποιος στα όσα έγιναν την Κυριακή, κατά την επαναληπτική εκλογική αναμέτρηση στη Μεσσήνη.
Οι δύο διεκδικητές του δημαρχιακού θώκου, Στάθης Αναστασόπουλος και Γ. Τσώνης, έδωσαν μια «σκληρή μάχη», με τελικό νικητή και νέο δήμαρχο Μεσσήνης, σύμφωνα με πληροφορίες μας, τον κ. Αναστασόπουλο, με μία ψήφο διαφορά, μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των δικαστικών αντιπροσώπων. Η επισημοποίηση του αποτελέσματος αναμένεται σήμερα ή αύριο.
Σύμφωνα με τα ανεπίσημα αποτελέσματα, ο κ. Αναστασόπουλος επικράτησε και πάλι στην περιφέρεια του Δήμου Μεσσήνης, ενώ είχε αρνητικά αποτελέσματα, κυρίως, στη Δημοτική Ενότητα Μεσσήνης.

Στη Μεσσήνη
Το κλίμα ήταν τελείως διαφορετικό από την προηγούμενη Κυριακή. Εκεί που υπήρχε ενθουσιασμός ήταν ευδιάκριτη η αγωνία (εκλογικό κέντρο Αναστασόπουλου), ενώ από την άλλη πλευρά (εκλογικό κέντρο Τσώνη) ήταν ανάμεικτη η αγωνία με τα χαμόγελα.
Τα αρχικά αποτελέσματα, όπως αυτά μεταδίδονταν από τον προτζέκτορα που είχε τοποθετηθεί στο γραφείο του κ. Αναστασόπουλου και γινόταν ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο, έδωσαν χαμόγελα αισιοδοξίας. Στις 10.15 το βράδυ, στο 44,12% των τμημάτων, ο κ. Αναστασόπουλος είχε 53,24% και ο κ. Τσώνης 46,76%, ενώ καθοριστικός παράγοντας έμοιαζε να είναι η αποχή, που τη στιγμή εκείνη ήταν στο εξωπραγματικό 81%.
Οι παριστάμενοι άρχισαν να μιλούν για ντέρμπι. «Δεν πάλεψαν, όσοι δε βγήκαν το εγκατέλειψαν και όσοι βγήκαν αδιαφόρησαν. Από εκεί (εκλογικό κέντρο Τσώνη), πανστρατιά», είπε ένας.
Ένας άλλος, άρχισε να λέει ότι «όλοι (ψηφοφόροι) του Σαμπαζιώτη πήγαν στον Τσώνη».
Ένα τέταρτο αργότερα καταγράφεται μικρή υποχώρηση του Γ. Τσώνη και αντίστοιχα μικρή άνοδος για τον Σ. Αναστασόπουλο. Δειλά δειλά αρχίζουν και τα πρώτα χειροκροτήματα για την πρωτιά Αναστασόπουλου στου Δάρα, που, όπως έλεγαν αρκετοί, «είναι δύσκολο τμήμα».
Με καταμετρημένο το 50% των τμημάτων, το αποτέλεσμα διαμορφώνεται σε 52,41% (Αναστασόπουλος) με 47,59% (Τσώνης). Το αποτέλεσμα δίνει τροφή για σχόλια. «Κοίτα που έγινε ντέρμπι», «οριακά θα την πάρουμε», «Μη φοβάστε, θα κερδίσουμε», ακούγονται.
Η ώρα περνά και η μεταξύ των δύο διεκδικητών διαφορά «ροκανίζεται». Στις 11.02 έντονα είναι τα χειροκροτήματα, αφού ο Στ. Αναστασόπουλος υπερισχύει του Γ. Τσώνη στο 1ο εκλογικό τμήμα Πεταλιδίου (139 έναντι 116).
Μια ελαφρά σύγκρουση δύο αυτοκινήτων αποσπά για λίγο την προσοχή και κατά τις 11.20 ο Σπ. Κοντοθανάσης δηλώνει πως «η Βουφράδα θα δώσει τη νίκη».
Σχεδόν ταυτόχρονα ακούγονται επιφωνήματα απογοήτευσης με τη μετάδοση του αποτελέσματος από τη Μηλίτσα, όπου ο Στ. Αναστασόπουλος έλαβε 72 ψηφοδέλτια έναντι 102 του Γ. Τσώνη.
Ακολουθούν διαδοχικά χειροκροτήματα στις 11.25, οπότε η διαφορά είναι 51,68% υπέρ του Στ. Αναστασόπουλου, με τον Γ. Τσώνη να συγκεντρώνει 48,32%, και να τους χωρίζουν 333 ψήφοι. Τα χειροκροτήματα δυναμώνουν με το αποτέλεσμα από του Βλάσση (74-11 υπέρ του Στ. Αναστασόπουλου) και με το Κουρτάκι (68-24). Χειροκροτήματα ακούγονται και για το 1ο εκλογικό τμήμα Βαλύρας (114-105 υπέρ του Στ. Αναστασόπουλου), για τα Διόδια (128-46), για τα Ζερμπίσια (65-29) και για το Κεφαλινού (68-29).
Με καταμετρημένο το 52% των τμημάτων, στις 11.45, η μεταξύ των δύο διεκδικητών διαφορά ανέρχεται σε 484 ψήφους (52,10%-47,90%). Η διαφορά παραμένει για λίγο διάστημα σταθερή και αρχίζει να μειώνεται στις 12.06, οπότε στο 86,27% των τμημάτων ο Στ. Αναστασόπουλος έχει 51,13% και ο Γ. Τσώνης 48,87%, που μεταφράζεται σε 341 ψήφους υπέρ του πρώτου, ενώ απομένουν 14 ακόμη τμήματα.
Η διαφορά όλο και μικραίνει και φτάνει στο 50,25% έναντι 49,75% και 89 ψήφους.
Οι παριστάμενοι σχολιάζουν συνεχώς τη στάση που επέδειξε ο βουλευτής Δημ. Σαμπαζιώτης, ο οποίος «ακούει τα εξ αμάξης», με εκφράσεις που δεν μπορούν να αποδοθούν.
«Τέτοια αγωνία δεν την έχουμε ξαναζήσει», σχολίασε ηλικιωμένος που βρισκόταν στην πρώτη σειρά καθισμάτων, κοντά στον τοίχο όπου προβάλλονταν τα αποτελέσματα.
Η ώρα περνά και αναμένονται αποτελέσματα από δύο εκλογικά τμήματα. Το πρώτο που φτάνει, από το 225ο της Μεσσήνης, γίνεται δεκτό με αγαλλίαση, αφού σε αυτό κερδίζει με διαφορά 12 ψήφων ο Γ. Τσώνης. Η διαφορά έχει μειωθεί στις 77 ψήφους και όλοι περιμένουν με αγωνία το τελευταίο αποτέλεσμα, από το 228ο τμήμα της Μεσσήνης. Είναι πλέον 3.00 μετά τα μεσάνυχτα, όταν ανακοινώνεται πως νίκησε ο κ. Αναστασόπουλος με μόλις μία ψήφο διαφορά (107-183).
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν, ο κ. Αναστασόπουλος έχει συγκεντρώσει συνολικά 9.237 ψήφους έναντι 9.236 του κ. Τσώνη.
Είχαν προηγηθεί πανηγυρισμοί από το γραφείο του κ. Τσώνη, όταν, όπως μάθαμε, η ΝΕΡΙΤ τον ανέδειξε νικητή με 50,01%, ενώ κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και στο γραφείο του κ. Αναστασόπουλου νωρίτερα.

Κινητικότητα
Τις πρώτες μεταμεσονύκτιες ώρες και προτού ανακοινωθούν τα αποτελέσματα από τα δύο τελευταία εκλογικά τμήματα, παρατηρήθηκε έντονη κινητικότητα. Όπως ακούστηκε, είχαν σημειωθεί επεισόδια στο ένα από αυτά, όταν κάποιος αναποδογύρισε την κάλπη, έπειτα από ένταση που προκλήθηκε. Όσον αφορά στο ποιος ήταν, οι απόψεις είναι περισσότερες από δύο. Κατά κάποιους ήταν ο αδελφός αιρετού, κατά άλλους ο ίδιος ο αιρετός και κατά τρίτους ο γιος του αιρετού, που για να τον προστατεύσει ο πατέρας του ισχυρίστηκε πως το έκανε ο ίδιος, ενώ κατά μία άλλη άποψη ήταν «αντίπαλος».
Με τον ίδιο τρόπο ακούστηκε πως χρειάστηκε η παρέμβαση εισαγγελέα και η επέμβαση της Αστυνομίας για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.
Στην πραγματικότητα ουδέποτε παρενέβη εισαγγελέας, αλλά και ουδέποτε υπήρξε επέμβαση της Αστυνομίας, που κλήθηκε για απομάκρυνση των συγκεντρωμένων, προκειμένου να συνεχιστεί η εκλογική διαδικασία.
Τελικά, δεν υπήρξε περιστατικό με την κάλπη, αλλά ένταση και από τις δύο πλευρές των ενδιαφερομένων έξω από το τμήμα το αποτέλεσμα του οποίου θα έκρινε το νικητή. Οι φωνές τους, όμως, ενόχλησαν το δικαστικό αντιπρόσωπο, ο οποίος ζήτησε από την Αστυνομία να απομακρυνθούν, όπως κι έγινε.

Δηλώσεις
Με παρατεταμένα χειροκροτήματα και σφυρίγματα, ο σημερινός δήμαρχος Στ. Αναστασόπουλος βγαίνει στην οδό Λοχαγού Πετρουλάκη και κάνει την πρώτη του δήλωση. Αφού ευχαρίστησε όλους όσοι αγωνίστηκαν μαζί του, πρόσθεσε: «Ο αγώνας συνεχίζεται, είμαστε νικητές, θα δουλέψουμε δυνατά για το καλό του τόπου. Νικήσαμε τα όσα μας κατηγορούσαν ότι κάναμε».
Καταλήγοντας, ζήτησε από τους συγκεντρωθέντες «να μην προκαλέσουν με τη συμπεριφορά τους, όπως έκαναν πριν από τριάμισι χρόνια. Είμαστε ήρεμη δύναμη»
Από την πλευρά του, ο κ. Γ. Τσώνης σχολίασε πως «τίποτε δεν έχει τελειώσει», αφήνοντας ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο ενστάσεων κατά του αποτελέσματος. Λίγη ώρα αργότερα πανηγύρισε κι αυτός με τη σειρά του, όταν πληροφορήθηκε πως από το συνδυασμό του κ. Αναστασόπουλου είχε αφαιρεθεί μια ψήφος από εκλογικό τμήμα στη Δ.Ε. Αριστομένους.
Όμως, τις πρωινές ώρες λύθηκε η διαφορά, όταν προέκυψε ότι η αναγραφή των στοιχείων στο τηλεγράφημα ήταν λανθασμένη.

Διαφορετικά αποτελέσματα
Κι από εκεί και μετά, άρχισαν τα παράδοξα. Τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης ανακοίνωναν διαφορετικά μεταξύ τους αποτελέσματα, κάτι που έγινε και με τις αναρτήσεις στην ιστοσελίδα της εταιρείας που είχε αναλάβει την έκδοση των αποτελεσμάτων για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπως και με τα αποτελέσματα που μετέδιδε το υπουργείο Εσωτερικών.