Νέος δήμαρχος Τριφυλίας ο Παναγιώτης Κατσίβελας

Νέος δήμαρχος Τριφυλίας  ο Παναγιώτης Κατσίβελας

Του Ηλία Γιαννόπουλου
 
Ο Παναγιώτης Κατσίβελας εξελέγη δήμαρχος Τριφυλίας, τη β΄ Κυριακή, με ποσοστό 53,02%, έναντι 46,98% που συγκέντρωσε ο Ευστάθιος Ανδρινόπουλος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, από τα τηλεγραφήματα των δικαστικών αντιπροσώπων, που παρουσιάζονται στην ηλεκτρονική σελίδα http://vote2014.gr, στην επαναληπτική ψηφοφορία ψήφισαν 16.055 (46,61%) επί 34.448 εγγεγραμμένων. Τα 14.142 ήταν έγκυρα ψηφοδέλτια  (88,02%), ενώ βρέθηκαν 1.037 άκυρα (6,6% επί των ψηφισάντων) και 876 λευκά (5,46% επί των ψηφισάντων).
Ο συνδυασμός «ΤΡΙΦΥΛΙΑ ξεκινάμε» έλαβε 7.498 ψήφους έναντι 6.644 του συνδυασμού «Η Τριφυλία αλλάΖΕΙ», διαφορά 854 ψήφων.
Ανά Δημοτική Ενότητα ο συνδυασμός του κ. Κατσίβελα έλαβε: Αετού 691 ψήφους (54,03%), Αυλώνος 789 (66,75%), Γαργαλιάνων 2.310 (53,02%), Κυπαρισσίας 2.012 (49,96%), Τριπύλης 202 (57,88%) και Φιλιατρών 1.494 (50,68%).
Ο συνδυασμός του κ. Ανδρινόπουλου, ανά Δημοτική Ενότητα, έλαβε: Αετού 588 ψήφους (45,97%), Αυλώνος 393 (33,25%), Γαργαλιάνων 2.047 (46,98%), Κυπαρισσίας 2.015 (50,04%) – έγινε η μεγάλη ανατροπή και πέρασε μπροστά τη β΄ Κυριακή -, Τριπύλης 147 (42,12%) και Φιλιατρών 1.454 (49,32%).
Μεταξύ α΄ και β΄ Κυριακής αξιοσημείωτη είναι η ανατροπή που πέτυχε ο συνδυασμός του Ευστάθιου Ανδρινόπουλου στη Δημοτική Ενότητα Κυπαρισσίας, όπου την α’ ο κ. Κατσίβελας ήταν μπροστά με διαφορά 867 ψήφων, αφού έλαβε 2.390 ψήφους και ποσοστό 48,27%, έναντι 1.523 ψήφων και 30,76% του κ. Ανδρινόπουλου, ενώ τη β’ ο Ευστάθιος Ανδρινόπουλος ήρθε πρώτος!
Το ίδιο συνέβη και στην εκλογική περιφέρεια της πόλης των Φιλιατρών, όπου ο κ. Ανδρινόπουλος ήρθε πρώτος με 1.274 ψήφους και ποσοστό 50,56% έναντι 1.246 ψήφων που έλαβε ο κ. Κατσίβελας με ποσοστό 49,44, ενώ την α’ Κυριακή στην πόλη των Φιλιατρών ο κ. Κατσίβελας είχε συγκεντρώσει 1.263 ψήφους και ποσοστό 43,03% έναντι 839 ψήφων και 28,59% του κ. Ανδρινόπουλου.
Ο κ. Κατσίβελας και την α΄ και τη β΄ Κυριακή ήρθε πρώτος στη Δημοτική Ενότητα Γαργαλιάνων, όπου τη β΄ έλαβε 2.310 ψήφους και ποσοστό 53,02%, έναντι 2.047 ψήφων που έλαβε ο κ. Ανδρινόπουλος με ποσοστό 46,98%. Την α΄ Κυριακή στη Δ.Ε. Γαργαλιάνων ο κ. Κατσίβελας είχε λάβει 2.231 ψήφους και ποσοστό 46,86%, ενώ ο κ. Ανδρινόπουλος είχε λάβει 1.811 ψήφους και ποσοστό 38,04%.
Στη Δ.Ε. Αυλώνος πρώτος και την α΄ και τη β΄ Κυριακή ήταν ο κ. Κατσίβελας, όπως και στη Δ.Ε. Τριπύλης.
Σε Τοπικές Κοινότητες, μεταξύ α΄ και β΄ Κυριακής σημειώθηκαν ανατροπές, με τις περισσότερες υπέρ του κ. Ανδρινόπουλου, αλλά και ορισμένες υπέρ του κ. Κατσίβελα.
Σε ό,τι αφορά τους ψηφοφόρους της Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Κίνησης και της Λαϊκής Συσπείρωσης, όπως δείχνουν άλλωστε και τα αποτελέσματα της β΄ Κυριακής, ως ένα υψηλό ποσοστό κινήθηκαν σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις των συνδυασμών τους, γι’ αυτό και υπάρχει σημαντική αύξηση στα λευκά και άκυρα ψηφοδέλτια μεταξύ α΄ και β΄ Κυριακής. Την α΄ Κυριακή τα άκυρα ήταν 304 (1,76%) και τα λευκά 107 (0,62%), ενώ τη β΄ τα άκυρα εκτινάχτηκαν σε 1.037 (6,46%) και τα λευκά σε 876 (5,46%). Βεβαίως, σημαντικός αριθμός ψηφοφόρων από τη Ρ.Α.ΚΙ. αλλά και τη Λαϊκή Συσπείρωση, προφανώς, μετατοπίστηκε, υπερψηφίζοντας τον κ. Ανδρινόπουλο, και λιγότεροι ίσως τον κ. Κατσίβελα, ενώ μεταστροφή υπήρξε και μεταξύ των ψηφοφόρων του κ. Κατσίβελα της α΄ Κυριακής προς τον κ. Ανδρινόπουλο τη β΄.
 
Παναγιώτης Κατσίβελας
Στην πρώτη του δήλωση, έξω από το εκλογικό του κέντρο στους Γαργαλιάνους, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, με χαρά και εμφανή συγκίνηση ανέφερε: «Θέλω να ευχαριστήσω το λαό της Τριφυλίας για την επιλογή την οποία έκανε. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες μου για τον αγώνα, τον υπέροχο, που δώσαμε μαζί. Αλλά, πάνω απ’ όλα, θέλω να ευχαριστήσω όλους αυτούς τους φίλους που μας δείξανε τη μεγάλη εμπιστοσύνη τους και κάνανε τον αγώνα αυτόν, τον υπέροχο, τον υπέρτατο, για το μέλλον της Τριφυλίας. Νομίζω ότι για την Τριφυλία ξημερώνει μια άλλη μέρα! Μια άλλη μέρα η οποία έχει την ελπίδα, την αισιοδοξία. Σήμερα ξημερώνει μια άλλη μέρα για την Τριφυλία, όπως είπα. Αλλά σήμερα νίκησε και το τριφυλιακό ήθος! Νίκησε και ο τριφυλιακός τρόπος σκέψης, συμπεριφοράς και αυτό είναι το πολύ σημαντικό. Αλλά αυτό που θέλω να ξέρουν όλοι οι Τριφύλιοι, είναι ότι δεν πρέπει να νιώθει κανείς χαμένος, διότι ξέρουμε και να συμπεριφερόμαστε και με μεγαλοψυχία, αλλά κυρίως να μη χωρίζουμε την κοινωνία μας. Το μήνυμα που θέλω να δώσω είναι ότι όλοι μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε το αύριο της Τριφυλίας, που της αξίζει, το αύριο των Γαργαλιάνων, των Κοινοτήτων μας, των χωριών μας και, ειλικρινά, είμαστε διατεθειμένοι και έτοιμοι να πέσουμε βαθιά στο ποτάμι, έτσι όπως είχαμε υποσχεθεί και κατά την προεκλογική μας περίοδο.
Ευχαριστώ και πάλι όλους τους συνδημότες μας για την εμπιστοσύνη που μας δείξανε και να ξέρετε ότι αυτή η στιγμή της χαράς είναι χαρά με ήθος, με μέτρο, και δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε προκλήσεις και, κυρίως, να μην προκαλέσουμε τους ανθρώπους που νιώθουνε ηττημένοι. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ! Όλοι μαζί για το μέλλον της Τριφυλίας!».
 
Ευστάθιος Ανδρινόπουλος
Σε μήνυμά του, ο Ευστάθιος Ανδρινόπουλος αναφέρει: «Οι εκλογές τελείωσαν. Ο λαός της Τριφυλίας μίλησε και είναι σεβαστή η απόφασή του. Ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας, οι συνεργάτες μου και εγώ, όλους τους Τριφύλιους, από όλους τους πολιτικούς χώρους, που μας ψήφισαν. Ο ανεξάρτητος συνδυασμός μας είχε να αντιπαλέψει κομματικούς και προσωπικούς μηχανισμούς και άντεξε. Θα συνεχίσει τον αγώνα του μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο και στην κοινωνία, για το καλό της Τριφυλίας. Παραμένουμε ανεξάρτητοι και ακηδεμόνευτοι. Οι συνυποψήφιοί μας της Ρ.Α.ΚΙ και της Λαϊκής Συσπείρωσης απέδειξαν στις επαναληπτικές εκλογές ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει ήταν η καταμέτρηση των δυνάμεών τους και όχι η αντιμετώπιση των προβλημάτων των δημοτών.
Οι επικεφαλής τους, συμπαρασύροντας αρκετούς ψηφοφόρους τους, επέλεξαν την εύκολη λύση του λευκού και άκυρου. Βέβαια, αρκετοί ψηφοφόροι των δύο αυτών συνδυασμών, σκεπτόμενοι το συμφέρον του Δήμου μας, φαίνεται να στήριξαν την προσπάθειά μας. Τα πέντε χρόνια που μεσολαβούν είναι πάρα πολλά για να υποστεί η κοινωνία την ίδια αυτοδιοικητική ομάδα που οι επικεφαλής της Ρ.Α.ΚΙ και της Λαϊκής Συσπείρωσης κατηγορούσαν συνεχώς. Τα πέντε χρόνια είναι, επίσης, αρκετός χρόνος για να αποκτήσουν πολιτική ωριμότητα και να αντιληφθούν ότι η ενασχόληση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν είναι καπρίτσιο, αλλά σύνεση και ρεαλισμός. Συγχαίρω τον κ. Κατσίβελα για τη νίκη του και του εύχομαι καλή επιτυχία στο έργο του. Του εύχομαι, επίσης, να καταφέρει να αντιπαλέψει τις εσωτερικές συντεχνίες και προσωπικές στρατηγικές και επιδιώξεις, να βελτιώσει τη διοικητική ικανότητα των δημοτικών υπηρεσιών και την καθημερινότητα του πολίτη της Τριφυλίας. Όσα, δηλαδή, μας οδήγησαν στην απόφασή μας να ξεχωρίσουμε τη θέση μας και να δημιουργήσουμε τον ανεξάρτητο συνδυασμό “H Τριφυλία αλλάΖΕΙ”. Καλή δύναμη σε όλους, η αγάπη για την Τριφυλία μάς ενώνει».