Αύξηση των οικογενειών που ζητούν βοήθεια στο κέντρο στήριξης παιδιού & οικογένειας στην Καλαμάτα

Αύξηση των οικογενειών  που ζητούν βοήθεια στο κέντρο στήριξης παιδιού & οικογένειας στην Καλαμάτα

Στην πλειοψηφία τους πρόκειται για Έλληνες (90% περίπου)
Περιγράφει ο ποιητής Καββαδίας πως «κάποτε που δεν είχε αγέρα καθίσαμε είκοσι ολόκληρες μέρες στο ίδιο μέρος. Είκοσι ολόκληρες μέρες στη μέση της θάλασσας. Τρώγαμε λίγο και πίναμε ακόμη λιγότερο, από φόβο μήπως σωθούνε τα τρόφιμα και το νερό».
Τα τρόφιμα και το νερό σώνονται, ενώ, όπως φαίνεται, η κοινωνική και οικονομική συγκυρία που ζούμε εδώ και πέντε χρόνια περίπου δεν αντιμετωπίζεται μόνο με υπομονή. Παρά τις όποιες κυβερνητικές «παρηγορητικές» δηλώσεις, η πραγματικότητα είναι αμείλικτη.
Ένα κομμάτι της φανερώθηκε προχθές, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του διευθυντή Κοινωνικής Εργασίας και Έρευνας των Παιδικών Χωριών SOS, Στέργιου Σιφνιού.
Αύξηση κατά 53% του αριθμού των οικογενειών που εξυπηρετήθηκαν στα Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας κατέγραψαν τον τελευταίο χρόνο τα Παιδικά Χωριά SOS.
Στα έξι Κέντρα Στήριξης σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Ηράκλειο, Καλαμάτα και Κομοτηνή, τα οποία λειτουργούν με δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», εξυπηρετήθηκαν μέσα στο χρόνο αυτό συνολικά 1.292 οικογένειες, τη στιγμή που το 2013 ο αριθμός ήταν 844. Το 30%-35% των ωφελούμενων οικογενειών είναι μονογονεϊκές, ενώ ένα 15% αποτελούν οι πολύτεκνες οικογένειες.
Στο Κέντρο Στήριξης, εκτός της Αθήνας, είναι κατά 85% Έλληνες και κατά 15% αλλοδαποί. Από τους εξυπηρετούμενους, το 80% – 85% έχασαν την εργασία τους κατά τη διάρκεια της κρίσης και προέρχονται από τα χαμηλά-μικρομεσαία εισοδήματα και τείνουν στην κατάσταση του μακροχρόνια ανέργου.
«Οκτώ στους 10 εξυπηρετούμενους στα Κέντρα Στήριξης έχασαν την εργασία τους κατά τη διάρκεια της κρίσης. Πρόκειται για οικογένειες που προέρχονται από τα χαμηλά και μικρομεσαία εισοδήματα», δήλωσε χθες στο «Θάρρος» ο κ. Σιφνιός.
Συμπλήρωσε, δε, ειδικότερα για το Κέντρο που λειτουργεί στην Καλαμάτα, ότι ενώ ο σχεδιασμός προέβλεπε τη στήριξη 70 περίπου οικογενειών, σήμερα ο αριθμός έχει φτάσει στις εκατό (100) και το ανησυχητικό είναι ότι η τάση αυτή είναι συνεχώς αυξητική. Επιβεβαίωσε, μάλιστα, ότι στη μεγάλη πλειοψηφία τους πρόκειται για οικογένειες Ελλήνων, στους οποίους παρέχεται ολιστική βοήθεια. Εκτός, δηλαδή, από τρόφιμα και ρούχα υπάρχει πρόγραμμα μαθησιακής και ψυχολογικής στήριξης.
Αυτό που διαπίστωσαν οι υπεύθυνοι των Κέντρων Στήριξης είναι ότι φέτος οι γονείς είχαν ως πρώτη προτεραιότητα την εκπαιδευτική υποστήριξη των παιδιών τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσαν, καταγράφηκε αύξηση 66% των παιδιών που έλαβαν μαθησιακή υποστήριξη σε σχέση με το 2013. «Γι’ αυτό το λόγο θέλουμε να ξεκινήσουμε ένα νέο πρόγραμμα, τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας, για οικογένειες της τοπικής κοινότητας με παιδιά σχολικής ηλικίας και χαμηλό εισόδημα», πρόσθεσε ο Στέργιος Σιφνιός.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη