Ειρήνη Κουτουμάνου: Η Καλαματιανή που διδάσκει Στατιστική σε Πανεπιστήμιο της Αγγλίας

Ειρήνη Κουτουμάνου: Η Καλαματιανή που διδάσκει Στατιστική σε Πανεπιστήμιο της Αγγλίας

Μετά τις εκλογές και τις αργίες, η στήλη με τους Καλαματιανούς του εξωτερικού επιστρέφει, κι αυτή τη φορά συναντάμε την Ειρήνη Κουτουμάνου στο Λονδίνο.
Η Ειρήνη έφυγε από την Καλαμάτα το 2001 για να σπουδάσει Στατιστική στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εν συνεχεία, το 2006, πήγε στην Αγγλία για σπουδές στο Lancaster University πάνω στην Εφαρμοσμένη Στατιστική. Δύο χρόνια μετά, το 2008, άρχισε να δουλεύει στο University College London ως Teaching Fellow στο Τμήμα Institute of Child Health. Διδάσκει Στατιστική σε φοιτητές όλων των επιπέδων, από προπτυχιακούς μέχρι διδακτορικούς, ενώ διοργανώνει σεμινάρια Στατιστικής για το ευρύ κοινό ερευνητών όλων των ειδικοτήτων της Αγγλίας και όχι μόνο.
Από τον Ιανουάριο του 2012 κάνει παράλληλα το διδακτορικό της (πάνω στα copula models), ενώ έχει συμμετάσχει/παρουσιάσει σε διεθνή και παγκόσμια συνέδρια και έχει δημοσιεύσει τη δουλειά της σε επιστημονικά περιοδικά.   
 
-Πόσο καιρό εργάζεσαι στο εξωτερικό και πόσο εύκολη ήταν η απόφασή σου να φύγεις;
Έφυγα από την Ελλάδα το 2006 για μεταπτυχιακές σπουδές, απόφαση την οποία πήρα σχετικά εύκολα, έχοντας μόλις τελειώσει τις σπουδές του πρώτου πτυχίου μου. Μετά ακολούθησε η δουλειά, στην οποία κλείνω πλέον 6 χρόνια.
 
-Δυσκολεύτηκες στην ανεύρεση εργασίας στη χώρα που βρίσκεσαι;
Όχι ιδιαίτερα. Μου πήρε γύρω στο τετράμηνο, με διάφορες συνεντεύξεις στο εν τω μεταξύ.
 
-Πώς αντιμετωπίζουν τους Έλληνες στη χώρα που ζεις;
Με ακριβώς τον ίδιο τρόπο όπως και οποιονδήποτε άλλον ζει στην Αγγλία. Με τον ίδιο σεβασμό, ευγένεια και αξιοπρέπεια. Δεν υπάρχει καμία ιδιαίτερη μεταχείριση προς τους Έλληνες.
 
-Τι θα ήθελες να μεταφέρεις από την κουλτούρα της εκεί ζωής σου στην Ελλάδα;
Το σεβασμό, τη δεκτικότητα και το ενδιαφέρον για τις διαφορετικές κουλτούρες/εθνικότητες.
 
-Τρία πράγματα που πρέπει κάποιος να δει, αν επισκεφτεί την πόλη που βρίσκεσαι…
Το κεντρικό Λονδίνο, από το ήρεμο Hyde Park μέχρι την τρέλα και τη φασαρία του Covent Garden. Επίσης, την Brick lane για την πολυποίκιλη κουζίνα της, καθώς και το South Bank, την πεζοδρομημένη διαδρομή παράλληλα του Τάμεση, από το Tower Bridge μέχρι τη Βουλή.
 
-Τι είναι αυτό που σου λείπει περισσότερο από την Καλαμάτα;
Η ανέμελη ζωή που σου προσφέρει (τουλάχιστον σχετικά με μια μεγαλούπολη), η οικογένειά μου, οι φίλοι μου, ο ήλιος, η θάλασσα, το χωριό στον Ταΰγετο…
 
-Σκέψη για επιστροφή υπάρχει στο μυαλό σου;
Βέβαια, συνέχεια… Αυτή η σκέψη, όμως, συμβαδίζει συνέχεια με τη σκέψη των ευκαιριών που μου δίνονται στην Αγγλία… επαγγελματικών αλλά και προσωπικών, από άποψη μείξης με διαφορετικές κουλτούρες, με ανθρώπους από όλο τον κόσμο… Είναι σαν μια μικρή μάχη…
 
Των Κώστα Γαζούλη- Παναγιώτη Μπαμπαρούτση 
 
-Αν και εσείς έχετε κάποιον συγγενή ή ζείτε στο εξωτερικό και είστε από την Καλαμάτα, μη διστάσετε να μας στείλετε ένα email στο tharros1899@gmail.com