Κουτραφούρης: «Δεν επαιτούμε… διεκδικούμε το αυτονόητο για το μπάσκετ και τη νεολαία»

Κουτραφούρης: «Δεν επαιτούμε… διεκδικούμε το αυτονόητο για το μπάσκετ και τη νεολαία»

ΑΝΑΣΤΑΤΗ Η ΜΠΑΣΚΕΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΦΘΑΣΕΙ ΣΤΑ ΑΚΡΑ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΓΗΠΕΔΙΚΟ ΚΑΙ ΤΗΝ «ΑΠΟΞΕΝΩΣΗ» ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ
Τα όσα εξελίσσονται το τελευταίο διάστημα, με επίκεντρο το Δημοτικό Στάδιο Καλαμάτας και την «αποξένωση» από αυτό των μπασκετικών σωματείων της πόλης, κάτι που υποστηρίζουν ότι βρίσκεται εδώ και μήνες στα σκαριά οι άνθρωποι της καλαθοσφαίρισης, ειδικότερα η ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ, αποτέλεσαν σημείο αναφοράς της χθεσινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στα γραφεία της Ένωσης ο πρόεδρός της Γιάννης Κουτραφούρης. Ο ισχυρός άνδρας του Ενωσιακού μπάσκετ έριξε βολές κατά του προέδρου του Αθλητικού Φορέα Γιάννη Αδαμόπουλου, μεταφέροντας παράλληλα την πικρία του και για τη στάση του Δημάρχου Παναγιώτη Νίκα, θεωρώντας ότι δεν αξίζει τέτοια συμπεριφορά απέναντι στο άθλημα του μπάσκετ, τους ανθρώπους του και κυρίως τα νεαρά παιδιά που το ακολουθούν.
Φαίνεται ότι η κόντρα μεταξύ του κ. Κουτραφούρη, γενικότερα του Δ.Σ. της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ, αλλά και των σωματείων της Μεσσηνιακής πρωτεύουσας, που δημιούργησαν, μέσα από τη συνάντηση της Πέμπτης συντονιστική επιτροπή, η οποία θα ασχοληθεί με το συγκεκριμένο θέμα πιέζοντας τις καταστάσεις, με τον πρόεδρο του Αθλητικού Φορέα, έχει φθάσει κυριολεκτικά στα όρια και κανείς δεν γνωρίζει πως θα εξελιχθεί η κατάσταση στη συνέχεια.

Γ. ΚΟΥΤΡΑΦΟΥΡΗΣ
«Εδώ και πολλούς μήνες υπάρχουν μεγάλα προβλήματα γηπεδικά, που προέρχονται βεβαίως από το παρελθόν, σήμερα θα επικεντρωθούμε στη λειτουργία των κλειστών, κυρίως, γηπέδων, αλλά και των ανοιχτών. Τους τελευταίους μήνες εξελίχθηκε μία φημολογία που ήθελε το δημοτικό στάδιο να γίνεται στέκι του βόλεϊ. Ειδικότερα μετά το Final Four αλλά ακόμη και τους αγώνες της Εθνικής νεανίδων, διαπιστώσαμε κάποια πράγματα, κάποιες κινήσεις. Τοποθετήθηκε ταραφλέξ, που υποτίθεται ότι θα υποδεχόταν και αγώνες μπάσκετ αλλά και χάντμπολ, όμως όλα έμειναν στα λόγια. Υπήρχε πληροφόρηση ότι το στάδιο θα γίνει γήπεδο του βόλεϊ και η Τέντα γήπεδο του μπάσκετ και γι’ αυτό ζητήσαμε από τον κ. Αδαμόπουλο να πάρει θέση. Μιλήσαμε μάλιστα με τον πρόεδρο της Ένωσης Σωματείων Βόλεϊ, Κώστα Βλάσση, παίρνοντας τη διαβεβαίωση, ότι μετά τους αγώνες της εθνικής, το γήπεδο θα ήταν έτοιμο για μπάσκετ και θα γινόταν η γραμμογράφηση. Προέκυψαν κάποιες ακόμη δικαιολογίες στη συνέχεια, ο κ. Αδαμόπουλος δεν εμφανιζόταν στα τηλέφωνα και όταν συναντηθήκαμε μου τόνισε ότι υπάρχει υπόσχεση από το Δήμαρχο για να γίνει στέκι του βόλεϊ.
Η Τέντα είναι αδύνατο να σηκώσει όλο το βάρος και να καλύψει τις διοργανώσεις του μπάσκετ. Υπάρχουν 16 σωματεία μπάσκετ και μόλις 5 ή 6 βόλεϊ στην πόλη μας. Ξέρετε ότι στην Τέντα το ένα βοηθητικό χρησιμοποιείται από το ΦΟΚ ενώ το άλλο είναι μικρών διαστάσεων και κάνει για προπόνηση των μίνι.  Γνωρίζετε ότι τα σωματεία μας πρέπει να δηλώνουν και δεύτερη έδρα. Εάν το στάδιο καλύπτει μόνο το βόλεϊ, που θα πάνε; Στη Μεσσήνη ή τη Μεγαλόπολη; Ο Ακάδημος που θα είναι στη Γ΄ Εθνική και πρέπει να δηλώσει δεύτερη έδρα, τι θα κάνει; Δεν έχουμε πρόβλημα με το βόλεϊ, όπως θεωρούμε ότι το ίδιο ισχύει και από την άλλη πλευρά. Ο κ. Βλάσσης μας είχε δηλώσει ότι συμφωνεί με τη διαγράμμιση. Ποιοι είναι τελικά αυτοί που θέλουν να γίνει το στάδιο στέκι του βόλεϊ;
Από τις αρχές του  2014 ελάχιστες επεμβάσεις έγιναν στην Τέντα και αυτές αποδεικνύονται ελλιπείς. Μόνο κάποιες βελτιώσεις στα αποδυτήρια και μπήκαν ηλιακοί θερμοσίφωνες. Χρειάζεται όμως λύση με τον φωτεινό πίνακα,  καρέκλες, πάγκοι για τους αναπληρωματικούς, χρειάζεται προστασία και φύλαξη. Όλα αυτά υπολειτουργούν στην Τέντα. Όταν δεν πήραμε απαντήσεις από τον κ. Αδαμόπουλο βρεθήκαμε με τον Δήμαρχο, που προσωπικά  έδωσε κατευθύνσεις για να γίνουν βελτιώσεις στα γήπεδα. Ξέρετε όμως ότι μετά τις 15 Μαΐου δεν μπορεί να γίνει αγώνας στην Τέντα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Μέχρι πέρυσι οι αγώνες πήγαιναν στο στάδιο, αλλά πλέον αυτό δεν γίνεται. Το περασμένο Σάββατο είχαμε αναβολές αγώνων, παιδιά να αισθάνονται αδιαθεσία και αδυναμία, σ’ ένα γήπεδο όπου η θερμοκρασία έφθασε τους 48 βαθμούς. Χιλιάδες παιδιά παίζουν μπάσκετ, θέλουμε να δοθούν λύσεις στους αγωνιστικούς χώρους. Σαν Καλαθοσφαίριση δεν επαιτούμε, αλλά διεκδικούμε. Διεκδικούμε αυτό που μας ανήκει. Δημιουργήθηκε η Συντονιστική Επιτροπή με ανθρώπους των τοπικών Σωματείων, για να βρεθεί με τον Δήμαρχο και τον πρόεδρο του Αθλητικού Φορέα, έτσι ώστε να βρεθεί λύση. Όλο αυτό το διάστημα δεν κάναμε θέμα γιατί υπήρχε προεκλογική περίοδος. Ζητήσαμε εγγράφως τη λύση, όμως μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει απάντηση».
 
ΧΡ. ΔΑΜΟΥΡΑΣ (γραμματέας ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ)

«Γιατί γίνεται ο πόλεμος αυτός στο μπάσκετ; Εμείς αγωνιζόμαστε όπως και το βόλεϊ για το άθλημα που αγαπάμε και που δεν έχουμε αφήσει, να είστε σίγουροι, στην τύχη του. Πολεμάμε για να το προωθήσουμε και γι’ αυτό ακριβώς παρακαλούμε τον Δήμαρχο και τον κ. Αδαμόπουλο να εξετάσουν το θέμα και να βρουν λύση. Θέλουμε όλοι το καλό της πόλης, του αθλητισμού και της νεολαίας».
 
ΘΑΝ. ΜΑΚΑΡΟΥΝΗΣ (μέλος Συντονιστικής Επιτροπής)

«Νομίζω ότι θα πρέπει κάποιοι να εκτιμήσουν ότι μολονότι το θέμα προέκυψε εδώ και πολύ καιρό, εμείς δεν τον ανακινήσαμε γιατί υπήρχαν οι εκλογές και δεν θέλαμε να γίνει εκμεταλλεύσιμο. Μας ενδιαφέρει η καλή λειτουργία των σωματείων μας και να είστε σίγουροι ότι δεν έχουμε τίποτα με το βόλεϊ. Διεκδικούμε το αυτονόητο, να μην στάζει η Τέντα, να υπάρχει θέρμανση, δηλαδή τα αυτονόητα, αλλά και ίση αντιμετώπιση. Να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε και τα δύο γήπεδα και όχι να γίνονται αγώνες σε 50 βαθμούς Κελσίου και να κινδυνεύουν τα παιδιά. Να μην κινδυνεύει η υγεία τους. Είμαστε όλοι υπεύθυνοι και δεν θέλουμε να φύγουν από τον αθλητισμό. Να μην πηγαίνουν στα Internet Café και σε άλλες προεκτάσεις. Ευελπιστούμε ότι τόσο ο Δήμαρχος, όσο και ο πρόεδρος του Φορέα θα αντιληφθούν τις θέσεις μας και θα ικανοποιήσουν τα αιτήματά μας, γιατί πρόκειται για κοινή λογική».
 
**************
 

Ψήφισμα Σωματείων  – ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ σε Νίκα και Αδαμόπουλο
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο κ. Κουτραφούρης παρουσίασε το ψήφισμα που εξέδωσαν και απέστειλαν στον Δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα και τον πρόεδρο του Αθλητικού Φορέα Γιάννη Αδαμόπουλου τα σωματεία μπάσκετ της Καλαμάτας, τα οποία  εξωτερικεύουν την αγωνία τους, τα ερωτηματικά τους και την καλύτερη αντιμετώπιση…
«Εμείς οι εκπρόσωποι των αθλητικών σωματείων Καλαθοσφαίρισης, της πόλης της Καλαμάτας, που συμμετείχαμε στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 19/06/2014, εκφράζουμε τον προβληματισμό και την έντονη ανησυχία μας για την αδιαφορία και ανευθυνότητα με την οποία αντιμετωπίζονται ζωτικά θέματα, που απασχολούν τον τρόπο λειτουργίας και ανάπτυξης των σωματείων μας και κατ’ επέκταση του Αθλήματος της Καλαθοσφαίρισης, από τον Φορέα Κοινωνικής Προστασίας και Αθλητισμού του Δήμου.
         Ο Θεσμικός Φορέας του αθλητικού χώρου, το αθλητικό σωματείο, που με τη δημιουργική του δραστηριότητα, καταρτίζει και αναδεικνύει τους αθλητές και αθλήτριες, όλων των Πρωταθλημάτων, Τοπικών και Εθνικών, αλλά και πολλά στελέχη των Εθνικών μας Ομάδων, νιώθει αποξενωμένο και εγκαταλελειμμένο, αφού ο Φορέας Κοινωνικής Προστασίας και Αθλητισμού, αθετώντας ακόμη και αυτή τη θεσμική του υποχρέωση, να υπηρετεί και να ενισχύει τον Αθλητισμό της πόλης, αποβάλει το Άθλημά μας την Καλαθοσφαίριση, από το Κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο Παραλίας.
      Χωρίς συγκεκριμένη αιτιολογία, που να αντέχει σε οποιαδήποτε λογική σκέψη, εδώ και πέντε (5) μήνες, αρνείται να γραμμογραφήσει το γήπεδο με τις διαστάσεις του Μπάσκετ, με αποτέλεσμα να οδηγούνται αγώνες Καλαθοσφαίρισης στο ΚΛΕΙΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΜΕΣΣΗΝΗΣ, ενώ για πρώτη φορά, στα χρονικά, το μήνα Ιούνιο, να διεξάγονται αγώνες όλων των κατηγοριών, στο πυρακτωμένο και ακατάλληλο, λόγω υψηλής θερμοκρασίας και επικίνδυνο για την Υγεία των αθλητών, Γήπεδο της ΤΕΝΤΑΣ.
       Ξεπερνώντας λοιπόν, χωρίς σχολιασμό, την έλλειψη συντήρησης αλλά και την κακή λειτουργία των συγκεκριμένων αθλητικών χώρων, δηλώνουμε την πλήρη αντίθεσή μας, στον τρόπο σκέψης και λειτουργίας, αλλά και της τεχνητής πόλωσης μεταξύ των Αθλημάτων Πετοσφαίρισης και Καλαθοσφαίρισης, που μας οδηγεί ο Φορέας Κοινωνικής Προστασίας & Αθλητισμού και ΖΗΤΑΜΕ να λάβετε υπόψη σας, τις δυσμενείς κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, μέσα στις οποίες είναι υποχρεωμένα να λειτουργούν τα αθλητικά σωματεία και να αναθεωρήσετε την προφανώς ειλημμένη απόφαση, να λειτουργεί μόνο ως χώρος Βόλεϊ, το Κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο Παραλίας.
     Με στόχο δε, την  σωστή και αντικειμενική ενημέρωσή σας, πάνω στα θέματα που μας απασχολούν, εκλέχτηκε συντονιστική Επιτροπή από τους παρακάτω εκπροσώπους, των σωματείων που συμμετείχαν στη σύσκεψή μας, την οποία και ζητάμε άμεσα να δεχθείτε σε ακρόαση:Κουμανάκος Κων/νος (Α.Ο. ΚΑΛΑΜΑΤΑ 1980), Μακαρούνης Αθανάσιος (ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΚΑΛ.), Κονταργύρης Βασίλειος (Σ.Α.Κ. ΑΤΛΑΣ), Κούτρης Αντώνιος (Α.Π.Σ. ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΠΑΡΑΛΙΑΣ),Αλειφέρης Νικόλαος (ΠΑ.Ο.Κ.),Παπαδόπουλος Χρήστος(Α.Π.Σ. ΑΚΑΔΗΜΟΣ),Κουτραφούρης Γιάννης, Δαμουράς Χρήστος (Ε.ΚΑ.Σ.ΚΕ.ΝΟ.Π.)
      Δυστυχώς, παρά τις δικές μας προσπάθειες, ο χώρος της Αθλητικής δημιουργίας και της αγωνιστικής έκφρασης του Ελληνικού Αθλητισμού, το αθλητικό σωματείο, συνεχίζει να αντιμετωπίζεται με τη μεγαλύτερη δυνατή αδιαφορία, με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα μεγάλα αδιέξοδα, που η Πολιτεία με την  στάση της , έχει δημιουργήσει, αυτό όμως δεν μας απαγορεύει να πιστεύουμε και γι΄ αυτό να αγωνιζόμαστε, ότι ο Αθλητισμός, είναι κοινωνικό φαινόμενο, στο οποίο έχουν δικαίωμα όλοι οι πολίτες.
 ΤΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ
ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΚΛΕΙΣΤΑ
ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
 ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ
1) Α.Ο. ΚΑΛΑΜΑΤΑ 1980, 2) ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΚΑΛ/ΤΑΣ, 3) Α.Π.Σ. ΑΚΑΔΗΜΟΣ, 4) Σ.Α.Κ. ΄΄Ο ΑΤΛΑΣ΄΄,
5) Α.Ο. ΘΟΥΡΙΑΣ, 6) Α.Π.Σ. ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΠΑΡ. ΚΑΛ/ΤΑΣ, 7) Σ.Π.Ο.Κ. ΕΥΚΛΗΣ, 8) ΠΑ.Ο.Κ. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ,
9) Α.Ο. ΟΜΟΝΟΙΑ, 10) Ο.Φ. ΘΥΕΛΛΑ ΠΑΡ. ΚΑΛ/ΤΑΣ,  11) Α.Π.Σ. ΑΡΙΣ, 12) Α.Ε.Κ. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ».

Του Νίκου Μπαλόπουλου