Συστάσεις προς τους Αμερικανούς λάτρεις των κρασιών να γνωρίσουν τα ελληνικά κρασιά απευθύνει αρθρογράφος της εφημερίδας Los Angeles Times, κάνοντας λόγο για εξαιρετική ποιότητα και καταρρίπτοντας το στερεότυπο ότι ελληνικό κρασί ίσον… ρετσίνα.
«Περιστασιακά συναντώ κάποιο ελληνικό κρασί στους καταλόγους κρασιών των εστιατορίων, γεγονός που με εκπλήσσει. Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η έκπληξή μου, όταν το περιοδικό Wine & Spirits, στη δημοσίευση της ετήσιας έκθεσής του με 50 δημοφιλέστερες ετικέτες στις λίστες των αμερικάνικων εστιατορίων, περιέλαβε και δύο ελληνικά», αναφέρει η κριτικός εστιατορίων Irene Virbila, προσθέτοντας: «Γι’ αυτό, όταν προσκλήθηκα πρόσφατα να δοκιμάσω ελληνικά κρασιά, εννοείται ότι δέχτηκα, καθώς ήταν μια ευκαιρία να ικανοποιήσω την περιέργειά μου γύρω από τα κρασιά μιας χώρας που φτιάχνει εδώ και χιλιάδες χρόνια».
Η εμπειρία αυτή φαίνεται πως ενθουσίασε την κριτικό, η οποία είχε μόνο καλά λόγια να πει για τις ποικιλίες κρασιών της χώρας μας, ανάμεσα στα οποία το Ασύρτικο, η Μαλαγουζιά, το Μελισσάνθη, το Λιμνιό και το Ξινόμαυρο και πολλές άλλες.
Δοκιμάζοντας κρασιά από πολλές περιοχές της Ελλάδας, η αρθρογράφος της στήλης κρασιού της εφημερίδας επισημαίνει ότι δίκαια «τα ελληνικά κρασιά αρχίζουν να κερδίζουν μια θέση στα ράφια των τοπικών καταστημάτων κρασιού», προτρέποντας τους Αμερικανούς να τα αναζητήσουν, προκειμένου αυτά να «εμφανίζονται πιο συχνά στις λίστες κρασιών, καθώς οι νέοι σομελιέ ανακαλύπτουν την εξαιρετική ποιότητα των ελληνικών κρασιών».
Επιτέλους, καταρρίπτεται και ο μύθος ότι οι Αμερικάνοι δεν έχουν και πολύ μυαλό…
Α.Π.
Οι Έλληνες έχουν υπέροχο κρασί…
