Υποβρύχιο μουσείο θα λειτουργήσει στη Μεθώνη το 2015

Υποβρύχιο μουσείο θα λειτουργήσει  στη Μεθώνη το 2015

«ΧΡΥΣΑΦΙ» Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΔΥΣΕΩΝ
 
Υποβρύχιο μουσείο θα λειτουργήσει
στη Μεθώνη το 2015
 
Προχωρούν οι σχετικές διαδικασίες σύμφωνα με την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων
 

 
Ανοδικές τάσεις καταγράφει φέτος ο καταδυτικός τουρισμός στη χώρα μας, αν και -όπως υπογραμμίζουν οι εμπλεκόμενοι φορείς- η Ελλάδα δεν παίρνει ακόμη αυτό που της αναλογεί από την παγκόσμια πίτα της κατάδυσης αναψυχής. Πέρυσι βούτηξαν στα ελληνικά νερά περίπου 230.000 άνθρωποι, καταγράφοντας αύξηση 10% σε σχέση με το 2012 (209.000 δύτες) και 42% σε σχέση με το 2011 (162.000 δύτες).
Θα μπορούσαν, ωστόσο, να είναι πολύ περισσότεροι, όπως εκτιμούν οι ειδικοί, αν είχαν δημιουργηθεί καταδυτικά πάρκα (θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές) και υποβρύχια μουσεία. Αρκεί να αναφερθεί πως σε όλο τον κόσμο υπάρχουν περισσότεροι από 25 εκατομμύρια πιστοποιημένοι αυτοδύτες, εκ των οποίων τουλάχιστον τέσσερα εκατομμύρια ζουν στην Ευρώπη. Το 70% των Ευρωπαίων επιλέγει μεσογειακούς προορισμούς, με τον κύκλο εργασιών της καταδυτικής βιομηχανίας στην Ευρώπη να αγγίζει τα δύο δισ. ευρώ το χρόνο.
Η ανάπτυξη του κλάδου στην Ελλάδα ξεκίνησε το 2005, όταν δια νόμου απλοποιήθηκε η κατάδυση. Τότε προβλέφθηκε η χωροθέτηση Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Καταδυτικών Πάρκων, παραπέμποντας σε νέα ρύθμιση για τις λεπτομέρειες.
 
«Χρυσάφι» ο τουρισμός των καταδύσεων
Πληροφορίες από το υπουργείο Περιβάλλοντος αναφέρουν πως το ΥΠΕΚΑ θα καταθέσει διάταξη που θα περιγράφει με σαφήνεια τα απαιτούμενα βήματα, τα δικαιολογητικά και τους εμπλεκόμενους φορείς για την οριοθέτηση των καταδυτικών πάρκων, η οποία θα γίνεται με ΚΥΑ του υπουργού ΠΕΚΑ και των συναρμόδιων υπουργών, έπειτα από κατάθεση σχετικής αίτησης των ενδιαφερόμενων φορέων.
«Οι προοπτικές ανάπτυξης του καταδυτικού τουρισμού στην Ελλάδα είναι τεράστιες. Με την εν λόγω διάταξη πιστεύουμε ότι θα ενισχύσουμε την ανάπτυξη των οργανωμένων καταδυτικών πάρκων στη χώρα μας, αφού απαλείφονται γραφειοκρατίες και μη ευέλικτες διαδικασίες», δηλώνει στο «Έθνος» ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης.
 
Η Ελλάδα μπορεί να γίνει «Καραϊβική» της Ευρώπης
Η συγκεκριμένη ρύθμιση συνιστά πάγιο αίτημα της καταδυτικής κοινότητας. Σχετικές μελέτες έχουν γίνει σε πολλές περιοχές, από την Κρήτη και τις Κυκλάδες μέχρι το Βόρειο Αιγαίο, καθώς οι τοπικές κοινωνίες βλέπουν στο βυθό ένα νέο μοχλό βιώσιμης ανάπτυξης και επέκτασης της τουριστικής σεζόν.
 
Το στοίχημα
«Το μεγάλο στοίχημα είναι να γίνει η χώρα μας καταδυτικός προορισμός, διεκδικώντας σημαντικό μερίδιο από την παγκόσμια πίτα του τουριστικού αυτού προϊόντος», τονίζει ο Χάρης Χιντήρογλου, καθηγητής Θαλάσσιας Βιολογίας του ΑΠΘ. Με περισσότερα από 1.500 ναυάγια διαφόρων εποχών, πάνω από 15.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής και βυθισμένες πολιτείες από τα προϊστορικά ακόμη χρόνια, ζεστά και διαυγή νερά, η Ελλάδα μπορεί να γίνει «Καραϊβική» της Ευρώπης.
Μειονέκτημα είναι η υπεραλίευση (τα ελληνικά αποθέματα που είναι υπεραλιευμένα ξεπερνούν το 65%). Γι’ αυτό και οι ειδικοί προτείνουν μικρές θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές, που θα ενισχύουν τη βιοποικιλότητα ευνοώντας καταδυτικό τουρισμό και ψαράδες.
«Η Ελλάδα χρειάζεται ένα δίκτυο μικρών θαλάσσιων πάρκων με δυνατότητα ανάπτυξης καταδυτικών δραστηριοτήτων. Έτσι θα πετύχει και την προστασία των υπεραλιευμένων οικοσυστημάτων της και θα έχει φυσικά ενυδρεία για τους απανταχού δύτες», εξηγεί ο καθηγητής Θαλάσσιας Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου
Όπως εξηγεί ο Γιώργος Τζανάκης, γ.γ. Εκπαιδευτών Κατάδυσης και υπεύθυνος του Καταδυτικού Οδηγού Ελλάδας, οι πελάτες των καταδυτικών κέντρων στη χώρα μας είναι σε μεγάλο ποσοστό τουρίστες που συνδυάζουν τις διακοπές τους με μια κατάδυση κι όχι δύτες που ταξιδεύουν ειδικά για να βουτήξουν.
«Η Ελλάδα πρέπει να προβάλει προς τα έξω το τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα που έχει στον καταδυτικό τουρισμό και να θεσμοθετήσει τις προϋποθέσεις για τα καταδυτικά πάρκα», τονίζει ο ίδιος, εκτιμώντας πως μόνο έτσι θα αλλάξει το προφίλ των δυτών στη χώρα μας.
 
ΣΧΕΔΙΟ
 
Υποβρύχιο μουσείο σε Μεσσηνία
 
Σε Μεσσηνία, Αλόννησο και Παγασητικό προβλέπεται να λειτουργήσουν τα πρώτα «υποβρύχια μουσεία» της Ελλάδας. Τον περασμένο Οκτώβρη υπεγράφη η ΚΥΑ των υπουργείων Πολιτισμού και Ναυτιλίας για την ίδρυση επισκέψιμων ενάλιων αρχαιολογικών χώρων στον κόλπο του Ναυαρίνου και ανοιχτά της Μεθώνης.
Όπως εξηγεί στο «Έθνος» η δρ. Αγγελική Γ. Σίμωσι, προισταμένη της Εφορίας Εναλίων Αρχαιοτήτων, η προγραμματική σύμβαση ανάμεσα στο ΥΠΠΟ και τους εμπλεκόμενους τοπικούς φορείς είναι στο τελικό στάδιο για το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου Irene Serenade, που βυθίστηκε το 1980 στον κόλπο του Ναυαρίνου.
Σε πιο πρώιμο στάδιο είναι η προγραμματική για τα αρχαία ναυάγια των κιόνων και των σαρκοφάγων στη Μεθώνη. Τουλάχιστον ένας από τα δυο χώρους θεωρείται βέβαιο πως θα λειτουργήσει το 2015.