Διαφοροποίηση σε τρία ψηφοδέλτια από την επανακαταμέτρηση στο Δήμο Μεσσήνης

Διαφοροποίηση σε τρία ψηφοδέλτια από  την επανακαταμέτρηση στο Δήμο Μεσσήνης

Ξεκίνησε χθες το πρωί και συνεχίζεται σήμερα στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας η επανακαταμέτρηση όλων των ψηφοδελτίων, σε όλα τα εκλογικά τμήματα του καλλικράτειου Δήμου Μεσσήνης, μετά τη σχετική αίτηση του υποψήφιου δημάρχου Γιώργου Τσώνη.
Η καταμέτρηση ξεκίνησε χθες παρουσία και των δύο ενδιαφερομένων, του δημάρχου Μεσσήνης Στάθη Αναστασόπουλου και του κ. Γ. Τσώνη, με τον καθένα να συνοδεύεται από επιτελείο νομικών και συμβούλων.
Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η χθεσινή πρώτη ημέρα της καταμέτρησης ολοκληρώθηκε σε περίπου 20 εκλογικά τμήματα, με διαφοροποίηση σε τρία ψηφοδέλτια, που λειτουργούν υπέρ του κ. Αναστασόπουλου.
Πάντως, χθες ο δήμαρχος Μεσσήνης κατέθεσε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών, Δημήτρη Σταύρου, μηνυτήρια αναφορά για όσα συνέβησαν στο 190ό  εκλογικό τμήμα στη Δημοτική Ενότητα Αριστομένους, όπου και υπήρξε η μία ψήφος διαφορά που του δίνει την εκλογική νίκη.
 
Διαφοροποίηση
Η επανακαταμέτρηση ξεκίνησε χθες στις 9.00 το πρωί, παρουσία δικαστικών λειτουργών και συνεχίσθηκε χωρίς σχεδόν κανένα διάλλειμα μέχρι τις 3.00 μετά το μεσημέρι. Διεκόπη, για να ξεκινήσει και πάλι σήμερα το πρωί στις 9.00 και θα συνεχισθεί τη Δευτέρα, μέχρι να ολοκληρωθεί.
Για την παρακολούθηση της καταμέτρησης από την πλευρά του κ. Αναστασόπουλου έχουν ορισθεί ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κώστας Μαργέλης και ο δικηγόρος Χρήστος Παναγιωτόπουλος, ενώ από την πλευρά του κ. Τσώνη οι δικηγόροι Αντώνης Γιαννακόπουλος, Γιώργος Κωτσόβολος, Φρύνη Βασιλαδιώτη, Ηλίας Οικονομόπουλος και Βαρβάρα Νταρζάνου.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, κατά τη χθεσινή επανακαμέτρηση ακυρώθηκαν από την περιοχή της Αγριλιάς δύο ψηφοδέλτια που είχαν καταλογισθεί υπέρ του κ. Τσώνη, καθώς ήταν τυπωμένα και από τις δύο πλευρές, γι’ αυτό και κρίθηκαν άκυρα (άλλη πληροφορία ανέφερε πως είναι τρία τα διπλοτυπωμένα ψηφοδέλτια), ενώ ένα ψηφοδέλτιο υπέρ του κ. Αναστασόπουλου, που είχε χαρακτηρισθεί ως άκυρο, προσμετρήθηκε ως έγκυρο, καθώς μια μικρή πτυχή σε αυτό θεωρήθηκε ότι δεν το καθιστά άκυρο.
 
Μηνυτήρια αναφορά
Αν αυτό ισχύει, τότε η διαφορά των δύο υποψηφίων αυξάνεται στους 4 ψήφους υπέρ του κ. Αναστασόπουλου.
Πάντως, σε χθεσινή του δήλωση ο δήμαρχος Μεσσήνης αναφέρει: «Ξεκίνησε σήμερα η επανακαταμέτρηση όλων των ψηφοδελτίων των εκλογικών τμημάτων του Δήμου Μεσσήνης. Είμαι βέβαιος για την επαναβεβαίωση της εκλογικής νίκης του συνδυασμού μας. Πιστεύω ακόμα ότι τα στοιχεία που θα αναδειχθούν από την επανακαταμέτρηση θα αφαιρέσουν κάθε πρόσχημα από τον αντίπαλο συνδυασμό να αμφισβητήσει στη συνέχεια δικαστικά το αποτέλεσμα.
Και κάτι ακόμα, επειδή η αλήθεια δε φοβάται τους ψιθύρους και τα μισόλογα που σκοπίμως διαρρέονται τις τελευταίες  ημέρες, πήραμε πρωτοβουλία και καταθέσαμε μηνυτήρια αναφορά στον κ. εισαγγελέα για όσα συνέβησαν στο 190ό εκλογικό τμήμα της ΔΕ Αριστομένους και ο καθένας θα κληθεί να δικαιολογήσει τις ενέργειές του».
Πάντως, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα από την επανακαταμέτρηση, ισχύει αυτό που έχει ανακοινωθεί από το Πρωτοδικείο. Δηλαδή, η νίκη του κ. Αναστασόπουλου με μία ψήφο. Για να υπάρξει αλλαγή, θα πρέπει βάσει της επανακαταμέτρησης να κατατεθούν ενστάσεις, οι οποίες θα συζητηθούν στο Διοικητικό Πρωτοδικείο. Μόνο με απόφασή του μπορεί να γίνει αλλαγή του εκλογικού αποτελέσματος. Βέβαια, μετά την απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου, υπάρχει και η δυνατότητα προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Της Βίκυς Βετουλάκη