Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας: Συνεχίζονται με ζωηρό ενδιαφέρον οι εκδηλώσεις του


Με μια καλλιτεχνική παράσταση που ενθουσίασε ειδικούς στο σύγχρονο χορό, γιόρτασε προχθές και χθες το βράδυ τα 20ά γενέθλιά του το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Η παράσταση του πολυαγαπημένου στην Ελλάδα Nederlands Dans Theater ήταν μία από τις καλύτερες που έχουν παρακολουθήσει οι φίλοι του φεστιβάλ τα τελευταία χρόνια.
Το παγκοσμίως γνωστό σχήμα από την Ολλανδία μάς συνέστησε την ομάδα των νεώτερων δεξιοτεχνών του, 17 έως 23 ετών. Ισορροπώντας αριστοτεχνικά ανάμεσα στη σύγχρονη ελευθερία και την κλασική εκλέπτυνση, παρουσίασε τέσσερις χορογραφίες: Gods and Dogs (2008), Shutters Shut (2003), Subject to Change (2003), Cacti (2008, πρεμιέρα 2010).
Σήμερα, στις 20.00, στο Μέγαρο Χορού – Στούντιο, έχει προγραμματιστεί η παράσταση l’association fragile / christian rizzo sakınan goze cop batar και στις 22.00, στο αμφιθέατρο Κάστρου, θα παρουσιαστεί το έργο Badke. Εδώ, αναδεικνύεται το στοιχείο της συνύπαρξης, εξαιρετικό παράδειγμα συνεργασίας Βέλγων και Παλαιστίνιων καλλιτεχνών: Αντλώντας από τον παραδοσιακό χορό dabke της Παλαιστίνης και ενσωματώνοντας ετερογενή στοιχεία όπως η καποέιρα και το χιπ-χοπ, η παράσταση αποτελεί ευτυχή συνένωση πολιτισμικών παραδόσεων διαφορετικών λαών, η οποία μέσα από τη δόνηση των σωμάτων μεταφέρει έναν υποβλητικό κραδασμό.
Αύριο, στις 12.00, 19.00, 20.30, 22.00, στο Μέγαρο Χορού – Κεντρική Αίθουσα, θα παρουσιαστεί ένας τελείως διαφορετικός χορογραφικός κόσμος, άυλος και άχρονος, ένα σύμπαν καμωμένο από εφήμερα, άπιαστα υλικά – ήχους, φως, φυσαλίδες, αφρό. Όλα τα παραπάνω συνυπάρχουν στο έργο Evaporated Landscapes της Δανέζας Μέττε Ίνγκβαρτσεν, η οποία ζει και εργάζεται στις Βρυξέλλες.
Στις 22.00, στο Αμφιθέατρο του Κάστρου, θα παρουσιαστεί και πάλι η παράσταση Badke.
Τη Δευτέρα, στις 20.00, στο Μέγαρο Χορού – Στούντιο, θα διεξαχθεί η παράσταση Εργαστηρίου Αυτοσχεδιασμού και Σύνθεσης «What If» με ελεύθερη είσοδο, στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων.
Το εργαστήρι αυτοσχεδιασμού και σύνθεσης «What if», που βασίστηκε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Η Σκυτάλη», ολοκληρώνεται με μια τρίπτυχη παράσταση: η δημιουργική ομάδα της Σκυτάλης παρουσιάζει τα δύο κομμάτια που έδειξε στην Αθήνα τον Απρίλιο του 2013. Οι χορευτές που συμμετείχαν στο εργαστήρι «What if» θα χορέψουν πάνω στο υλικό και τις συνθέσεις οι οποίες γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, και το Παιδικό Εργαστήρι θα δώσει τη δική του πινελιά, μεταφράζοντας τις ίδιες δράσεις που συν-κίνησαν και τους επαγγελματίες χορευτές.
Α.Π.