Διευκρινίσεις για τα δάνεια από προέδρους Επιμελητηρίων πυρόπληκτων νομών


Διευκρινίσεις για το θέμα της πρώτης δόσης του 2013 και την ένταξη των νέων δανείων κεφάλαιων κίνησης με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου στη ρύθμιση, απέστειλαν στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταικούρα οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων των πυρόπληκτων Νομών Αρκαδίας Ι. Μπουντρούκας, Αχαΐας Πλάτωνας Μαρλαφέκας, Ευβοίας Παν. Σίμωσης, Ηλείας Κων. Νικολούτσος, Λακωνίας Κων. Πανδής και Μεσσηνίας Δ. Μανιάτης.
Είχε προηγηθεί άλλη μία επιστολή και η έκδοση της σχετικής εγκυκλίου από τις τράπεζες προς τα καταστήματά τους για την εφαρμογή της υπ’αριθ. 2/38310/0025 απόφασης και οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων αναφέρουν πως παρά τις επισημάνσεις τους σχετικά με την πρώτη δόση του 2013, δεν υπήρξε η σχετική διόρθωση, προκειμένου να περιλαμβάνει ολόκληρο το έτος 2013. Συνεπώς, η αναστολή καταβολής των χρεολυσίων των οφειλομένων δόσεων ξεκινά από τις 31 Δεκεμβρίου 2013, δηλαδή δεν περιλαμβάνει την πρώτη δόση του έτους 2013 που έληγε στις 30 Ιουνίου 2013. Ζητούν δε από τον κ. Σταϊκούρα να εξετάσει άμεσα τη δυνατότητα άμεσης τροποποίησης της απόφασης στο σημείο αυτό, προκειμένου να συμπεριλάβει και τις δύο δόσεις του έτους 2013.
Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με τη σχετική υπηρεσιακή εγκύκλιο των τραπεζών, η δυνατότητα αναστολής δίνεται για τα δάνεια που αφορούν ρύθμιση υφισταμένων μέχρι την 25 Αυγούστου 2007 οφειλών των επιχειρήσεων και επαγγελματιών των πυρόπληκτων νομών, αποκλείοντας έτσι τα νέα δάνεια, κεφάλαια κίνησης με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου που δόθηκαν σε επιχειρήσεις μετά την ημερομηνία αυτή. Ζητούν, λοιπόν, να εξεταστεί η ένταξη και αυτών των δανείων στη ρύθμιση, με αντίστοιχη παράταση της λήξης τους στις 31 Δεκεμβρίου 2016.