Η Εκάβη δίνει ζωή στο Σταθμό Πελοποννήσου


Μια τραγωδία στην αποβάθρα ενός σιδηροδρομικού σταθμού αποτελεί ένα ξεχωριστό γεγονός. Πόσω μάλλον, όταν με αυτή την τραγωδία «ξαναπαίρνει ζωή» ο Παλιός Σιδηροδρομικός Σταθμός Πελοποννήσου, στην οδό Σιδηροδρόμων.
Ο Παλιός Σιδηροδρομικός Σταθμός Πελοποννήσου εγκαινιάστηκε στις 30 Ιουνίου 1884 και χαρακτηρίστηκε ως έργο τέχνης το 1985, καθώς αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα σιδηροδρομικής αρχιτεκτονικής στον ελλαδικό χώρο. Εκεί, στην αποβάθρα, θα ζωντανέψει η «Εκάβη» του Ευριπίδη, από την καλλιτεχνική εταιρεία «Επωδός», σε συνεργασία με τον Οργανισμό Σιδηροδρόμων Ελλάδας (ΟΣΕ).
Η «Εκάβη» πραγματεύεται τον αφανισμό και τη διαδρομή ενός ξεριζωμένου λαού που οδηγείται σε ξένο τόπο, σκλαβωμένος.
Σε ένα σταθμό της διαδρομής του χάνεται και η τελευταία ελπίδα διάσωσής του. Ο σταθμός επιλέχθηκε σαν «φυσικό σκηνικό, όχι μόνο διότι αποτελεί ένα κτήριο αρχιτεκτονικού κάλλους του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, αλλά γιατί συνάδει απόλυτα με την οπτική της σκηνοθεσίας που τοποθετεί την τραγωδία κοντά στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» εξηγεί ο σκηνοθέτης, Βασίλης Κονταξής.
«Ο σταθμός που εγκαινιάστηκε στα τέλη του 18ου αιώνα “έχει δει” δύο δικτατορίες, δύο πολέμους και “έχει ζήσει” τη γερμανική κατοχή και δεκάδες μεταφορές αιχμαλώτων.
Στην αποβάθρα του εκατομμύρια άνθρωποι συναντήθηκαν ή αποχωρίστηκαν φεύγοντας για λίγο ή για πάντα από τη χώρα. Ο σταθμός ακόμη και σήμερα στέκει περήφανος και επιβλητικός θυμίζοντας την Ελλάδα που βρίσκει τη δύναμη να σταθεί όρθια ακόμη και μέσα από τις στάχτες της, ακριβώς όπως και η τραγική βασίλισσα της Τροίας που μέσα στα δεινά της βρίσκει τη δύναμη να παλέψει».
Για την ιστορία αναφέρουμε ότι φέτος συμπληρώνονται 130 χρόνια από τα εγκαίνια του παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού Πελοποννήσου ΟΣΕ, γεγονός που συμπίπτει με την ανάληψη της κοινής πρωτοβουλίας ΟΣΕ, Δήμου Αθηναίων και ΓΑΙΑΟΣΕ για τη μετατροπή του σε Σιδηροδρομικό Μουσείο.
Το περίτεχνο κτήριο αποτελεί μικρογραφία του σταθμού Chemins de fer Orientaux στην Κωνσταντινούπολη, χωρίς όμως τον έντονα ανατολίτικο χαρακτήρα εκείνου. Βρισκόταν επί της σιδηροδρομικής γραμμής Πειραιά – Πάτρας και εγκαινιάστηκε στις 30 Ιουνίου 1884. Πρόκειται για ένα επίμηκες, διαμπερές και συμμετρικό κεντρικό διώροφο κτήριο, εκατέρωθεν του οποίου εκτείνονται δύο ισόγειες πτέρυγες. Συνδυάζει τις αρχές του νεοκλασικισμού, υιοθετώντας και πλήθος στοιχείων αρ νουβό, ενώ στην πίσω πλευρά του βρίσκεται η επιμήκης αποβάθρα.
Ο αρχικός πυρήνας του Σιδηροδρομικού Σταθμού χτίστηκε κατά την περίοδο 1884-1889, βάσει σχεδίων ομάδας Γάλλων μηχανικών. Την τελική του μορφή, ωστόσο, έλαβε μεταξύ των ετών 1912-1913, σε σχέδια του Ερνστ Τσίλλερ, οπότε και προστέθηκαν οι χαρακτηριστικοί τρούλοι στη θέση των στεγών.
ethnos.gr