Τέσσερις ευκαιρίες απασχόλησης για 117.000 ανέργους


Τέσσερα νέα προγράμματα τόνωσης της απασχόλησης, αλλά και επαγγελματικής κατάρτισης, που θα βοηθήσουν 117.000 ανέργους να ενταχθούν στην αγορά εργασίας, θέτει σε εφαρμογή το επόμενο διάστημα το υπουργείο Εργασίας. Πρόκειται για προγράμματα που θα χρηματοδοτηθούν από το νέο ΕΣΠΑ, ενώ τα τρία από αυτά θα υλοποιηθούν από τον ΟΑΕΔ και το ένα από τη Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων. 
Στόχος των νέων προγραμμάτων είναι να δοθούν ευκαιρίες απασχόλησης σε ομάδες του πληθυσμού που πλήττονται περισσότερο από την ανεργία και η ανακοπή της εξέλιξης του προβλήματος, καθώς είναι σαφές ότι η λύση μπορεί να δοθεί μόνο με την ανάπτυξη της οικονομίας και τη δημιουργία σταθερών θέσεων εργασίας.
Το υπουργείο Εργασίας και η διοίκηση του ΟΑΕΔ πρόκειται τις επόμενες ημέρες να ανακοινώσουν τις ημερομηνίες έναρξης της υποβολής αιτήσεων για τους ενδιαφερομένους να ενταχθούν στα νέα προγράμματα. Πρόκειται για τις εξής δράσεις:
1. Πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης «Επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας για ανέργους νέους ως 29 ετών», γνωστό και ως Voucher, το οποίο απευθύνεται σε νέους ως 29 ετών και θα δώσει ευκαιρίες σε 50.000 ανέργους αυτής της ηλικίας να βρουν απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα. Θα υλοποιηθεί από τη Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του υπουργείου Εργασίας, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, από την εφαρμογή ανάλογων προγραμμάτων τα προηγούμενα χρόνια ο ένας στους τρεις εργαζομένους που βρήκε εργασία προσλήφθηκε στη συνέχεια από την επιχείρηση στην οποία εκπαιδεύτηκε.
2. Ένα μεικτό πρόγραμμα που αφορά 16.000 ανέργους με χαμηλά προσόντα και δεξιότητες, το οποίο περιλαμβάνει κατάρτιση, πρακτική άσκηση, πιστοποίηση προσόντων και ένα διάστημα εγγυημένης απασχόλησης. Υλοποιείται από τον ΟΑΕΔ.
3. Επαναπροκήρυξη του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας για επιπλέον 50.000 ανέργους που θα απασχοληθούν σε  Δήμους και υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Το πρόγραμμα υλοποιείται από τον ΟΑΕΔ, σε συνεργασία με τους ΟΤΑ και άλλες υπηρεσίες του δημόσιου τομέα.
4. Πρόγραμμα επιδότησης 1.000 νέων ελεύθερων επαγγελματιών για τη δημιουργία μικρών επιχειρήσεων με καινοτόμες δραστηριότητες. Η επιδότηση του ΟΑΕΔ φθάνει τα 10.000 ευρώ. Από τα συγκεκριμένα προγράμματα, μόνο για το πρόγραμμα των 16.000 ανέργων έχει υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση.