Έληξε για φέτος η λειτουργία του Θερινού Σχολείου για νέους ομογενείς


Τελείωσε το περασμένο Σάββατο, 9 Αυγούστου, το Θερινό Σχολείο για νέους ομογενείς, που για ένατη χρονιά οργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών) και την Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά, με τη συνεργασία του ΤΕΙ Πελοποννήσου και άλλων τοπικών φορέων, το οποίο και άρχισε τη Δευτέρα 14 Ιουλίου.
Επιστημονική υπεύθυνη του Θερινού Σχολείου  ήταν η καθηγήτρια Γεωργία Ξανθάκη – Καραμάνου, πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, και από την Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά ο εκπαιδευτικός και πρόεδρος της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά, Θεόδωρος Τζαλαλής, ο οποίος και επόπτευσε τη λειτουργία του σχολείου.
Σκοπός του Θερινού Σχολείου είναι, κυρίως, η σωστή εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, η γνωριμία των μαθητών με την ελληνική ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό, η κοινωνικοποίηση των νέων σε αμιγές ελληνικό περιβάλλον και η ενίσχυση της ελληνικής τους συνείδησης. Ταυτόχρονα, τα παιδιά βιώνουν καθημερινά την ελληνική κουλτούρα και πολιτισμό στην Καλαμάτα, και στη Μεσσηνία γενικότερα, που είναι μια από τις πιο όμορφες πόλεις της Ελλάδας.
Φέτος συμμετείχαν 39 μαθητές, οι μισοί εκ των οποίων ήταν μεσσηνιακής καταγωγής, και τέσσερις δάσκαλοι. Οι μαθητές ήταν: 28 από τον Καναδά, 7 από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, 2 από τη Ρωσία, 1 από την Ουκρανία και 1 από τη Γερμανία.  Οι δάσκαλοι ήταν: 2 δασκάλες από τον Καναδά (Ευαγγελία Μάρκου και Βασιλική Βάσσου), 1 δασκάλα από την Αμερική (Μαρία Σκουρή) και 1 δάσκαλος από την Ουκρανία (Νίκος Κανταρτζής).
Από την Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά συμμετείχαν η πρόεδρος του Τμήματος Νεολαίας, Βασιλική Κουτσούκου-Γκρόσσο από το Σικάγο, η γραμματέας της Ομοσπονδίας Γεωργία Χρέππα από το Τορόντο, και ο β΄ αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Βασίλης Π. Γιαννέτος από το Σικάγο.
Τα μαθήματα που διδάχτηκαν ήταν: Ελληνική Γλώσσα (η διδασκαλία της πραγματοποιήθηκε σε τρία επίπεδα), Ελληνική Ιστορία και Ελληνικός Πολιτισμός, Ελληνική Λαογραφία και Φιλοσοφία. Δίδαξαν Ελληνικά οι καθηγήτριες του Πανεπιστημίου, Ελένη Βολονάκη, Μαργαρίτα Σωτηρίου και η δασκάλα των Ελληνικών από το Τορόντο, Ευαγγελία Μάρκου. Ιστορία δίδαξε ο καθηγητής Αθανάσιος Χρήστου, Λαογραφία ο κ. Δουλαβέρας και Φιλοσοφία ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Νιάρχος.
Το πρόγραμμα και φέτος ήταν αρκετά πλούσιο και δημιουργικό. Το σχολείο επισκέφτηκε την Αρχαία Μεσσήνη, τις Μυκήνες, το Θέατρο της Επιδαύρου (όπου παρακολουθήσαμε και τους Βατράχους του Αριστοφάνη), την Αρχαία Ολυμπία και την Πύλο. Επίσης, το Αρχαιολογικό Μουσείο της Καλαμάτας, το Στρατιωτικό Μουσείο, το Λαογραφικό Μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ακρόπολης και την Ακρόπολη. 
Ακόμη, επισκέφτηκαν την Costa Navarino, πραγματοποίησαν εκδρομή στον Ταΰγετο και απόλαυσαν όμορφες παραλίες, εκτός φυσικά από την παραλία της Καλαμάτας, όπως της Φοινικούντας, της Μπούκας και του Καλού Νερού.
Η επιτυχία του Θερινού Σχολείου είναι αποτέλεσμα της προσφοράς και της συνεργασίας ενός μεγάλου αριθμού φορέων, ατόμων και οργανισμών. Είναι μια προσφορά όλων προς τους νέους και το μέλλον του ελληνισμού της διασποράς.
Κατά την τελετή λήξης η Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία τίμησε την κα Ξανθάκη για την ίδρυση του Θερινού Σχολείου και την προσφορά της στην παιδεία του απόδημου ελληνισμού με δώρα και μια τιμητική πλακέτα, η οποία έγραφε: «Η Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά εκφράζει την ευγνωμοσύνη της και την υψίστη τιμή προς την κυρία Γεωργία Ξανθάκη-Καραμάνου, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, για την ίδρυση, την άοκνη μέριμνα και την ανιδιοτελή προσφορά της προς το Θερινό Σχολείο (2006-2014) των τέκνων του Οικουμενικού Ελληνισμού».
Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια η λειτουργία του σχολείου εξαρτάται μόνο από τις ερανικές προσπάθειες της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας, η οποία όμως προσπαθεί να ξεπεράσει όλα τα εμπόδια και είναι αποφασισμένη να κάνει ό,τι μπορεί για τη συνέχιση του σχολείου.