Απλώνεται το εγχείρημα με τους κομποστοποιητές στην Καλαμάτα


Συνεχίζονται οι τοποθετήσεις κάδων κομποστοποίησης σε γειτονιές της Καλαμάτας. Σήμερα θα τοποθετηθεί συνοικιακός κομποστοποιητής και θα γίνει σχετικό εργαστήριο κομποστοποίησης στην περιοχή της Μικρής Μαντίνειας, στις 7.30 το απόγευμα.
Ως γνωστόν, με την κομποστοποίηση, που είναι η φυσική διαδικασία αποσύνθεσης των οργανικών υλικών με αποτέλεσμα την παραγωγή κομπόστ με άριστα ποιοτικά χαρακτηριστικά, περιορίζεται σημαντικά ο όγκος των οργανικών απορριμμάτων. Σε διαφορετική περίπτωση τα υπολείμματα αυτά καταλήγουν ανεπεξέργαστα για διαχείρισή τους από το Δήμο. Έτσι εξοικονομούνται άμεσα δημοτικοί οικονομικοί πόροι. Προφανής είναι η οικολογική διάσταση της διαδικασίας, αφού μειώνει το περιβαλλοντικό αποτύπωμά μας, ενώ επωφελούμαστε και από το παραγόμενο λίπασμα, το κομπόστ.
Η Συνοικιακή Κομποστοποίηση και το δίκτυό της, που υλοποιείται από το RE:think σε συνεργασία με το Δήμο Καλαμάτας, αποτελεί μια πρωτοποριακή εναλλακτική πρόταση για τη διαχείριση των σκουπιδιών στην πόλη. Στην πρωτοβουλία αυτή δε φτάνει μόνο η τοποθέτηση των κάδων κομποστοποίησης, αλλά καίριας σημασίας είναι η εμπλοκή των κατοίκων, η ευαισθητοποίηση και η εκπαίδευσή τους πάνω στη διαδικασία.
Σε κάθε νέα θέση κομποστοποιητή οργανώνονται βιωματικά εργαστήρια κομποστοποίησης, υπάρχει ενημέρωση και συνεργασία με συλλογικότητες της πόλης, συλλόγους, τυπικές και άτυπες ομάδες δημοτών, αλλά η προσπάθεια είναι ανοικτή και στη διάθεση κάθε μεμονωμένου πολίτη, που ενδιαφέρεται να αντλήσει σχετικές πληροφορίες.
Η κοινωνική διάσταση του εγχειρήματος της Συνοικιακής Κομποστοποίησης είναι για το RE:think κομβικής σημασίας. Οι πολίτες με αφορμή το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, αυτοοργανώνται και ενισχύουν τους δεσμούς τους στο πλαίσιο της γειτονιάς τους. Οι ίδιοι φέρνουν αποτελέσματα ορατά και άμεσα, μειώνοντας τον όγκο των σκουπιδιών τους και επωφελούμενοι από το παραγόμενο κομπόστ.
Σε αυτή τη διαδρομή για τη μετάβαση σε μια πόλη αειφόρο και φιλική προς τους πολίτες, καλούνται όλοι να ενημερωθούν και να στηρίξουν το εγχείρημα αυτό με την ενεργό συμμετοχή τους. Site http://www.rethink-project.gr/ Email info@rethink-project.gr κααι στα τηλέφωνα 27210 91984, 27210 22505, 27213 60858, 6972755079 κ 6947113462.