Εγκαινιάζεται σήμερα η τριήμερη έκθεση «Άρτος – Οίνος – Έλαιον 2014»


Με διπλάσιους εκθέτες σε σχέση με πέρσι ανοίγει σήμερα τις πύλες της η 3η Έκθεση αγροτικών και τοπικών προϊόντων του Δήμου Καλαμάτας «Άρτος – Οίνος – Έλαιον 2014», μια γιορτή αφιερωμένη στα ποιοτικά αγροδιατροφικά προϊόντα της Μεσσηνίας, που αποτελούν πυλώνες της μεσογειακής δίαιτας.
«Η γιορτή αυτή υπηρετεί το Μεσσήνιο αγρότη, προβάλλει τα προϊόντα του, υπηρετεί και την παράδοση με εκδηλώσεις που αναφέρονται σε έναν τρόπο ζωής που πάει να χαθεί», τόνισε χθες σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Καλαμάτας Παν. Νίκας, ο οποίος πρόσθεσε: «Με τις πολιτιστικές εκδηλώσεις θα έχουμε τη δυνατότητα να θυμηθούμε, να συγκινηθούμε, να δούμε πώς ζούσαν οι πρόγονοί μας, σε μιαν εποχή που υπήρχε απλότητα, λιτότητα, εγκράτεια».
Οι εκθέτες φέτος ανέρχονται στους 23 και αυξάνουν χρόνο με το χρόνο. «Η έκθεση γίνεται παμμεσσηνιακή, θα γίνει παμπελοποννησιακή», παρατήρησε και στη συνέχεια ευχαρίστησε όσους μοχθούν για τη διοργάνωσή της και ιδιαίτερα τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Θαν. Βασιλόπουλο και τον υπάλληλο Νίκο Κισκήρα, ο οποίος συντονίζει τα οργανωτικά θέματα.
Στην έκθεση «Άρτος – Οίνος – Έλαιον» συμμετέχουν πολλοί πολιτιστικοί σύλλογοι της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας και εθελοντές, που θα παρουσιάσουν δρώμενα και παραδοσιακούς χορούς.
 
Πρόγραμμα εκδηλώσεων
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν στις 9.00 το βράδυ και θα ακολουθήσουν ξενάγηση στο υπαίθριο Λαογραφικό Μουσείο του Σπύρου Κατσίρα, μουσικό πρόγραμμα από τη Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας και επίδειξη ύφανσης σε παραδοσιακό αργαλειό.
Αύριο Σάββατο, στις 8.30 το βράδυ στο χώρο του πατινάζ, θα γίνει παρουσίαση του βίντεο «Οι σοδειές των αγροτών της Μεσσηνίας» από τον Γεώργιο Αργυροηλιόπουλο και θα ακολουθήσουν η δημιουργία τοπικών παραδοσιακών συνταγών από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος, η παρασκευή μυζήθρας- γιαουρτιού από τις Αγγελική και Ελένη Μπελογιάννη, καθώς και τη Διαμαντούλα Κοτταρίδη, όπως και παραδοσιακοί χοροί από τους χορευτικούς συλλόγους: Ξενία, Απόλλων και Άρτεμις και Αργώ.
Την Κυριακή, στις 8.30 το βράδυ στο χώρο του πατινάζ, θα γίνει αλώνισμα και επεξεργασία σιταριού έως την παραγωγή αλευριού. Θα ακολουθήσουν η παρασκευή αρτολιχουδιών και ελιών Καλαμάτας, παραδοσιακοί σκοποί με φλογέρα από τον Κωνσταντίνο Ψυχογιό και κατασκευές λυχναριών λαδιού, ανοιχτού και κλειστού τύπου, από τον Λάμπρο Λάμπρου.