Επιχορήγηση επιχειρήσεων από τον ΟΑΕΔ για πρόσληψη 10.000 ατόμων


Από τον ΟΑΕΔ έχει ανακοινωθεί ότι είναι ανοικτό για υποβολή αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος το «Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη 10.000 ωφελούμενων των δράσεων “Τοπικά σχέδια για την απασχόληση, προσαρμοσμένα στις ανάγκες των τοπικών αγορών εργασίας – ΤοπΣΑ” και “Τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες – ΤοπΕΚΟ”, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Ανάπτυξη του Ανθρώπινου Δυναμικού”».
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Οργανισμού, δικαιούχοι είναι όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, που ασκούν οικονομική δραστηριότητα. Ως οικονομική δραστηριότητα νοείται η παροχή αγαθών και υπηρεσιών σε μία αγορά έναντι ανταλλάγματος.
Επίσης, δικαιούχοι είναι και οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚοινΣεπ) που έχουν ιδρυθεί στο πλαίσιο των δράσεων ΤοπΣΑ ή ΤοπΕΚΟ κι επιθυμούν να προσλάβουν με το πρόγραμμα μέλη τους ως εργαζόμενους.
Στο πρόγραμμα εντάσσονται οι επιχειρήσεις που δεν έχουν προβεί, κατά τη διάρκεια του τριμήνου πριν από την ημερομηνία της αίτησης (ημερολογιακά) για υπαγωγή στο πρόγραμμα, σε μείωση προσωπικού.
Επισημαίνεται ότι ως μείωση προσωπικού θεωρείται η καταγγελία της σύμβασης εργασίας, όπως και η εθελουσία έξοδος που γίνεται με πρωτοβουλία του εργοδότη, μέσω προγραμμάτων παροχής οικονομικών κυρίως κινήτρων εθελουσίας εξόδου.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, η επιχείρηση θα πρέπει να έχει προβεί σε αντικατάσταση του μισθωτού έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συμμετοχής στο πρόγραμμα ή το αργότερο μέχρι την ημερομηνία έκδοσης εγκριτικής απόφασης. Ως αντικατάσταση θεωρείται και η προγενέστερη πρόσληψη ατόμου, αρκεί να έχει γίνει μέσα στον ίδιο μήνα που έχει λάβει χώρα η καταγγελία σύμβασης.
Επίσης, δεν είναι δυνατή η υπαγωγή επιχειρήσεων που έχουν προβεί κατά τη διάρκεια του τριμήνου πριν από την αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα, σε αλλαγή του καθεστώτος απασχόλησης του προσωπικού της, από πλήρη σε μερική απασχόληση ή σε εκ περιτροπής απασχόληση.
Δε θεωρείται μείωση η οικειοθελής αποχώρηση, η λήξη σύμβασης ορισμένου χρόνου, η καταγγελία σύμβασης εργασίας λόγω συνταξιοδότησης, η καταγγελία σύμβασης εργασίας ορισμένου χρόνου πριν από τη λήξη της που οφείλεται σε σπουδαίο λόγο που αφορά στον εργαζόμενο, η φυλάκιση και ο θάνατος, εφόσον προσκομίζονται τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
Στην πρόσκληση, η οποία δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ, αναφέρονται λεπτομερώς οι επιχειρήσεις που δεν είναι επιλέξιμες (νυχτερινά κέντρα, εποχικές επιχειρήσεις κ.λπ.).