Η παλιά Καλαμάτα μέσα από το φωτογραφικό φακό (φωτογραφίες)

Η παλιά Καλαμάτα μέσα  από το φωτογραφικό φακό (φωτογραφίες)

Για την ιστορία της πόλης: Βασίλης Ι. Μανιάτης

Ο φωτογραφικός φακός σήμερα δε θα δείξει στους φίλους αναγνώστες τοποθεσίες και ιστορικές οικογένειες, όπως κάθε φορά. Έχει σταθεί σ’ ένα άλλο μεγάλο ιστορικό, θρησκευτικό γεγονός της πόλης μας, μιας κι αυτό αποτελεί το μεγαλύτερο κομμάτι της παλιάς και μέχρι σήμερα Καλαμάτας.


Έχει σταθεί μπροστά στην εικόνα της πολιούχου Παναγίας της Υπαπαντής του Σωτήρος. Είναι γνωστή στο πανελλήνιο η γιορτή και η λιτανεία που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου.


Η εύρεση της εικόνας υπήρξε περιπετειώδης, όπως περιγράφεται υπέροχα από τον πρωτοπρεσβύτερο Κωνσταντίνο Ν. Γιαννακόπουλο, στο εξαίρετο ιστορικό του βιβλίο περί του Ναού της Υπαπαντής κ.α. (έκδ. 2009).
Έκτοτε η εικόνα φυλάσσεται στο Ναό της Υπαπαντής του Σωτήρος, τη Μητρόπολη της Καλαμάτας, η οποία χτίστηκε μεταξύ των ετών 1860 – 1873.


Βέβαια, το σημερινό θέμα είναι τεράστιας θρησκευτικής σημασίας και δεν είναι δυνατόν να συμπεριληφθεί σε μια σελίδα της εφημερίδας, γι’ αυτό ο φωτογραφικός μας φακός θα μας ξεναγήσει παρουσιάζοντας διάφορες χρονολογικά εικόνες από τη λιτανεία της πολιούχου Υπαπαντής, οι οποίες δείχνουν την πίστη, την αφοσίωση και τη λατρεία στο πρόσωπο της εικονιζόμενης Παναγίας.