Ξεκίνησαν οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στη Μεσσηνία


Σε κατεδαφίσεις 170 αυθαίρετων κτισμάτων που είχαν οικοδομηθεί παράνομα σε αιγιαλούς, παραλίες και δασικές εκτάσεις στην Πελοπόννησο, τη Δυτική Ελλάδα και τα Ιόνια Νησιά, προχώρησαν οι υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ύστερα από το «πράσινο φως» που έδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Ειδικότερα, από τα συνολικά 643 τελεσίδικα πρωτόκολλα κατεδάφισης, η Διεύθυνση Τεχνικού Ελέγχου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης είχε κατεδαφίσει μέχρι τις 28 Ιουλίου τα 170. Τα περισσότερα (77) βρίσκονταν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, τα 65 στη Δυτική Ελλάδα, ενώ 34 κατεδαφίσεις έγιναν στα Ιόνια Νησιά.
Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου οι περισσότερες κατεδαφίσεις έγιναν στη Λακωνία (29) και ακολουθούν η Αρκαδία (27), η Κορινθία (14), η Αργολίδα (4) και η Μεσσηνία (3).
Σε εξέλιξη βρίσκονται δύο εργολαβίες κατεδαφίσεων, που χρηματοδοτούνται από το Πράσινο Ταμείο, μέσω της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεώρησης και Κατεδάφισης Αυθαιρέτων. Επίσης, επίκεινται νέες κατεδαφίσεις, με σκοπό την πιο γρήγορη αποκατάσταση των αιγιαλών. Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάμεσα στα πρωτόκολλα κατεδάφισης που υλοποιούνται τώρα είναι και υποθέσεις που εκκρεμούσαν από Περιφέρειες και Νομαρχίες ακόμη και 20 χρόνια.
Ο συνολικός αριθμός των αυθαιρέτων σε Πελοπόννησο, Δ. Ελλάδα, Ιόνια Νησιά, εκτιμάται σε 1.000. Ωστόσο, για να κατεδαφιστεί ένα αυθαίρετο θα πρέπει η υπόθεση να έχει τελεσιδικήσει και να υπάρχουν τα απαραίτητα κονδύλια. Πάντως, η συγκεκριμένη Αποκεντρωμένη Διοίκηση, κατά το γενικό γραμματέα της κ. Γιώργο Διδασκάλου, κατέχει την πρώτη θέση στη χώρα στις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε αιγιαλούς και παραλίες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των προηγούμενων μηνών, όπως είχαν καταγραφεί σε ρεπορτάζ του «Θάρρους»,  και σε ό,τι αφορά τη Μεσσηνία, τα αυθαίρετα κτίσματα ανέρχονται σε 85. Μεταξύ των έξι καλλικράτειων Δήμων του νομού, αυτός της Καλαμάτας βρίσκεται στην κορυφή με 27 και ακολουθούν ο Δήμος Πύλου – Νέστορος με 21 και ο Δήμος Δυτικής Μάνης με 19.
Στην κατηγορία των εν λόγω αυθαιρέτων περιλαμβάνονται μεγάλες εξοχικές κατοικίες και παράνομοι επαγγελματικοί χώροι, για τους οποίους έχουν εκδοθεί τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις κατεδάφισης και δεν εμπίπτουν στις διατάξεις του νέου νόμου περί αυθαιρέτων.
Σύμφωνα με το νόμο, την κατεδάφισή τους αναλαμβάνει η Ειδική Υπηρεσία Κατεδαφίσεων Αυθαιρέτων που έχει συσταθεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και στην οποία έχουν διαβιβαστεί οι σχετικοί πίνακες των παραπάνω αυθαιρέτων.
Υπογραμμίζεται ότι, σύμφωνα με την ανακοίνωση, προτεραιότητα θα λάβει η κατεδάφιση πολυτελών κτισμάτων και όχι μικρών οικημάτων, τα οποία ενδέχεται να εξυπηρετούν κοινωνικές ανάγκες.

Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης