Οι ελλείψεις στην Κτηματική Υπηρεσία δεν επιτρέπουν αυτοψίες


«Τραγικές» είναι πλέον οι ελλείψεις τεχνικού προσωπικού στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου στη Μεσσηνία, με αποτέλεσμα μία από τις πιο νευραλγικές υπηρεσίες σε θέματα απαλλοτριώσεων και καταπατήσεων να μην μπορεί να πραγματοποιήσει αυτοψίες.
Εκτός από την έλλειψη προσωπικού, από το 2010 έχει αφαιρεθεί από την υπηρεσία το μοναδικό αυτοκίνητο που υπήρχε για τις μετακινήσεις των υπαλλήλων ανά το νομό. Οι υπάλληλοι πλέον δεν μπορούν να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους,  κυρίως εκτός Καλαμάτας, και μόνη λύση είναι η χρησιμοποίηση των δικών τους οχημάτων.  Μάλιστα, πολλές φορές αναγκάζονται να καταβάλλουν ακόμα και τα καύσιμα από την τσέπη τους, μιας και δε δικαιολογούνται έξοδα κίνησης!
 
Με τα δικά τους
Η τελευταία αυτοψία με κρατικό αυτοκίνητο έγινε στις 21 Δεκεμβρίου του 2010. Έκτοτε το μοναδικό αυτοκίνητο που διέθετε η υπηρεσία αφαιρέθηκε, καθώς ήταν πάνω από 2.000 κυβικά. Ο περιορισμός οφειλόταν στην απόφαση τα κρατικά αυτοκίνητα να μην υπερβαίνουν τα 1.400 κυβικά, τόσο για οικονομικούς όσο και για περιβαλλοντικούς λόγους.
Ωστόσο, το αφαιρεθέν αυτοκίνητο ποτέ δεν αντικαταστάθηκε με κάποιο μικρότερο και μέχρι σήμερα δεν υπάρχει μέσο μετακίνησης.
Στο μεταξύ, ο αρμοδιότητες της συγκεκριμένης υπηρεσίας είναι πολλές, οι περισσότερες εκ των οποίων για να διεκπεραιωθούν απαιτούν αυτοψία (απαλλοτριώσεις, καταπατήσεις, αιγιαλοί, αμμοχαλικοληψίες από ποτάμια, επιδόσεις εγγράφων κ.λπ.) από τεχνικούς.
Να σημειωθεί, φυσικά, ότι η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου έχει αρμοδιότητα σε όλο το Νομό Μεσσηνίας, ενώ ορισμένες από τις αρμοδιότητές της είναι οι αναγκαστικές απαλλοτριώσεις για εκτέλεση έργων, τα εθνικά κληροδοτήματα, αιγιαλοί και παραλίες κ.ά.
 
Βασικά προβλήματα αιγιαλών
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην υπηρεσία παραμένουν σε εκκρεμότητα εκατοντάδες αιτήματα για αυτοψίες που πρέπει να γίνουν, αλλά δεν υπάρχει η δυνατότητα.
Είναι χαρακτηριστική η εκτίμηση ότι, ακόμα κι αν διέθετε 3 τοπογραφικά συνεργεία η Κτηματική Υπηρεσία της Μεσσηνίας, θα μπορούσαν να έχουν πλήρη και διαρκή απασχόληση για 3 συνεχόμενα χρόνια!
Παρά ταύτα, έλεγχοι γίνονται, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της υπηρεσίας, και έστω με αργούς ρυθμούς εξετάζονται οι καταγγελίες.
Πάντως, είναι αδύνατον με το υπάρχον προσωπικό η υπηρεσία να μπορέσει να λειτουργήσει σωστά, ιδιαίτερα σε περιόδους όπως η τουριστική, οπότε αρκετές είναι οι παρατυπίες στην παραλία της Καλαμάτας.
Μία από αυτές που έχουν επισημανθεί και έχει γίνει σχετική σύσταση από το Επιμελητήριο Μεσσηνίας προς επαγγελματίες, είναι η ανάπτυξη ξαπλωστρών σε μεγάλο εύρος, ακόμα και σε συνολική έκταση που ξεπερνά τα 500 τ.μ., με αποτέλεσμα να εμποδίζονται οι λουόμενοι, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις δεν υπάρχει ούτε καν άδεια χρήσης αιγιαλού.
Ακόμα και οι ναυαγοσώστες έχουν κάνει παράπονα πως δεν μπορούν να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους εξαιτίας της μεγάλης ανάπτυξης ομπρελών, που δεν τους επιτρέπει να έχουν καλή ορατότητα.

Της Βίκυς Βετουλάκη