Η συνέχιση του διακρατικού προγράμματος MED είναι ένα από τα θέματα που θα συζητήσει σήμερα το Περιφερειακό Συμβούλιο, στην τελευταία του συνεδρίαση πριν από την ανάληψη καθηκόντων της νέας Περιφερειακής Αρχής, η οποία θα ορκισθεί στις 30 Αυγούστου.
Επίσης, σήμερα θα γνωμοδοτήσει επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για το Στρατηγικό Πλαίσιο Επενδύσεων Μεταφορών 2014 – 2025 και επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014 – 2020.
Πρόγραμμα MED
Το πρόγραμμα MED είναι ένα από τα μέσα για την εφαρμογή της πολιτικής συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με αυτή την πολιτική η Ε.Ε. επιδιώκει την αρμονική ανάπτυξη με την ενίσχυση της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής και την τόνωση της ανάπτυξης στις Περιφέρειες της Ε.Ε. και των χωρών που συμμετέχουν.
Το πρόγραμμα αποτελεί συνέχεια του προγράμματος διακρατικής συνεργασίας MED 2007-2013, το οποίο έχει χρηματοδοτήσει 150 έργα συνεργασίας στους τομείς της καινοτομίας, του περιβάλλοντος, των θαλάσσιων μεταφορών και της μεσογειακής διακυβέρνησης. Μέσω της ιστοσελίδας του προγράμματος το κοινό έχει πρόσβαση στην εικονική βιβλιοθήκη, στην οποία παρουσιάζονται τα κύρια παραδοτέα των προηγούμενων χρηματοδοτούμενων έργων.
Σε πολλές περιπτώσεις, αυτά μπορούν να συνδυασθούν και να συνεχίσουν με την υποβολή προτάσεων νέων έργων συνεργασίας.
Οι γενικές κατευθύνσεις για τα επόμενα χρόνια, που έχουν συσταθεί από τη στρατηγική της Ε.Ε., έχουν ως στόχο να μετατρέψουν την Ε.Ε. σε μια έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς οικονομία με υψηλά επίπεδα απασχόλησης, παραγωγικότητας και κοινωνικής συνοχής.
Το διακρατικό πρόγραμμα MED υποστηρίζει την ανταλλαγή εμπειριών, γνώσεων και τη βελτίωση των δημόσιων πολιτικών μεταξύ των εθνικών, περιφερειακών, τοπικών αρχών και άλλων εδαφικών φορέων των επιλέξιμων περιοχών της Μεσογείου.
Περιλαμβάνει 57 περιφέρειες από 10 διαφορετικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και 3 υποψήφιες χώρες. Συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) με 224.308.732 ευρώ για την περίοδο 2014-2020 και μια από τις Περιφέρειες είναι η Πελοπόννησος.
4 άξονες
Κύριος σκοπός του προγράμματος MED είναι να συμβάλει στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της περιοχής της Μεσογείου και στην ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας μεταξύ των Περιφερειών και των συμμετεχουσών χωρών.
Ο στόχος αυτός θα πρέπει να υποστηρίζεται από την εφαρμογή 4 αξόνων προτεραιότητας, που είναι η καινοτομία, η δημιουργία μιας οικονομίας χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, το περιβάλλον και η ενίσχυση διακυβέρνησης της Μεσογείου
Το πρόγραμμα παρέχει ιδιαίτερη προσοχή σε τέσσερις τύπους περιοχών, που αποτελούν σημαντικές προκλήσεις λόγω των πόρων τους, της ανάπτυξής τους και των δυνητικών ή των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν:
-Οι παράκτιες περιοχές με υψηλό επίπεδο ελκυστικότητας, σημαντική συγκέντρωση των δραστηριοτήτων και μεταβλητότητα των φυσικών και πολιτιστικών πόρων.
-Οι αστικές περιοχές, ως κέντρα καινοτομίας και κοινωνικο-οικονομικών δραστηριοτήτων, τα οποία αντιμετωπίζουν ισχυρές περιβαλλοντικές προκλήσεις με τη ρύπανση και τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
-Νησιά που καλύπτουν το 4% της Μεσογείου και αποτελούν μια σημαντική οικονομική, περιβαλλοντική και πολιτιστική διάσταση του χώρου της Μεσογείου. Αυτά είναι στο σταυροδρόμι των κύριων αξόνων επικοινωνίας.
-Περιοχές που χαρακτηρίζονται από αγροτικές δραστηριότητες και χαμηλή πυκνότητα του πληθυσμού τους. Η ανάπτυξη παρεμποδίζεται από τη γεωγραφική απομόνωση και τις δημογραφικές και περιβαλλοντικές αλλαγές.
Στο έργο τους, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να λάβουν υπόψη αυτές τις ιδιαιτερότητες, προκειμένου να συμβάλουν στην καινοτομία, τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και τη βελτίωση της κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης των αντίστοιχων περιοχών.
Το πρόγραμμα MED δίνει, επίσης, τη δυνατότητα να στηρίξει την ανάπτυξη σε πολυμερή πλαίσια συντονισμού με τη μακρο-περιφερειακή προσέγγιση. Σε αυτές τις περιοχές πρέπει να προωθηθεί μια οικοσυστημική λογική παρέμβασης με βάση το συντονισμό μεταξύ των διαφόρων τομέων παρέμβασης που σχετίζονται με το έργο, παρέμβαση με όρους οικονομίας, ανάπτυξης, περιβάλλοντος, τουρισμού, διαχείρισης φυσικών πόρων, ενέργειας, μεταφοράς και άλλων δραστηριοτήτων.
Της Βίκυς Βετουλάκη