Τα άρβυλα του ελληνικού στρατού…


Πόσα… ίχνη σκανδάλου μπορούν να αφήσουν πίσω τους οι κλασικές αρβύλες των φαντάρων; Φαίνεται πολλές και, μάλιστα, για πάρα πολλά χρόνια. Σύμφωνα με ρεπορτάζ εφημερίδων, το κόστος και η ποιότητα των αρβύλων που φορούν οι Έλληνες στρατιώτες δημιουργούν πονοκεφάλους στο ΥΠΕΘΑ. Κι αυτό, διότι αποδείχθηκε πως η ολοκαίνουργια γερμανική μηχανή παραγωγής αρβύλων, η οποία έχει αγοραστεί από το ελληνικό Δημόσιο, σκονίζεται άπραγη σε μια αποθήκη.
Αυτός που ανακάλυψε τούτη την ιστορία νεοελληνικής… τρέλας είναι ο υφυπουργός Γιάννης Λαμπρόπουλος. Ο ίδιος που επί κυβερνήσεως Καραμανλή είχε εισηγηθεί να αγοραστεί η εν λόγω μηχανή για να περιοριστεί δραστικά το κόστος παραγωγής των αρβύλων.
Η συγκεκριμένη μηχανή που θεωρείται η… Μερσεντές του είδους της μπορεί να παράγει 984 ζευγάρια άρβυλα «νέας τεχνολογίας» στην προνομιακή τιμή των 35 ευρώ το ζεύγος. Αντ’ αυτής, όμως, στο εργοστάσιο 700 ΣΕ συνεχίζει να λειτουργεί η παλιά μηχανή, που παράγει μικρότερο αριθμό με το διπλάσιο κόστος (75 ευρώ).
Η γερμανική μηχανή είχε αγοραστεί το 2006, όταν ο κ. Λαμπρόπουλος ήταν και τότε στο υπουργείο. Η αγορά της κόστισε 1,5 εκατ. ευρώ, αλλά κρίθηκε συμφέρουσα, διότι θα μπορούσε άμεσα να αποσβέσει τα χρήματα της αγοράς. Οκτώ χρόνια μετά βρίσκεται σε αχρηστία.
Ο κ. Λαμπρόπουλος έχει δώσει σαφέστατες εντολές για άμεση ενεργοποίηση της μηχανής που θα παράγει τα “νέας τεχνολογίας” άρβυλα. Εντολές που έχουν φθάσει σ’ όλους τους ενδιαφερόμενους και κυρίως σ’ αυτούς που είχαν κατορθώσει να βάλουν σε κατάσταση αχρησίας τη μηχανή του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ!
Α.Π.