Τα μουσικο-χορωδιακά δρώμενα της Παλιάς Καλαμάτας … (φωτογραφίες)

Τα μουσικο-χορωδιακά  δρώμενα της Παλιάς Καλαμάτας … (φωτογραφίες)

Η Παλιά Καλαμάτα μέσα απ’ το φωτογραφικό φακό…

Τα μουσικο-χορωδιακά δρώμενα της κοινωνικής ζωής της Παλιάς Καλαμάτας … (φωτογραφίες)

Συνεχίζει την ενημερωτική ξενάγησή του στην παλιά Καλαμάτα ο φωτογραφικός φακός, ο οποίος μας παρουσιάζει κάθε φορά εικόνες, τόπους, θέσεις ή πρόσωπα ιστορικής σημασίας και ξαναζωντανεύει την ιστορία της πόλης μας, όπως ήταν πριν ένα αιώνα σχεδόν.


Σήμερα έχει σταθεί σ’ ένα άλλο μεγάλο κομμάτι, που στον τόπο μας άφησε μια αξέχαστη εποχή στα μουσικο-χορωδιακά δρώμενα της κοινωνικής μας ζωής.
Πρόκειται για τις χορωδίες και μαντολινάτες που έγραψαν μια υπέροχη μελωδική σελίδα στη ζωή των Καλαματιανών.


Και άλλες φορές είχα αναφερθεί στον τοπικό μας Τύπο για τη μουσική, καθώς και για την αγάπη που τρέφει το Καλαματιανό κοινό μας σ’ αυτή. Σήμερα θα μας απασχολήσουν τα ονόματα και τα πρόσωπα όλων εκείνων που πριν εκατό χρόνια ξεκίνησαν ερασιτεχνικά με μόνο εφόδιο το χάρισμα της καληφωνίας και έγραψαν ένα μεγάλο μουσικό κεφάλαιο στην ιστορία του τόπου μας.


Ο πρώτος που εισήγαγε την χορωδιακή ευρωπαϊκή τετραφωνία ήταν ο μουσικοδιδάσκαλος και ψάλτης του Ναού της Υπαπαντής Σωτήρης Ι. Κατσαΐτης το έτος 1895.


Έκτοτε ακολούθησαν πολλοί μαέστροι των χορωδιών, όπως ήταν ο Κώστας Λίβας, ο Χαράλαμπος Πατσίδης, ο Χαρίλαος Βριζώλος, ο Σπήλιος Γκόνος, ο Θόδωρος Μουτεβελής, ο Γιώργος Θεοφιλόπουλος, ο Νίκος Κουτσομανιώτης, ο Γιώργος Κούμανης, ο Ηλίας Πανταζόπουλος και ο μέχρι σήμερα Αλέκος Βαγγαλάτης.
Αυτοί όλοι έδωσαν το «παρών» στις μουσικο-χορωδιακές εκδηλώσεις και μετέφεραν μέχρι σήμερα τη σκυτάλη της μουσικής μας παράδοσης.


Το 1930, πρωτοεμφανίζεται η χορωδία και μαντολινάτα «Ορφέας», ο οποίος μέχρι σήμερα έχει παρουσιάσει ένα τεράστιο κεφάλαιο στις μουσικές εκδηλώσεις της πόλης μας. Την αποτελούσαν επίλεκτα μέλη από τη χορωδία της Υπαπαντής, πλαισιωμένοι από ερασιτέχνες Καλαματιανούς φίλους των εγχόρδων οργάνων.


Οι μουσικοδιδάσκαλοι των εγχόρδων ήταν ο Μιχάλης Κουρκουτάς, ο Σουμής, ο Μαστορέας, ο Μανεσιώτης και στις ημέρες ο αξιόλογος Ιβάν Μάντζαρης, ο οποίος διευθύνει τον «Ορφέα» (χορωδία και μαντολινάτα).


Στη συνέχεια, δημιουργήθηκαν οι μουσικοί όμιλοι Ε.Μ.Ο.Κ., ΑΚΡΙΤΑΣ, ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ και όλοι έδωσαν ένα αξιόλογο παρόν στα μουσικά δρώμενα της πόλης μας.


Σ’ αυτό το σημείο, ο φωτογραφικός φακός, θα σταματήσει τη ξενάγηση και θα επανέλθει στο προσεχές, με εξίσου ιστορικό φωτογραφικό υλικό της παλιάς Καλαμάτας.


Ο λόγος είναι ότι, ένα τεράστιο μουσικό ιστορικό του τόπου μας δεν είναι δυνατόν να συμπεριληφθεί σ’ ένα δημοσίευμα.

Για την Ιστορία του τόπου μας
Βασίλης Ι. Μανιάτης