Φημισμένοι Γάλλοι Σεφ, μαγειρεύουν στην Καλαμάτα με τοπικά προϊόντα


Σήμερα από τη 1 το μεσημέρι έως τις 5 το απόγευμα στη “Στοά Βαρβουτσή”
Στην πόλη μας βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες για διακοπές , διάσημοι σεφ του Παρισιού αλλά και ιδιοκτήτες μερικών από των πιο γνωστών Bistrot της γαλλικής πρωτεύουσας. Την παράσταση κλέβει αναμφίβολα ο Yves Camdeborde , που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της Γαλλικής κουζίνας. Από τα 14 του άφησε το σχολείο για να ασχοληθεί με τη μαγειρική και στη συνέχεια δούλεψε στα καλύτερα και πιο γνωστά εστιατόρια και ξενοδοχεία του Παρισιού, όπως το Ritz Hotel , το La Marée, το La Tour d’ Argent καθώς και στο Hôtel de Crillon . Το 1993 ο Yves έκανε “επανάσταση” στη γαλλική κουζίνα με το δικό του κατάστημα “Le Regalade. Φιλοσοφία του ήταν να φέρει τους πελάτες πιο “κοντά” με τις γεύσεις και τους σεφ , φτιάχνοντας μικρά Bistrot χωρίς τις “επισημότητες” και την “ιεροτελεστία” των πασίγνωστων εστιατορίων . Αν και στην αρχή λοιδορήθηκε από τους συναδέλφους του, 20 χρόνια μετά η “μόδα” των μικρών Bistrot, που ξεκίνησε ο Yves, έχει επικρατήσει στο Παρίσι. Εκτός των άλλων, ο Yves Camdeborde υπήρξε από το 2010 και για τέσσερις τηλεοπτικές σεζόν μέλος της επιτροπής στο γαλλικό “Master Chef”.Σήμερα ο ίδιος είναι ιδιοκτήτης ενός ξενοδοχείου στο Παρίσι καθώς και εστιατορίων στη γαλλική πρωτεύουσα αλλά και στο Πό. Εκτός του Yves, στην Καλαμάτα βρίσκονται ο ιδιοκτήτης του Bistrot “Deux amis” David Loyla , ο για χρόνια σεφ του φημισμένου “Chateaubriand” Albert Touron και ο διάσημος σεφ στη Γαλλία, Romain Tishencko, που μαζί με τον αδερφό του Maxime είναι ιδιοκτήτες του bistrot “Galopin”. Γκεστ σταρ της παρέας αποτελεί η Frederice Ernestine Grasser Herme φημισμένη στη χώρα της και ως η “Σεφ των Σεφ”, καθώς τις γνώσεις της στη μαγειρική εμπιστεύονται και τα μεγαλύτερα ονόματα της γαλλικής κουζίνας.

Ψωνίζοντας και μαγειρεύοντας
Την ευκαιρία να δοκιμάσει τις γεύσεις των Γάλλων σεφ θα έχει και το κοινό της Καλαμάτας. Σήμερα το πρωί ο Yves Camdeborde μαζί με το “μαθητή” του και νικητή του “Master Chef” στη Γαλλία, το 2010, Romail Tishenco, θα βρεθούν στη λαϊκή αγορά της Καλαμάτας και θα ψωνίσουν τοπικά προϊόντα που θα τους τραβήξουν εκείνη την ώρα την προσοχή . Στη συνέχεια, ο καθένας τους θα φτιάξει από πέντε μικρά πιάτα τα οποία θα μπορεί να επιλέξει, όποιος θέλει να τα δοκιμάσει, στο Cafe Bistrot “Luna Lounge” από τη 1 το μεσημέρι έως και τις 5 το απόγευμα. Επίσης, τα κρασιά των αποκλειστικά Ελληνικών ποικιλιών που σερβίρονται στο “Luna Lounge” θα είναι σε τιμή προσφοράς, ίδια με το κόστος αν τα ψωνίσει κάποιος για το σπίτι.

Ο λόγος
Αιτία της επίσκεψής τους στην Καλαμάτα, είναι ο Καλαματιανός Ελληνο-γάλλος Αλέξανδρος Ράλλης, ιδιοκτήτης του “Profil Grec” , που μεταφέρει τους γαστρονομικούς “θησαυρούς” της Μεσσηνίας στα χέρια όλων αυτών των φημισμένων σεφ και που παλιότερα είχαμε φιλοξενήσει συνέντευξή του στο “Θάρρος”.

*Ο Yves Camdeborde καθώς και ο Romain Tishencko μίλησαν αποκλειστικά στο “Θάρρος”, συνέντευξη την οποία θα διαβάσετε τις προσεχείς ημέρες. 

του Κώστα Γαζούλη