ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτα» χωρίς… ξένα αφεντικά


Δημόσια διαβούλευση αύριο για τοπική στρατηγική και προστασία του μεσσηνιακού προϊόντος
Εδώ και δεκαετίες η Μεσσηνία έχει στη διάθεσή της ένα πανίσχυρο προϊόν, αλλά η ολιγωρία των τοπικών υπευθύνων και η ανερμάτιστη πολιτική των εκάστοτε κυβερνήσεων και υπουργών γεωργίας μάς έφτασαν στο σημείο το δώρο της φύσης να αποδειχτεί, επί της ουσίας, άδωρο.
Ο λόγος για την ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτα», το διαβατήριο της περιοχής μας στην ξένη αγορά, αλλά κι αυτό που μας έκανε γνωστούς σε όλο τον κόσμο.
Η διαχείρισή του μέχρι σήμερα αποτελεί σύμβολο ανυπαρξίας τοπικής και εθνικής αγροτικής πολιτικής. Πλέον, η Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) «Ελιά Καλαμάτα», η πιο γνωστή παγκοσμίως ΠΟΠ ελληνικού ελαιοκομικού προϊόντος και όχι μόνο, έχει γίνει αρνητικό παράδειγμα αξιοποίησης των προϊόντων μας μέσω του ευρωπαϊκού θεσμού των προστατευομένων ονομασιών προέλευσης. Με μόνο αποτέλεσμα της εφαρμογής των ευρωπαϊκών κανονισμών τη διανομή των ευρωπαϊκών συμβόλων ΠΟΠ-ΠΓΕ και το ανεξέλεγκτο της χρήσης τους. Καμία προστασία του προϊόντος στην παραγωγή και στην εμπορία, αφήνοντας έτσι χωρίς εγγύηση τους καταναλωτές και όφελος τους παραγωγούς, αγρότες ή μη, της γεωγραφικής ζώνης προέλευσης. Καμία προσπάθεια οργάνωσης της αγροτοβιομηχανικής αλυσίδας της ζώνης προέλευσης και βελτίωσης του προϊόντος.
Είναι, λοιπόν, οφθαλμοφανές ότι το πρώτο πρόβλημα για την ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτα» δεν είναι η επέκταση, οποιαδήποτε επέκταση, της γεωγραφικής ζώνης παραγωγής, η οποία υπό το σημερινό καθεστώς θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τη μεσσηνιακή παραγωγή, αλλά η αποκατάσταση του δικαίου με την εφαρμογή του νόμου και μέσω ενός σοβαρού συστήματος ελέγχου.
Το τελευταίο διάστημα, πάντως, κάτι φαίνεται να κινείται προς το καλύτερο, με τη δημιουργία του Συλλόγου Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΣΥΜΕΠΟΠ). Μάλιστα, ο συγκεκριμένος Σύλλογος επανεξέτασε και επεξεργάστηκε μαζί με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μεσσηνίας (Ένωση), αλλά και άλλους φορείς και φυσικά πρόσωπα, την τελική πρόταση τροποποίησης των εν ισχύ προδιαγραφών της ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτα».
Για το λόγο αυτό καλεί σε δημόσια διαβούλευση όσους έχουν έννομο συμφέρον, με στόχο να τους ενημερώσει και να ακούσει τις απόψεις τους γύρω από τα προτεινόμενα θέματα.
Η διαβούλευση θα λάβει χώρα στο αμφιθέατρο «Αλέξανδρος Κουμουνδούρος» της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας αύριο στις 7.00 το απόγευμα, με κύριο θέμα τη συζήτηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την πρόταση τροποποίησης προδιαγραφών της ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτα».
Μάλιστα, χθες το πρωί, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, μέλη του εν λόγω συλλόγου και συγκεκριμένα οι κ.κ. Θανάσης Μαυρούλης, Σταύρος Αδαμόπουλος (παραγωγός) και Νίκος Κουτσούκος (χημικός) παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου, προκειμένου να επικοινωνήσουν την αυριανή εκδήλωση, αλλά και να παρουσιάσουν σε αδρές γραμμές την πρότασή τους.
Το βάρος στην πρότασή τους δόθηκε στο γεγονός ότι θα πρέπει το προϊόν να αποκτήσει αυστηρά ποιοτικά χαρακτηριστικά, αλλά και να υπάρξουν, μεταξύ άλλων, αλλαγές στην γκάμα των τυπολογιών του τελικού προϊόντος.
Εν κατακλείδι, η άποψή τους είναι ότι ο ελαιόκαρπος της ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτα» παράγεται, επεξεργάζεται και συσκευάζεται εντός των ορίων της Μεσσηνίας. Οι παραγωγοί, καθώς και οι ελαιώνες, είναι καταγεγραμμένοι στο Ελαιοκομικό Μητρώο του νομού, καθώς και το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (Ο.Σ.Δ.Ε.) και επικαιροποιούνται κάθε χρόνο.
Βέβαια, η πρόταση που θα διαμορφωθεί στην αυριανή διαβούλευση θα αποτελέσει ένα προσχέδιο και όχι την τελική.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη