Υποτροφίες στον αγροτουρισμό σε Ιταλία και Πορτογαλία


Από τον Οργανισμό Νεολαίας Κ.Α.ΝΕ. 
 
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
 
Τρεις υποτροφίες πρακτικής άσκησης στο εξωτερικό, διάρκειας τριών εβδομάδων, στον τομέα του αγροτουρισμού, προσφέρει ο  Οργανισμός Νεολαίας, Κοινωνική Ανάπτυξη Νέων  (Κ.Α.ΝΕ.). Οι υποτροφίες αφορούν στην Ιταλία και την Πορτογαλία.
Η ευκαιρία δίνεται μέσω του εγκεκριμένου ευρωπαϊκού προγράμματος κινητικότητας, Leonardo da Vinci – PLM (People in Labor Market), με τίτλο “Practica! Advance your Skills in Agritourism! (PASA!)”.
Οι υποτροφίες απευθύνονται κυρίως σε: 
-Άτομα που βρίσκονται ήδη στην αγορά εργασίας ή σε άνεργους νέους ηλικίας 18-30 ετών και έχουν ήδη κάποια εμπειρία στον τομέα του τουρισμού ή του αγροτουρισμού
-Αποφοίτους τουριστικών σπουδών
-Αποφοίτους των τεχνικών και επαγγελματικών σχολών του τομέα «Γεωργία, Τρόφιμα και Περιβάλλον» με ειδίκευση στις «Αγροτουριστικές επιχειρήσεις και γεωργικές βιομηχανίες» ή αποφοίτους σχολών επαγγελματικής εκπαίδευσης σε σχετικούς κλάδους.
Θα δοθεί προτεραιότητα σε νέους της Μεσσηνίας και σε μακροχρόνια ανέργους, ενώ οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να στείλουν το βιογραφικό τους σημείωμα και ένα γράμμα πρόθεσης στα αγγλικά, στο email: info@ngokane.org, το αργότερο μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου.
 
ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ
 
Πορτογαλία
Η θέση στην Πορτογαλία είναι για το διάστημα από 22 Σεπτεμβρίου έως 21 Δεκεμβρίου. Απαραίτητες γλώσσες: πορτογαλικά ή ισπανικά ή γαλλικά.
Οργανισμός υποδοχής: “Quinta dos Trevos” (ιστοσελίδα:www.quintadostrevos.com).
Πρόκειται για μια μικρή αγροτουριστική μονάδα, σε αγροτική και απομονωμένη περιοχή. Ο εκπαιδευόμενος θα έχει την ευκαιρία να αποκτήσει εμπειρία σε όλες τις δραστηριότητες μιας μικρής αγροτουριστικής μονάδας (κρατήσεις, καθαρισμός δωματίων, περιποίηση περιβάλλοντος χώρου, υλοποίηση εργαστηρίων και δραστηριοτήτων αγροτουρισμού κ.τ.λ.).
Καθώς ο οργανισμός υποδοχής είναι μια μικρή οικογενειακή αγροτουριστική επιχείρηση, τα καθήκοντα των καταρτιζομένων θα συνδέονται με όλες τις πτυχές της διοίκησης και της καθημερινής εργασίας της επιχείρησης, ακριβώς όπως και για τους ιδιοκτήτες. Με τον τρόπο αυτό θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν όλες τις πτυχές που αφορούν στον αγροτουρισμό και να κατανοήσουν καλύτερα τα δεδομένα της εργασίας στον τομέα αυτό. 
Τα καθήκοντα περιλαμβάνουν το σύστημα κρατήσεων, μεθόδους υποδοχής πελατών, τακτοποίηση και καθαρισμός των δωματίων, εργασία στον κήπο, παρακολούθηση εργαστηρίων, αγορά υλικών και παραδοσιακών εδεσμάτων για τους πελάτες (ψωμί, τοπικά αρτύματα…) και την ανταλλαγή ιδεών για τη βελτίωση της λειτουργίας του περιβάλλοντος της επιχείρησης.
 
Ιταλία
Οι δύο θέσεις στην Ιταλία είναι για το διάστημα Νοέμβριος 2014 – Ιανουάριος 2015. Απαραίτητες γλώσσες: αγγλικά ή ιταλικά.
Υπάρχουν δύο οργανισμοί υποδοχής.
Το Terra d’Orto onlus (ιστοσελίδα:  http://www.terradortoonlus.org), που είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που «γεννήθηκε» από το Casa Santa Rosa, ένα θρησκευτικό ινστιτούτο για την κοινωνική και φυσική αποκατάσταση νέων με ειδικές ανάγκες. Διαχειρίζεται μία πράσινη έκταση μέσα στην ιδιοκτησία του Casa Santa Rosa, και υλοποιεί διάφορες δραστηριότητες, όπως:
-Θεραπεία μέσω φυσικής καλλιέργειας για άτομα με ειδικές ανάγκες
-Έναν κοινό κοινοτικό κήπο για τις οικογένειες που ζουν στην περιοχή
-Μέρες αποκομιδής, σε συνεργασία με επισκέπτες
-Εκπαιδευτικές δραστηριότητες με γαϊδουράκια για άτομα με ειδικές ανάγκες
-Δραστηριότητες αγροτουρισμού για επισκέπτες και τις οικογένειες των ατόμων με ειδικές ανάγκες
-Καλοκαιρινή κατασκήνωση για παιδιά (συμπεριλαμβανομένων παιδιών με ειδικές ανάγκες) με δραστηριότητες περιβαλλοντικής εκπαίδευσης
To Terra υλοποιεί δραστηριότητες στον τομέα του κοινωνικού αγροτουρισμού και φυσικής καλλιέργειας και θεραπείας με ζώα. Αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής χρησιμοποιείται στην καντίνα του οργανισμού και καταναλώνεται από τους επισκέπτες και τις οικογένειες των επωφελουμένων. Στόχος τους είναι να επεκτείνουν την «αγορά» και να αυξήσουν την παραγωγή, δουλεύοντας πάνω στη δημιουργία ομάδων αγοραστικής υποστήριξης (στα Ιταλικά GAS: Gruppi di Acquisto Solidali) και να πουλάνε προϊόντα και έξω από τη φάρμα.
Σε αυτό το εργασιακό περιβάλλον θα εργαστεί ο καταρτιζόμενος, με βάση τις δεξιότητες και τα ενδιαφέροντά του, αλλά και με βάση τις ανάγκες και το πρόγραμμα του οργανισμού, στηρίζοντας τις καθημερινές του δραστηριότητες. Θα μπορούσε να εμπλακεί στη φροντίδα του κήπου και των καλλιεργειών, των ζώων, των εγκαταστάσεων, της κατασκήνωσης, καθώς και σε εκπαιδευτικές και περιβαλλοντικές δραστηριότητες με τα άτομα με ειδικές ανάγκες και τις οικογένειές τους.
Ακόμα, τα καθήκοντα του καταρτιζομένου περιλαμβάνουν το να συμβάλει, μαζί με το προσωπικό, στο σχεδιασμό μιας στρατηγικής κοινωνικού μάρκετινγκ για την προώθηση των προϊόντων που καλλιεργούν οι επισκέπτες και τα άτομα με ειδικές ανάγκες στον κήπο, με τελικό στόχο τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και της αυτό-απασχόλησης των ατόμων με ειδικές ανάγκες.
Ο δεύτερος οργανισμός υποδοχής είναι το Casale della Mandria (ιστοσελίδα: http://www.casaledellamandria.it).
To Casale della Mandria είναι χτισμένο πάνω στα ερείπια μίας βίλας από τη ρωμαϊκή εποχή. Από το 1603 αποτέλεσε κατοικία οικογενειών ευγενών, ενώ το 1999 ο τωρινός ιδιοκτήτης την αγόρασε και την ανακαίνισε. Η φάρμα δίνει την ευκαιρία για τη δημιουργία δραστηριοτήτων, κατά τη διάρκεια των οποίων αγροτικά προϊόντα μεταμορφώνονται σε έργα γαστρονομικής τέχνης.
Γλυπτά και πίνακες αποτελούν το ιδανικό συμπλήρωμα για να ολοκληρωθεί η εικόνα του συνθήματος «Τρώτε με αγάπη». 
Το αγροτόσπιτο και το εστιατόριο χρησιμοποιούν ποιοτικά βιολογικά προϊόντα, προωθώντας τυπικά προϊόντα της περιοχής και την τοπική κουζίνα (Ιταλίας και Ρώμης), όπως σιτάρι, ελαιόλαδο, λαχανικά, φρούτα.
Η επιχείρηση είναι οικογενειακή και η ποιότητα είναι το βασικό στοιχείο σε όλες τις δραστηριότητες. Το αγροτόσπιτο παράγει πολλά από τα υλικά που χρησιμοποιούνται στο εστιατόριο και όσα δεν παράγονται άμεσα εκεί, συγκεντρώνονται από τους ιδιοκτήτες από τοπικούς παραγωγούς.
Ο ξενώνας έχει περισσότερα από 20 δωμάτια με δυνατότητα φιλοξενίας 40 ατόμων. Ο ιδιοκτήτης είναι γνωστός γλύπτης και οργανωτής καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, οπότε από καιρό σε καιρό ο ξενώνας φιλοξενεί και καλλιτέχνες.
Ο εκπαιδευόμενος θα υποστηρίζει την οργάνωση και τη λειτουργία της αγροτουριστικής μονάδας σε όλες τις καθημερινές δραστηριότητες, όπως υποδοχή τουριστών, τακτοποίηση του ξενώνα (καθαρισμός δωματίων, προετοιμασία), οργάνωση συναντήσεων και καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων, βοήθεια στο εστιατόριο (κουζίνα, σέρβις), καθώς και εργασία στη φάρμα και φροντίδα των ζώων και των εξωτερικών χώρων.
 
Ο οργανισμός αποστολής Κ.Α.ΝΕ.
Η Κοινωνική Ανάπτυξη Νέων – ΚΑΝΕ είναι ένας ανεξάρτητος φορέας Νεολαίας με έδρα την Καλαμάτα. Από την ίδρυσή της (2008) μέχρι σήμερα, συμμετέχει, υλοποιεί και προωθεί μαθησιακές δραστηριότητες σε τοπικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, όπως σεμινάρια κατάρτισης, σεμινάρια και συναντήσεις εκπροσώπων του τομέα της νεολαίας, ανταλλαγές νέων, πρωτοβουλίες νέων, κοινωνικά, πολιτιστικά και εκπαιδευτικά προγράμματα, προσφέροντας υποτροφίες συμμετοχής σε εκατοντάδες νέους της τοπικής κοινωνίας.
Σκοποί του οργανισμού είναι η προσφορά ευκαιριών προσωπικής και κοινωνικής ανάπτυξης των νέων, καθώς και η αναγνώριση του επαγγέλματος του youth worker (διοργανωτή κοινωνικο-μορφωτικών δραστηριοτήτων για νέους), η αναγνώριση της μη τυπικής μάθησης και η ανάπτυξη του τομέα της νεολαίας στην Ελλάδα.
Πέραν των εκπαιδευτικών προγραμμάτων (ιδιωτικών ή Ευρωπαϊκών), η Κ.Α.ΝΕ έχει δημιουργήσει 2 οριζόντιες αυτοχρηματοδοτούμενες δομές νεολαίας: Το Κέντρο Νέων Καλαμάτας και το Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας, προωθώντας την ενεργό συμμετοχή και ανάπτυξη των νέων της περιοχής.
Όποιος ενδιαφέρεται, μπορεί να επικοινωνήσει με την κα Φωτεινή Αράπη στο fotini@ngokane.org, αναφέροντας στον τίτλο του e-mail «Για το πρόγραμμα Leonardo».