Εικονικά τιμολόγια: Ένας για κακούργημα, 7 για πλημμέλημα και 12 για αθώωση


Την απαλλαγή από τις κατηγορίες της απάτης και της πλαστογραφίας 11 κατηγορούμενων, καθώς και ενός εκ των δύο βασικών κατηγορουμένων από τα Φιλιατρά (που έχει ήδη δικασθεί σε 20 χρόνια για τη διακίνηση εικονικών τιμολογίων, αν και βοήθησε το ΣΔΟΕ στην αποκάλυψη), διότι επέστρεψε το ποσό που είχε παράνομα λάβει μαζί με τις σχετικές προσαυξήσεις, πρότεινε χθες κατά την αγόρευσή της η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για τη μεγάλη υπόθεση της παράνομης επιστροφής ΦΠΑ σε αγρότες.
Επίσης, πρότεινε τη μετατροπή των κατηγοριών για 7 κατηγορουμένους σε πλημμέλημα για τη χρήση πλαστών εγγράφων, ενώ μόνο για το Φιλιατρινό έμπορο, ο οποίος είχε παρουσιασθεί αυθορμήτως στις Αρχές όταν άρχισε να αποκαλύπτεται η υπόθεση, πρότεινε ενοχή για πλαστογραφία σε βαθμό κακουργήματος.
Η χθεσινή τρίτη ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας συνεχίσθηκε το πρωί με τις καταθέσεις δύο υπαλλήλων του ΣΔΟΕ και ολοκληρώθηκε με τις απολογίες των κατηγορουμένων και την αγόρευση της εισαγγελέως.
Είναι, ωστόσο, ενδεικτικό, ότι στην αγόρευσή της η εισαγγελέας τόνισε πως από τη διαδικασία «έγινε φανερό ότι η Πολιτεία δεν προσδιόρισε σωστά και δε διασφάλισε τη διαδικασία επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες που ήταν ενταγμένοι σε ειδικό καθεστώς, με συνέπεια ο έλεγχος των τιμολογίων με τα προς πώληση αγροτικά προϊόντα να είναι απόλυτα χαλαρός, γεγονός που ευνόησε την ανάπτυξη παραβατικής συμπεριφοράς».

Το ΣΔΟΕ
Η υπάλληλος του ΣΔΟΕ που χειρίσθηκε μεγάλο μέρος της συγκεκριμένης υπόθεσης ξεκίνησε λέγοντας ότι το 2011 υπήρξε εισαγγελική παραγγελία για έλεγχο στη ΔΟΥ σε ό,τι αφορά την επιστροφή ΦΠΑ σε αγρότες, καθώς είχαν διαπιστωθεί πλαστά τιμολόγια συγκεκριμένης εταιρείας από την Αθήνα.
Έναυσμα για την παραγγελία ήταν καταγγελία αγρότη πως τον εκβίαζαν να εκδώσει πλαστά τιμολόγια. Συνέχισε λέγοντας ότι το 2012 επιβλήθηκαν πρόστιμα σε εκδότες και λήπτες των τιμολογίων.
Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία, την οποία εξήγησε λεπτομερώς, επισήμανε ότι στις αιτήσεις που είχαν κατατεθεί στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών δεν υπήρχαν καν υπογραφές από τους καταθέτοντες.
Παρουσίασε, επίσης, τη δομή της ομάδας των δύο Αθηναίων και του Θεσσαλονικιού, που εξέδιδαν τα εικονικά τιμολόγια και αναζητούσαν αγρότες στην Τριφυλία για να «συνεργαστούν».
Για το Φιλιατρινό κατηγορούμενο, που έχει δικασθεί για τη διακίνηση των τιμολογίων, η υπάλληλος του ΣΔΟΕ είπε πως βοήθησε για την αποκάλυψη όσων γίνονταν, καθώς και για τον εντοπισμό των δύο Αθηναίων, διότι το ΣΔΟΕ δεν είχε καθόλου στοιχεία γι’ αυτούς. Χαρακτηριστικά είπε ότι σε διαφορετική περίπτωση δε θα μπορούσαν να τους εντοπίσουν.
Σε ό,τι αφορά τον ξάδελφό του, που είναι προφυλακισμένος, η υπάλληλος του ΣΔΟΕ είπε πως έχει επιστρέψει το ποσό που είχε εισπράξει παράνομα.
Ο έτερος υπάλληλος του ΣΔΟΕ επιβεβαίωσε ότι ο Φιλιατρινός κατηγορούμενος έκλεισε το ραντεβού με τους πρωταγωνιστές της υπόθεσης στο Καλό Νερό και τους συνέλαβαν.

Απολογίες
Κάποιοι εκ των κατηγορουμένων επέλεξαν να μην καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς και εκπροσωπήθηκαν από τους δικηγόρους τους, ενώ δε μετήχθη από τις φυλακές ο Φιλιατρινός που έχει καταδικασθεί σε 20 χρόνια για τη διακίνηση.
Κατά τις απολογίες τους, ο Φιλιατρινός έμπορος που παρουσιάσθηκε αυθορμήτως στις Αρχές κατέθεσε ότι το 2009 γνώρισε τον έναν από τους πρωταγωνιστές της υπόθεσης, έμπορο από την Αθήνα, και το 2010 ξεκίνησαν συνεργασία με αγοραπωλησία αγροτικών προϊόντων.
Τον Απρίλιο του 2010 μεγάλη φωτιά κατάστρεψε ολοσχερώς το εργοστάσιό του, καθώς δραστηριοποιούνταν στην εμπορία και τυποποίηση αγροτικών προϊόντων, και ξεκίνησαν τα οικονομικά του προβλήματα, ενώ ακόμα και τώρα έχει δάνεια για τα μηχανήματα που κάηκαν.
Εξήγησε ότι ένα μήνα μετά την πυρκαγιά ο νέος του συνεργάτης τού μίλησε για τα εικονικά τιμολόγια, αλλά αυτός του είπε ότι δεν είναι αγρότης και δε θέλει να κάνει τέτοιες δουλειές. Ωστόσο, του χρωστούσε χρήματα από τη συνεργασία που είχαν και λόγω της οικονομικής ζημιάς που είχε πάθει, του τα ζητούσε. Τότε, όπως κατέθεσε, του ανέφερε ότι ο μόνος τρόπος να πάρει τα χρήματά του, ήταν με εικονικά τιμολόγια, ενώ του έδωσε και λύση, λέγοντάς του πως μπορεί να τα κόψει σε συγγενικά του πρόσωπα που είναι αγρότες, στο ειδικό καθεστώς επιστροφής ΦΠΑ. Τα τιμολόγια κόπηκαν στα στοιχεία της συζύγου του, της μητέρας του και της πεθεράς του, ενώ οι ίδιες δεν το γνώριζαν.
Η συμφωνία που είχε γίνει, όπως κατέθεσε, ήταν από την επιστροφή ΦΠΑ να πάρει το 4% ο ιδιοκτήτης της εταιρείας στην Αθήνα, 4% οι δύο συνεταίροι του και 3% αυτός. Μάλιστα, εξήγησε ότι το ποσό των τιμολογίων ήταν περίπου 2 εκατ. ευρώ κι αυτός θα έπαιρνε 60.000 ευρώ.
Τόνισε ότι ποτέ δεν εισέπραξε το εν λόγω ποσό, ούτε έδωσε στην ΕΑΣ λογαριασμό για να κατατεθούν τα χρήματα. Κατέληξε σημειώνοντας ότι έχει μετανιώσει για ό,τι έκανε.

Ξυλουργός και καθηγητής
Αγρότης από την περιοχή της Τριφυλίας κατέθεσε ότι συνεργαζόταν με εμπόρους και ανάμεσά τους αυτός από την Αθήνα, ο οποίος του έδωσε τα εικονικά τιμολόγια, τα οποία κόπηκαν στα στοιχεία του αδελφού και της αδελφής του, που από το 1994 έπαιρναν κανονικά επιστροφή ως αγρότες.
Στη συνέχεια απολογήθηκε κατηγορούμενος ξυλουργός, ο οποίος είπε ότι αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα και είχε πάει να ζητήσει δουλειά στο εργοστάσιο του Φιλιατρινού κατηγορουμένου. Εκεί γνώρισε τον έμπορο από την Αθήνα και του πρότεινε να αγοράζει κάποια προϊόντα που παρήγαγε, αλλά με τα στοιχεία της μητέρας του και της αδελφής του που ήταν αγρότισσες. Μάλιστα, είπε ότι τον ρώτησε αν αυτό είναι νόμιμο και τον διαβεβαίωσε. Καταλήγοντας ζήτησε συγγνώμη για ό,τι έγινε και πως έχει μετανιώσει.
Την άγνοιά της δήλωσε, ιδιαίτερα φορτισμένη κατά την απολογία της, και η κατηγορούμενη σύζυγός του.
Νεαρός κατηγορούμενος είπε πως εργαζόταν στο εργοστάσιο του Φιλιατρινού και πως του είχε ζητήσει τα στοιχεία του για να τον ασφαλίσει. Έμαθε τι συνέβη, όταν τον κάλεσε το ΣΔΟΕ και του είπε ότι έχουν κοπεί πλαστά τιμολόγια στο όνομά του.
Το ίδιο έπαθε και καθηγητής, ξάδελφος του Φιλιατρινού, ο οποίος κατοικεί μόνιμα στην Αθήνα και δε γνώριζε τίποτα.
Έτερος κατηγορούμενος, αλλά έμπορος, κατέθεσε πως είχε συναλλαγές με τον έμπορο από την Αθήνα και από προϊόντα τού χρωστούσε 23.000 ευρώ. Του έδωσε τιμολόγια ως εξόφληση, αλλά κόπηκαν στα ονόματα του αδελφού του και της γυναίκας του, χωρίς να γνωρίζει ότι ήταν πλαστά.
Κουμπάρος του Φιλιατρινού κατέθεσε ότι το 2010 ξεκίνησαν συνεργασία και όταν κάηκε η επιχείρησή του, του χρωστούσε 60.000 ευρώ. Επικοινώνησε μαζί του και του είπε ότι δεν μπορεί να βρει τόσα λεφτά, αλλά θα προσπαθήσει για μερικές χιλιάδες. Εκείνη τη στιγμή του ανέφερε πως δε χρειάζεται, αλλά λίγο καιρό μετά του είπε πως έχει σοβαρό πρόβλημα. Τον πίεζε για τα λεφτά και εκεί του έκανε γνωστό ότι υπάρχει και τρόπος να κόψουν εικονικά τιμολόγια και να πάρουν το ΦΠΑ. Προσπάθησε να το αποφύγει λέγοντάς του ότι δεν είναι σε ειδικό καθεστώς ούτε κάποιο συγγενικό του πρόσωπο, αλλά τελικά ενέδωσε στις πιέσεις του και του έδωσε τα στοιχεία του πατέρα του, της μητέρας του, της θείας του και του θείου του. Όταν έφτιαξε τα τιμολόγια, τον ειδοποίησε, τα πήγε στην ΕΑΣ και, όπως κατέθεσε, εκεί ο υπάλληλος τα μέτρησε και τα παρέλαβε, χωρίς να υπογράψει ή να γίνει άλλη διαδικασία. Η σύζυγός του αρνήθηκε κάθε γνώση του τι γινόταν.
Τέλος, κατηγορούμενη στα όνομα της οποίας είχαν εκδοθεί εικονικά τιμολόγια, είπε ότι είχε δώσει σε 2 Αλβανούς να εργάζονται ελαιώνα που κατέχει και πως αυτοί ζήτησαν τα τιμολόγια με τα στοιχεία της για να αποδείξουν ότι εργάζονται κανονικά, όπως της είχαν πει. Δήλωσε άγνοια για την πλαστότητά τους.
Μετά την αγόρευση της εισαγγελέως η δίκη διεκόπη και θα συνεχισθεί την Τετάρτη με αγορεύσεις των δικηγόρων.

Της Βίκυς Βετουλάκη