Σε καλό στάδιο η φυσική αναγέννηση του Ταϋγέτου στα καμένα


ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΝΑΔΑΣΩΣΗ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ

Της Βίκυς Βετουλάκη

Σε πολύ καλό στάδιο βρίσκεται η φυσική αναγέννηση στον Ταΰγετο από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007, όπως σημείωσε μιλώντας στο «Θάρρος» ο δασάρχης Καλαμάτας, Σπύρος Κατσίποδας.
Μικροπροβλήματα έχουν παρουσιασθεί στα διπλοκαμένα του Ταϋγέτου, ενώ διπλή και τριπλή φορά κάηκαν εκτάσεις φέτος στην περιοχή της Αρχαίας Μεσσήνης, αλλά εκεί, όπως έχει τονίσει ο κ. Κατσίποδας, η φύση με αναγέννηση της βλάστησης θα κάνει αυτό που χρειάζεται.

Φυσική βλάστηση
Ο κ. Κατσίποδας παρατήρησε ότι η φυσική αναγέννηση στα καμένα του Ταϋγέτου πάει πολύ καλά. Περαιτέρω επέμβαση χρειάζεται στις διπλοκαμένες περιοχές, βόρεια του τουριστικού περιπτέρου του Ταϋγέτου. Σε αυτά τα σημεία έχουν γίνει αναδασώσεις και αναμένονται να γίνουν και νέες.
Κατά το δασάρχη, αρκετά διπλοκαμένα σημεία έχουν αρχίσει να καλύπτονται από φυσική βλάστηση και αυτό τους ικανοποιεί μέχρι ένα σημείο.
Δυστυχώς, για φέτος δεν προβλέπονται αναδασώσεις από το Δασαρχείο Καλαμάτας, αν και υπάρχει σχετική μελέτη. Η μόνη αναδάσωση που θα γίνει είναι εθελοντική από την ΤΕΜΕΣ, με φύτευση 20.000 φυτών.

Δεντροφύτευση
Η δεντροφύτευση αυτή θα γίνει σε συμφωνία με μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανία που το φθινόπωρο θα παρουσιάσει στην Costa Navarino το νέο της μοντέλο και θα κάνει δοκιμές στη Μεσσηνία. Τα φυτά θα φυτευτούν κατά τους μήνες Νοέμβρη – Δεκέμβρη στις περιοχές Φλαμπουριάρης, πριν από το Τουριστικό του Ταϋγέτου, εκεί που γίνονται και οι υπόλοιπες εθελοντικές αναδασώσεις.
Το Δασαρχείο, όπως αναφέραμε, έχει έτοιμη μελέτη για συμπληρωματικές αναδασώσεις, αλλά δεν έχει εξασφαλισθεί χρηματοδότηση ούτε έχει ενταχθεί ως έργο στο ΕΣΠΑ.
Υπενθυμίζεται ότι πάνω από 20.000 στρέμματα καταστράφηκαν στον Ταΰγετο το 1997 και λίγα χρόνια μετά άρχισε η αναδάσωσή τους. Μάλιστα, τα αποτελέσματα τότε ήταν πολύ καλά. Στη συμπλήρωση, όμως, της δεκαετίας ήρθε η δεύτερη, μεγαλύτερη πυρκαγιά, που ολοκλήρωσε το καταστροφικό έργο της πρώτης.