Σπουδαία έργα τέχνης στην έκθεση που ξεκίνησε στην Κυπαρισσία


Γεμάτη έμπνευση και φαντασία είναι η έκθεση έργων των μαθητών του Εικαστικού Εργαστηρίου Τριφυλίας στην Κυπαρισσία, η οποία άνοιξε τις πύλες της, στους φιλόξενους χώρους του, το απόγευμα του Σαββάτου.
Σε αυτή περιλαμβάνονται έργα των μαθητών του Εικαστικού Εργαστηρίου, κεραμικής, ψηφιδωτού, ζωγραφικής, αγιογραφίας.
Οι επισκέπτες της πρώτης μέρας θαύμασαν τα έργα τέχνης, δίδοντας εύσημα στους μικρούς και μεγαλύτερους δημιουργούς, καθώς και στον εικαστικό Νίκο Ζαχαρίου και την πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου, Βιβή Παντελάκη, για τη σπουδαία δουλειά που παράγεται στο Εικαστικό Εργαστήρι, το οποίο έχει αναδειχθεί σε κύτταρο πολιτισμού και χώρο πολυποίκιλης και πολύπλευρης δημιουργικής έκφρασης και πολιτιστικής δημιουργίας.
Στους χώρους του Εικαστικού Εργαστηρίου ξεναγήθηκαν, μεταξύ άλλων, μαζί με τους επισκέπτες, ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας και ο απελθών δήμαρχος Κώστας Κόλλιας, εκφράζοντας το θαυμασμό τους για τα έργα που εκτίθενται και δηλώνοντας το σεβασμό και τη στήριξή τους στο Εικαστικό Εργαστήρι.
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου, ενώ είναι ανοικτή για το κοινό καθημερινά από τις 5.00 το απόγευμα έως τις 9.00 το βράδυ.
Σε δηλώσεις της, η πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου, Βιβή Παντελάκη, σημείωσε: «Βρισκόμαστε σε ένα πραγματικό κύτταρο του πολιτισμού στην Τριφυλία, στο Εικαστικό Εργαστήρι. Είμαστε στην έκθεση των κεραμικών που οι μαθητές μαζί με τον εικαστικό τον κ. Νίκο Ζαχαρίου έχουν κάνει τη χρονιά που πέρασε. Είναι πραγματικά υπέροχα έργα, κυρίως κεραμικά, με την παλιά τεχνική των μπαντανάδων.
Είναι αλήθεια ότι οι επισκέπτες μας έχουν μείνει έκπληκτοι από το τι εικόνα έχουν για το Εικαστικό Εργαστήρι και τι γνώμη τελικά αποκτούν, όταν επισκέπτονται το χώρο.
Είναι αλήθεια ότι στο Εικαστικό Εργαστήρι γίνεται καταπληκτική δουλειά, γι’ αυτό θέλω να κάνω μία πρόσκληση σε όποιους αγαπούν την τέχνη, σε όποιους αγαπούν τη ζωγραφική. Δε χρειάζεται να έχουν κάποιο ταλέντο, εμείς εδώ έχουμε τον τρόπο να σας μάθουμε ό,τι αγαπάτε, να το απεικονίσετε στον πηλό, στο χαρτί, στο ψηφιδωτό, στην αγιογραφία».
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, τόνισε: «Είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι, γιατί το Εικαστικό Εργαστήρι άνοιξε τις πύλες του για να μας παρουσιάσει και να μας δείξει τέχνη και έργα που με μόχθο δημιούργησαν παιδιά, μαθητές και μεγαλύτερες ηλικίες. Για μας είναι ένας πολύ ιδιαίτερος χώρος, τον οποίο σεβόμαστε απόλυτα. Είναι ο χώρος που η Τριφυλία δημιουργεί, αναπαράγει, πλάθει, ζωγραφίζει. Είναι το κομμάτι της δημιουργίας. Η Τριφυλία, πέρα από τις άλλες ιδιότητες και δυνατότητες, έχει μια ισχυρή και διαχρονική σχέση με την τέχνη, την οποία οφείλουμε να συντηρήσουμε, να προωθήσουμε, ώστε αυτό που κατ’ επανάληψη λέω τριφυλιακός τρόπος, ν’ αναδειχθεί. Έχουμε όλες τις δυνατότητες να το κάνουμε!».
Με τη σειρά του, ο κ. Ζαχαρίου σχολίασε: «Εγκαινιάσαμε την έκθεση του Εικαστικού Εργαστηρίου με έργα μαθητών, όχι μόνο φετινά, αλλά από το 2008 μέχρι σήμερα. Τα έργα που εκθέσαμε είναι ψηφιδωτά, είναι χαρακτική, είναι αγιογραφία, είναι τα παιδικά τμήματα με ζωγραφική και αγιογραφίες και κατασκευές, ενώ στους μεγάλους κεραμικά από περσινά ή προπέρσινα, κεραμικά που είχαμε κάνει με το ρακού, την τεχνική τη γιαπωνέζικη. Φέτος κάναμε την τεχνική του έγχρωμου πηλού, τους λεγόμενους μπανανάδες. Μας έρχεται από πολύ παλιά αυτή η τεχνική, είναι δική μας, είναι ελληνική, από τον 6ο αιώνα περίπου, είναι τα γνωστά μελανόμορφα και σ’ εμάς ερυθρόμορφα. Εδώ, βέβαια, τα χρώματα είναι πολύ περισσότερα. Με παραδοσιακές συνταγές χρωμάτων. Είναι οξείδια μετάλλων, γενικώς οξείδια τα οποία φτιάξαμε για να χρωματίσουμε τους πηλούς…».

Του Ηλία Γιαννόπουλου