Τριήμερο εκδηλώσεων στη Μεσσηνία για την Πολιτιστική Κληρονομιά


Για το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου έχουν οριστεί οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην Ελλάδα. Για φέτος, οι ΕΗΠΚ ξεκινούν με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους μαθητές αύριο Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου και συνεχίζονται το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 του μήνα. Θέμα της φετινής χρονιάς είναι «Τα πρόσωπα του χρόνου».
Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΗΠΚ) θεσπίστηκαν επίσημα από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 1991 και υποστηρίζονται από την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η δε Ελλάδα συμμετέχει από το 1994.
Βασικοί στόχοι του προγράμματος είναι η αναβίωση των μνημείων, η εξοικείωση των ντόπιων με τα μνημεία της περιοχής τους, η ενσωμάτωση των μνημείων στην κοινωνική ζωή της περιοχής, η δημιουργία δεσμών μεταξύ της τοπικής κοινότητας και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, η προώθηση των προσπαθειών της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και, τέλος, η κινητοποίηση και η συνεργασία μεταξύ των οργανισμών και των ατόμων για τη διοργάνωση των εκδηλώσεων.
Ειδικότερα για τη Μεσσηνία, έχουν προγραμματιστεί τα εξής:
-Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας, (26/9), «Από τη λύρα στον αυλό», εκπαιδευτική περιήγηση στο πλαίσιο της έκθεσης «Μυθικοί χοροί της Μεσσηνίας»
-Αρχαιολογικός χώρος Ακοβίτικων Μεσσηνίας, (26/9), «Τα πρόσωπα του χρόνου στον αρχαιολογικό χώρο των Ακοβίτικων», εκπαιδευτική περιήγηση για μαθητές Δημοτικού
-Καρδαμύλη, Συγκρότημα Τρουπάκηδων-Μούρτζινων, (26-28/9), «Άνθρωπος – Γη – Χρόνος», έκθεση εποπτικού υλικού και προβολή video. Ξενάγηση για σχολικές ομάδες (26/9).