Navarino Challenge: Ένας ξεχωριστός αγώνας με πρωταγωνιστή τον Dean Karnazes (φωτογραφίες και βίντεο)


Με τον αγώνα δρόμου 15 χλμ. μέσα στην πόλη της Καλαμάτας άνοιξε χθες το πρωί η αυλαία του 2ου Navarino Challenge. Αν και οι συμμετοχές ήταν κατώτερες των προσδοκιών, η διοργάνωση παραμένει σημαντική, επιτυγχάνοντας -μαζί με τις υπόλοιπες εκδηλώσεις και τη συντονισμένη διεθνή προβολή- τους σκοπούς της, που είναι η προώθηση ενός πιο υγιούς τρόπου διαβίωσης, μέσα από την άθληση και τη σωστή διατροφή.
Δύο στοιχεία που έχει θέσει ως σκοπό ζωής να διαδώσει ο διάσημος Ελληνοαμερικανός υπερ-μαραραθωνοδρόμος Dean Karnazes, ο οποίος είναι και φέτος κεντρικό πρόσωπο του Navarino Challenge.
Το σύνθημα της εκκίνησης έδωσε λίγο μετά τις 9.30 το πρωί στην κεντρική πλατεία ο Δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, επισημαίνοντας ως σπουδαία κοινωνική προσφορά την επιλογή του σκοπού της διοργάνωσης, υπενθυμίζοντας ότι τα Ελληνόπουλα είναι «πρωταθλητές» στην παχυσαρκία, ενώ ευχαρίστησε το Dean Karnazes για την προβολή της περιοχής μας, σε διεθνές επίπεδο.
Με τη σειρά του, ο άνθρωπος που έχει τρέξει διαδοχικά 50 μαραθωνίους σε 50 μέρες διατρέχοντας όλες τις αμερικάνικες Πολιτείες και έχει κατορθώσει να διανύσει 215 χλμ. σε καύσωνα 45 β. oC και 42 χλμ. στους -40 του Νότιου Πόλου δήλωσε ότι νιώθει τη Μεσσηνία περισσότερο σπίτι του κι από το Σαν Φρανσίσκο και συμμετέχει με την καρδιά και το πνεύμα του μαζί με τους υπόλοιπους δρομείς στο Navarino Challenge, περιμένοντας μετά το τέλος του αγώνα ως «ανταμοιβή» μια έξοδο για …ούζα!
Οι περίπου 100 αθλητές που έλαβαν μέρος στα 15 χλμ. της Καλαμάτας έφτασαν μέχρι τον Κορδία δυτικά και μέχρι το Φιλοξένια ανατολικά πριν επιστρέψουν στο ίδιο μέρος για τον τερματισμό.
Ακολούθησαν απονομές μεταλλίων συμμετοχής για όλους τους αγωνιζόμενους. Δύο ευχάριστες εκπλήξεις περίμεναν τον Dean Karnazes, ο οποίος ανακηρύχθηκε επίτιμο μέλος του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Μεσσηνίας, Αλέξη Ζάννη, ενώ ο Μεσσήνιος αθλητής υπεραποστάσεων Κώστας Γεωργιόπουλος που ετοιμάζεται να τρέξει το άλλο Σαββατοκύριακο ένα ακόμη Σπάρταθλο χάρισε στον Ελληνοαμερικανό δρομέα ένα αγαλματίδιο του Λακεδαίμονα βασιλιά Λεωνίδα. Αξίζει στο σημείο αυτό να αναφερθεί ότι η φετινή προσπάθεια του Γεωργιόπουλου στα βήματα του ημεροδρόμου Φειδιππίδη και τη διαδρομή των 246 χλμ. Αθήνα-Σπάρτη θα συνδυαστεί με την οικονομική ενίσχυση από χορηγούς, εταιρείες και ιδιώτες, προς το ταμείο του 3ου Γυμνασίου Καλαμάτας, όπου είναι γυμναστής.
 
Αγώνες δρόμου σήμερα και στο Costa Navarino 
Το 2ο Navarino Challenge περιλάμβανε χθες στους χώρους του υπερπολυτελούς ξενοδοχειακού συγκροτήματος Costa Navarino αθλητικές δράσεις και επιστημονική ημερίδα για την παιδική παχυσαρκία και τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής. Θ’ ακολουθήσουν σήμερα το πρωί αγώνες δρόμου 21, 5 και ενός χιλιομέτρων και 5.000 μ. δυναμικού βαδίσματος, με ανοικτή συμμετοχή μικρών και μεγάλων, με τον Dean Karnazes να δίνει και πάλι το ρυθμό.
-Το 2ο Navarino Challenge συνδιοργανώνουν: το τμήμα επιστήμης διαιτολογίας και διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού, οι Δήμοι Πύλου Νέστορος, Τριφυλίας και Καλαμάτας με την υποστήριξη της Costa Navarino και του Westin Resort.

 
Της Χριστίνας Ελευθεράκη

Δείτε εδώ φωτογραφίες και βίντεο από την εκδήλωση