Απαγορευμένα υλικά για την ανακύκλωση, τι δεν πρέπει να πετάμε στους μπλε κάδους


Οι μπλε κάδοι ανακύκλωσης συχνά χρησιμοποιούνται από τους πολίτες ως κανονικοί σκουπιδοτενεκέδες, μέσα στους οποίους βρίσκει κανείς τα πιο παράταιρα υλικά, φανερώνοντας την έλλειψη ενημέρωσης που διακατέχει μεγάλο μέρος του πληθυσμού.
Ποια υλικά, όμως, είναι αυτά που δεν ανακυκλώνονται στο σύστημα; Στο μακρύ κατάλογο των υλικών που δημιουργούν προβλήματα στα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) περιλαμβάνονται τα εξής: βιντεοκασέτες, γάντια, γυαλόχαρτο, δερμάτινα αντικείμενα, δίσκοι cd και dvd, λάμπες και λαμπτήρες, μελάνια, τόνερ, λάδια, μπάλες, κούκλες και παιδικά παιχνίδια (ακόμα κι αν είναι πλαστικά), ξύλινα αντικείμενα, οδοντόβουρτσες, παπούτσια, ρούχα, ενδύματα και υφάσματα γενικά, πάνες, σελοτέιπ, στρώματα, στυλό, φωτογραφίες, ενέσεις και ιατρικά απόβλητα, μπαταρίες, ηλεκτρικές συσκευές, κλαδιά, οικοδομικά υλικά, χώμα, πυροτεχνήματα και φωτοβολίδες, πλαστικά μαχαιροπίρουνα, χαρτί κουζίνας και υγείας, ακόμα κι αν είναι αχρησιμοποίητο, καθώς και σπασμένα γυαλικά.
Επίσης, τα κομμάτια χαρτιού που πετιούνται στους μπλε κάδους δεν πρέπει να είναι μικρότερα από Α4, γιατί δεν μπορεί να τα διαχειριστεί το σύστημα. Οπότε αποκλείονται εισιτήρια και σκισμένες σελίδες.
Γενικότερα, σύμφωνα με αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Καθημερινή», οι κάδοι της ανακύκλωσης συσκευασιών δίνουν μια εικόνα των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ακόμα η ανακύκλωση στη χώρα μας. Φανερώνουν, όμως, και τη σύγχυση για το τι πρέπει να πέφτει ή όχι στον μπλε κάδο, την οποία έχουν ακόμα και πολίτες που θέλουν να συμμετέχουν στην ανακύκλωση.
Υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης, με αποτέλεσμα αρκετοί πολίτες να ρίχνουν στους κάδους της ανακύκλωσης (μπλε ή άλλων συστημάτων και χρωμάτων) υλικά τα οποία δεν ανακυκλώνονται στο συγκεκριμένο σύστημα.
Στις περισσότερες περιπτώσεις τα ακατάλληλα υλικά δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στο σύστημα: καταλαμβάνουν πολύτιμο χώρο, διαμορφώνουν σύμμεικτο φορτίο το οποίο είναι πολύ δύσκολο ή και αδύνατο να ανακυκλωθεί, λερώνουν και καταστρέφουν τα ανακυκλώσιμα υλικά, απειλούν με τραυματισμό τους εργαζομένους στα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ).
 
Καταστροφικά
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται με τις βιοδιασπώμενες ή φωτοδιασπώμενες σακούλες, όπως αυτές που δίνουν πολλά σούπερ μάρκετ. Οι σακούλες αυτές μοιάζουν με τις απλές πλαστικές σακούλες, αλλά δεν είναι ίδιες. Ενώ οι απλές πλαστικές σακούλες μπορούν να ανακυκλωθούν και να γίνουν πλαστικό φιλμ, οι βιοδιασπώμενες αποσυντίθενται και δεν ανακυκλώνονται. Επίσης, υπάρχει περίπτωση η διαδικασία αποσύνθεσής τους να ξεκινήσει ενώ βρίσκονται στους μπλε κάδους ή στο κέντρο διαλογής, δημιουργώντας πολλά μικροσκοπικά κομματάκια και συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός πολτού σκουπιδιών. Ακόμα μία σημαντική λεπτομέρεια: υπάρχει ανάγκη διαχωρισμού των πλαστικών μπουκαλιών από τα καπάκια, καθώς ανακυκλώνονται διαφορετικά.
Α.Π.