Διεθνές βραβείο στο “Διαύγεια” με καλαματιανή… συνταγή


Διάκριση για τον Καλαματιανό Γιώργο Καραμανώλη

Του Αντώνη Πετρόγιαννη

Σημαντικές διεθνείς διακρίσεις απέσπασαν τρεις ελληνικές υποψηφιότητες στο πλαίσιο του 19ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Πληροφορικής (WCIT 2014), το οποίο διοργανώθηκε στην Γκουανταλαχάρα του Μεξικού από τον World Information Technology and Services Alliance – WITSA.
Ανάμεσα σε αυτές βραβεύονται για πρώτη φορά, από το 2006 που η χώρα μας συμμετέχει στα WITSA Global ICT Excellence Awards, τα έργα δύο δημόσιων φορέων, το πρόγραμμα «Διαύγεια» του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΥΔΜΗΔ) και η πρωτοβουλία «Ψηφιακή Συμμαχία για τη Γυναικεία Απασχόληση – Women and Girls Go Digital» της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων. Υπενθυμίζουμε ότι σε ρεπορτάζ του «Θάρρους» το προηγούμενο διάστημα είχαμε αναφέρει ότι ένας από τους πρωταγωνιστές του προγράμματος «Διαύγεια» ήταν και ο Καλαματιανός Γιώργος Καραμανώλης.

Καλύτερα οργανωμένες πληροφορίες
Το πρόγραμμα «Διαύγεια» του ΥΔΜΗΔ απέσπασε τιμητική διάκριση στην κατηγορία «Public Sector ICT Excellence Award». Η ανανεωμένη «Διαύγεια» έχει αναβαθμιστεί πρακτικά και τεχνολογικά, αποτελώντας, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΕΠΕ, ένα ευρωπαϊκό και διεθνές success story ως προς το μέγεθος του έργου και τους εμπλεκόμενους φορείς.
Οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στη «Διαύγεια» είναι καλύτερα οργανωμένες με χρήση απλής γλώσσας, κατανοητής στον πολίτη και τις επιχειρήσεις και με περισσότερα κριτήρια αναζήτησης. Επίσης, δίδεται η δυνατότητα χρήσης σε άτομα με αναπηρία σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα εξατομικευμένης αναζήτησης.
Στο επίπεδο της τεχνολογικής αναβάθμισης, όλα τα έγγραφα φέρουν ψηφιακή υπογραφή, για την εξασφάλιση της εγκυρότητάς τους, ενώ όλα τα δεδομένα έχουν επεξεργάσιμη μορφή, για επαναχρησιμοποίησή τους από άλλα συστήματα.
«Το πρόγραμμα “Διαύγεια” είναι ένας αναντικατάστατος θεσμός, δημοκρατικός πυλώνας διαφάνειας και λογοδοσίας. Αποτέλεσε και εξακολουθεί να αποτελεί ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο ελέγχου της άσκησης δημόσιας εξουσίας από τους πολίτες. Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης συνεχίζει να το ενισχύει όχι μόνο θεσμικά, αλλά και επιχειρησιακά. Το βραβείο αυτό μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε την ενίσχυση του προγράμματος, που αποτελεί έναν κεντρικό θεσμό διαφάνειας και λογοδοσίας, που τόσο χρειάζεται η χώρα μας, σε εποχές που η άσκηση της πολιτικής εξουσίας αμφισβητείται συνολικά έντονα από τους πολίτες» σχολίασε ο υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο WITSA, που αποτελεί τον κορυφαίο Σύνδεσμο Τεχνολογίας και Υπηρεσιών Πληροφορικής διεθνώς, είναι μια κοινοπραξία 84 συνδέσμων τεχνολογίας από όλο τον κόσμο και έχει θεσμοθετήσει τα WITSA Global ICT Excellence Awards, με στόχο να αναδειχθούν οι καλύτερες επιχειρήσεις και οι καλύτεροι χρήστες του κλάδου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, οι οποίοι παγκοσμίως ξεχωρίζουν για τα επιτεύγματά τους σε ό,τι αφορά τις εφαρμογές ΤΠΕ.
Για τις επιτυχίες των ελληνικών υποψηφιοτήτων έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΕΠΕ, Τάσος Τζήκας: «Για ακόμα μία χρονιά, οι ελληνικές υποψηφιότητες απέσπασαν τρεις σημαντικές διακρίσεις στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό του WITSA, αναδεικνύοντας την ανταγωνιστική θέση που διεκδικεί διεθνώς ο κλάδος ΤΠΕ της χώρας. Οι διακρίσεις αυτές αποτελούν μία ακόμα επιβεβαίωση της προσπάθειάς μας στο ΣΕΠΕ να αναδείξουμε την πολύ καλή δουλειά που γίνεται στο χώρο των ΤΠΕ στη χώρα μας. Έργα και δράσεις που τυγχάνουν διεθνούς αναγνώρισης και κύρους».

Ποιος είναι
O Γιώργος Καραμανώλης τελείωσε το 2ο Ενιαίο Λύκειο Καλαμάτας. Αν και μόλις 30 χρόνων, είναι ο άνθρωπος πίσω από μια σειρά γνωστών δράσεων στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Ζει στην Αθήνα, όπου ακολούθησε βασικές και μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας. Τα τελευταία 8 χρόνια εργάζεται ως σύμβουλος Πληροφορικής και Καινοτομίας.
Έχει συμμετάσχει στο συντονισμό ομάδων διοίκησης έργου και ως εμπειρογνώμονας σε έργα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Νέων Τεχνολογιών στο δημόσιο τομέα, καθώς και ως σύμβουλος ανάπτυξης εφαρμογών και επιχειρησιακών συστημάτων στον ιδιωτικό τομέα.
Έχει ασχοληθεί ενεργά με τον οργανωτικό και τεχνικό σχεδιασμό μεγάλης κλίμακας παρεμβάσεων, όπως το πρόγραμμα Δι@ύγεια.
Από το 2012 είναι συντονιστής Καινοτομίας και Τεχνολογίας της εταιρείας Crowdpolicy.com.

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα «Διαύγεια»
Ο Γιώργος Καραμανώλης αποτέλεσε από τους βασικούς σχεδιαστές του προγράμματος Δι@ύγεια. Όπως είναι γνωστό, το πρόγραμμα Δι@ύγεια (νόμος 3861/2010) στοχεύει στην επίτευξη της μέγιστης δυνατής δημοσιότητας της κυβερνητικής πολιτικής και της διοικητικής δραστηριότητας, στη διασφάλιση της διαφάνειας και στην εμπέδωση της υπευθυνότητας και της λογοδοσίας από την πλευρά των φορέων άσκησης της δημόσιας εξουσίας.
Έτσι, ο Γιώργος Καραμανώλης το 2010 σχεδίασε ένα μοντέλο λειτουργίας και ένα σύστημα στο οποίο από τον Οκτώβριο 2010 αναρτώνται όλες οι αποφάσεις πράξεων των φορέων της δημόσιας διοίκησης.
Σήμερα στο πρόγραμμα «Διαύγεια» είναι ενταγμένοι 3.660 φορείς του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α και Β βαθμού.
Παράλληλα, την περίοδο 2009 – 2012 συντόνισε τεχνικά και συμμετείχε και σε άλλες δράσεις, όπως διαγωνισμοί καινοτομίας για το δημόσιο τομέα, labs.Opengov, ο Νόμος 3979 για την προώθηση της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ.ά.