Στο συμπέρασμα ότι η λειτουργία περιπτέρου δεν προσδίδει εμπορική ιδιότητα, άρα μπορεί η οφειλέτρια να ενταχθεί στον ευεργετικό νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, καταλήγει απόφαση του Ειρηνοδικείου Καλαμάτας και ρυθμίζει τα χρέη της με ευνοϊκούς όρους.
Παράλληλα, εντάσσει στη ρύθμιση δύο επιχειρηματικά δάνεια που είχε πάρει η οφειλέτρια για λογαριασμό του συζύγου της.
Επίσης, με άλλη απόφασή του ρυθμίζει τα χρέη νεαρής άνεργης μητέρας.
Νεαρή μητέρα
Η πρώτη απόφαση αφορά 29χρονη μητέρα δύο παιδιών, η οποία είναι άνεργη εκπαιδευτικός. Το Σεπτέμβριο του 2010 σταμάτησε να εργάζεται ως ωρομίσθια και πλέον το εισόδημά της είναι μηδενικό. Ο σύζυγός της είναι αγρότης και ο μέσος όρος του εισοδήματός του είναι 500 ευρώ το μήνα.
Η οικογένεια κατοικεί σε σπίτι που έχει παραχωρηθεί από τους γονείς του ζευγαριού, ενώ η 29χρονη έχει την ψιλή κυριότητα ενός ελαιοπεριβόλου 4,6 στρεμμάτων, αξίας 5.556,56 ευρώ. Το κτήμα αυτό καλλιεργείται και η οικογένεια χρησιμοποιεί το ελαιόλαδο. Αυτός είναι και ο λόγος που το δικαστήριο το εξαίρεσε από τη διαδικασία της εκποίησης.
Από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες οι οφειλές της 29χρονης ανέρχονται σε 24.114,32 ευρώ, ενώ από το 2011 έχει περιέλθει σε μόνιμη και διαρκή αδυναμία να πληρώσει τις οφειλές της.
Το δικαστήριο ρύθμισε τις οφειλές της και για τα επόμενα 4 χρόνια θα καταβάλλει 100 ευρώ το μήνα. Με την ολοκλήρωση της ρύθμισης θα έχει καταβάλει 4.800 ευρώ. Για το υπόλοιπο ποσό απαλλάσσεται.
Το περίπτερο δεν είναι επιχείρηση
Η δεύτερη απόφαση αφορά 39χρονη έγγαμη με δύο παιδιά. Μέχρι το 2010, και για μια δεκαετία, λειτουργούσε περίπτερο, το οποίο νοίκιαζε. Από τον Αύγουστο, όμως, του 2010 ο ιδιοκτήτης δεν ανανέωσε τη μίσθωση και η ίδια διαγράφτηκε από τον ΟΑΕΕ. Η γυναίκα εργαζόταν στο περίπτερο επί 14 ώρες, χωρίς άλλο προσωπικό.
Το δικαστήριο έκρινε ότι η 39χρονη άσκουσε μικροεμπορία, διότι το περίπτερο δεν μπορεί να θεωρηθεί οργανωμένη επιχείρηση με ιδιαίτερες εγκαταστάσεις και εξοπλισμό. Μάλιστα, στην απόφαση σημειώνεται ότι η άσκηση των εμπορικών πράξεων συνδέονταν κατά κύριο λόγο με τη σωματική της καταπόνηση και το κέρδος που αποκόμιζε ήταν αμοιβή για την προσωπική εργασία. Γι’ αυτό καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν έχει εμπορική ιδιότητα.
Ο 44χρονος σύζυγός της από το 2010 διατηρεί κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος σε μισθωμένο χώρο, όπου καταβάλλει ενοίκιο 730 ευρώ το μήνα. Το μηνιαίο εισόδημά του είναι 1.660 ευρώ. Η οικογένεια μένει σε μισθωμένο σπίτι με ενοίκιο 380 ευρώ. Οι δαπάνες διαβίωσής της υπολογίσθηκαν σε 1.200-1.300 ευρώ.
Η 39χρονη οφείλει σε τράπεζες 169.905,02 ευρώ, ενώ σε αυτά περιλαμβάνονται και δύο επιχειρηματικά δάνεια, ύψους 109.195,48 ευρώ. Τα έλαβε η 39χρονη για λογαριασμό του συζύγου της για ένα νέο επιχειρηματικό ξεκίνημα που έκανε το 2007, αλλά απέτυχε.
Το δικαστήριο δέχθηκε την αίτηση, ότι έχει περιέλθει σε μόνιμη και διαρκή αδυναμία, και όρισε να καταβάλλει για τα επόμενα 4 χρόνια 400 ευρώ. Με την ολοκλήρωση της ρύθμισης θα έχει καταβάλει 19.200 ευρώ, ενώ απαλλάσσεται για όλες τις υπόλοιπες οφειλές.
Της Βίκυς Βετουλάκη