Ζητείται η «Μακαρία» για την εγκατάσταση της προσωρινής διαχείρισης απορριμμάτων


Την παύση λειτουργίας του ενεργού ΧΑΔΑ «Πίσω Βρύση» Αριστομένους, αλλά και να ζητηθεί από την Περιφέρεια Πελοποννήσου η παραχώρηση του χώρου στη «Μακαρία», που είχε αγοραστεί από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για την εγκατάσταση των αθίγγανων, αποφάσισε, μεταξύ άλλων, κατά την προχθεσινή του συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης, στη συνέχεια της προσπάθειας να αποφευχθούν τα πρόστιμα από την Ε.Ε.
Με βάση την απόφαση που ελήφθη, μετά την εισήγηση του δημάρχου Στάθη Αναστασόπουλου, στον ενεργό ΧΑΔΑ «Πίσω Βρύση», η λειτουργία του οποίου θα σταματήσει στα τέλη Νοεμβρίου, θα γίνουν έργα, ώστε να είναι αδύνατη η προσπέλαση και η ανεξέλεγκτη απόρριψη απορριμμάτων.
Το Δ.Σ. δεσμεύθηκε, επίσης, ότι με νεώτερη απόφασή του θα παύσει και τη λειτουργία του τελευταίου ενεργού ΧΑΔΑ στα «Λιμενικά», με την έναρξη του προγράμματος ενδιάμεσης διαχείρισης των απορριμμάτων, που θα τελειώσει όταν ξεκινήσει η λειτουργία της ολοκληρωμένης διαχείρισης.
Όπως ακόμη αποφασίστηκε, θα ζητηθεί η χωροθέτηση της θέσης εγκατάστασης της προσωρινής διαχείρισης, θα προωθηθεί ο φάκελος αδειοδότησης της εγκατάστασης της προσωρινής διαχείρισης, θα ληφθεί απόφαση για την υποβολή φακέλου χρηματοδότησης της προμήθειας του εξοπλισμού της εγκατάστασης, καθώς και της προμήθειας απορριμματοφόρων και κάδων, τόσο για την ανακύκλωση όσο και για τα απορρίμματα, θα παρακολουθούνται οι διαδικασίες αποκατάστασης των ΧΑΔΑ μέσω του αρμόδιου φορέα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ενώ θα συγκροτηθεί και διαπαραταξιακή επιτροπή για την αναπροσαρμογή των τελών καθαριότητας και φωτισμού για την κάλυψη του επιπλέον κόστους που θα προκύψει από τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Τέλος, θα υποβληθεί αίτημα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου για τη δωρεάν παραχώρηση της χρήσης του ακινήτου ιδιοκτησίας της στη «Μακαρία», που προκρίθηκε ως το πλέον κατάλληλο για τη λειτουργία της προσωρινής διαχείρισης των απορριμμάτων.
 
Οι απόψεις της μειοψηφίας
Ο Δ. Σαμπαζιώτης ζήτησε να γίνουν γρήγορα οι όποιες ενέργειες απαιτούνται, προκειμένου να μην πληρώσουν τα πρόστιμα οι δημότες, προτείνοντας να γίνει ήδη από την Παρασκευή η υποβολή του αιτήματος προς την Περιφέρεια για τη χωροθέτηση της μονάδας προσωρινής διαχείρισης στη «Μακαρία».
«Είναι μια από τις πιο σοβαρές αποφάσεις που πρόκειται να λάβει το Δ.Σ», υπογράμμισε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γ. Τσώνης, προσθέτοντας πως υπάρχει συναίνεση από πλευράς του στην προσπάθεια του Δήμου να σταθεί στα πόδια του. «Είμαστε πρόθυμοι να είναι ομόφωνη η απόφαση και θα στηρίξουμε την προσπάθεια έως εκεί που θα χρειαστεί. Όλοι μαζί για το καλό του Δήμου», είπε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο Κων. Αποστολόπουλος είπε πως συμφωνεί με την εισήγηση του δημάρχου Μεσσήνης να ζητηθεί η παραχώρηση της «Μακαρίας» από την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Μεταξύ άλλων, ανέφερε πως «οι άρχοντες των σκουπιδιών επέλεξαν τη “λύση” που αποκλείει για τουλάχιστον 25 χρόνια την ουσιαστική ανακύκλωση χρήσιμων υλικών και την παραγωγή καλής ποιότητας κομπόστ, υπονομεύοντας κάθε προσπάθεια για την προώθηση τέτοιων διαδικασιών, επειδή πρόκειται για λύση που, για να αποφέρει κέρδη, απαιτεί πολύ μεγάλες ποσότητες σκουπιδιών, ακόμη και με εισαγωγή από το εξωτερικό, αν χρειαστεί.
Με την υιοθέτηση παρωχημένων σχεδιασμών προωθείται σε εθνικό επίπεδο η υλοποίησή τους με διαδικασίες ΣΔΙΤ, που ευνοούν σκανδαλωδώς τους εργολάβους – αναδόχους σε βάρος του Δημοσίου. Στόχος, η εγκατάσταση εισαγόμενης τεχνολογίας μονάδων μεγάλης κλίμακας για επεξεργασία σύμμεικτων απορριμμάτων με τελικό σκοπό την παραγωγή ενέργειας μέσω καύσης και βιολογικής επεξεργασίας, που όχι μόνο θα επιφέρει σημαντική περιβαλλοντική επιβάρυνση, αλλά θα απορροφήσει τεράστια κεφάλαια για τις εγκαταστάσεις, οπότε θα αυξήσει υπέρμετρα το κόστος διαχείρισης, που θα μετακυλιστεί στους δημότες».
Αφού επέστησε την προσοχή των δημοτικών παραγόντων επειδή δρομολογούνται, όπως είπε, διαδικασίες που θα είναι μη αναστρέψιμες για τις επόμενες δεκαετίες, πρόσθεσε πως οι τεχνολογίες που εφαρμόζονται στην ολοκληρωμένη διαχείριση αλλάζουν με ραγδαίους ρυθμούς και σημείωσε ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» προτείνει χρόνια τώρα τη διαχείριση του συστήματος, όχι από ιδιώτες, αλλά από κρατικό φορέα σε συνεργασία με τα Πολυτεχνεία της χώρας.
Πρότεινε να υπάρξει αγώνας ώστε να μειωθεί η ποσότητα των προς επεξεργασία και τελική διάθεση αποβλήτων απορριμμάτων, προκειμένου να αποτραπεί η εμπλοκή των μεγαλοεργολάβων.
Στο πλαίσιο αυτό, μίλησε για την επαναχρησιμοποίηση αντικειμένων και υλικών, την κομποστοποίηση σε οικίες, επιχειρήσεις, υπηρεσίες και Δήμους, τη δημιουργία πυκνού δικτύου σημείων συλλογής για κάθε είδους απόβλητα με συστήματα τεσσάρων κάδων (οργανικά, χαρτί, γυαλί – πλαστικά, μέταλλα), την κατασκευή μικρών μονάδων διαλογής και κομποστοποίησης. Στη συνέχεια η περαιτέρω επεξεργασία θα αφορά τόσο πολύ μικρές ποσότητες αποβλήτων που θα είναι ασύμφορες για ιδιωτικές επενδύσεις, και κατέληξε λέγοντας πως για τους ΟΤΑ επιφυλάσσεται ο ρόλος του χαμάλη, αφού μετά τις μεγάλες μονάδες επεξεργασίας θα ακολουθήσει και η ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας στο σύνολό της.
 
Γ. Δαβίλλας κατά της κεντρικής εξουσίας
Με την πρόταση που διατύπωσε ο δήμαρχος Μεσσήνης συμφώνησε ο σύμβουλος Γ. Δαβίλλας, ο οποίος κατήγγειλε την κεντρική εξουσία στη διαχρονική της παρουσία, πως όφειλε να έχει λύσει το θέμα πολλά χρόνια νωρίτερα και να μην πετά τώρα το μπαλάκι στους Δήμους και χωρίς πόρους. Πρότεινε δε «να στείλει πίσω ο Δήμος Μεσσήνης το λογαριασμό, αν μας τον στείλουν εδώ».
Ο δήμαρχος Μεσσήνης διαβεβαίωσε όλους πως η Δημοτική Αρχή κάνει το καλύτερο δυνατό για να είναι όσο το δυνατόν μικρότερο το κόστος διαχείρισης, δηλώνοντας πως θα γίνουν προς τούτο οι απαιτούμενες παρεμβάσεις, ενώ συμπληρώνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Τσώνης, ανέφερε πως, αν ενεργοποιηθούν στην κατεύθυνση μείωσης του όγκου των απορριμμάτων και στην αύξηση της διαλογής στην πηγή οι δημοτικοί σύμβουλοι, αλλά και πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων, το αποτέλεσμα θα είναι απίστευτο.  

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου