Στο Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας οι 20 συλληφθέντες για το κύκλωμα «Μαμούθ» διακίνησης ναρκωτικών (φωτογραφίες)

Στο Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας οι 20 συλληφθέντες για το κύκλωμα «Μαμούθ» διακίνησης ναρκωτικών (φωτογραφίες)

Eξάρθρωθηκε από την Δίωξη Ναρκωτικών

-Έχουν συλληφθεί πρώην αστυνομικός και δασικός υπάλληλος

* *Πριν λίγη ώρα 20 συλληφθέντες μεταφέρθηκαν στο Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας όπου αναμένεται να απολογηθούν

Άλλη μια μεγάλη υπόθεση διακίνησης σκληρών και μαλακών ναρκωτικών από πολυμελή σπείρα, με εμπλεκόμενους σε Μεσσηνία, Ηλεία και Λακωνία και πεδίο δράσης σε όλη την Ελλάδα, εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας, ενώ ταυτόχρονες επιχειρήσεις έγιναν χθες και στους τρεις νομούς. Είναι άλλη μία από τις σημαντικές επιτυχίες που έχει καταφέρει το τελευταίο χρόνο η Δίωξη Ναρκωτικών Καλαμάτας.
Συνολικά, από το πρωί έως το βράδυ, σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν συλληφθεί 20 άτομα και ειδικότερα 14 στην Ηλεία, 5 στη Μεσσηνία και 1 στη Λακωνία. Η δε δικογραφία ήδη περιλαμβάνει 180 άτομα που εμπλέκονται σε υποθέσεις διακίνησης κάθε μορφής ναρκωτικών σχεδόν σε όλη τη Ελλάδα.

Απ’ όλα έχουν οι… συλλήψεις
Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και πρώην αστυνομικός από τη Μεσσηνία που έχει υπηρετήσει και στον Πύργο. Ο συγκεκριμένος είχε συλληφθεί στο παρελθόν και για άλλη υπόθεση ναρκωτικών. Επίσης, εμπλέκονται πρώην κατηγορούμενοι για ναρκωτικά, αλλά και άτομα που ήδη είναι φυλακισμένα. Τέλος, εμπλέκεται κι ένας δασικός υπάλληλος εν ενεργεία.
Από χθες τα ξημερώματα ξεκίνησαν εκτεταμένες επιχειρήσεις από τις ομάδες ΟΠΚΕ Ηλείας και Μεσσηνίας, τις Υποδιευθύνσεις Ασφαλείας Πύργου και Καλαμάτας και, φυσικά, τα δύο Τμήματα Δίωξης Ναρκωτικών.
Η υπόθεση «δουλευόταν» από καιρό από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, γι’ αυτό και έχει τον πρώτο λόγο στην εξέλιξη της ιστορίας. Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται από τη Μεσσηνία, ενώ για άλλη μια φορά τα τηλέφωνα «μίλησαν» και οι άρσεις του τηλεφωνικού απορρήτου είχαν να αποκαλύψουν πολλά για τη δράση του κυκλώματος.
Οι συλλήψεις συνεχίσθηκαν χθες τα ξημερώματα σε Πύργο, Σαλμώνη, Αμαλιάδα, Γαστούνη, Βαρθολομιό, Λευκοχώρι, ενώ έγιναν ακόμα και το απόγευμα.
Στη μεγάλη επιχείρηση συμμετείχαν πάνω από 30 αστυνομικοί από τις δύο Αστυνομικές διευθύνσεις, οι οποίοι, παρουσία δικαστικού λειτουργού, πραγματοποίησαν αιφνιδιαστική έρευνα σε σπίτια, συλλαμβάνοντας συνολικά 20 άτομα, ενώ βρήκαν και κατέσχεσαν μικροποσότητες ναρκωτικών και χρηματικό ποσό ως προϊόν διάθεσης ναρκωτικών.
Σήμερα αναμένεται να γίνουν και οι επίσημες ανακοινώσεις της Αστυνομίας, με αναλυτικές λεπτομέρειες για τη δράση του κυκλώματος.

Της Βίκυς Βετουλάκη


Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ 

Εξαρθρώθηκε πολυμελές εγκληματικό δίκτυο, το οποίο δραστηριοποιούνταν στην καλλιέργεια κάνναβης και περαιτέρω διακίνηση σημαντικών ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών, κυρίως σε περιοχές της Πελοποννήσου και την Αττική
 
 Το δίκτυο αποτελούσαν τρεις (3) ξεχωριστές εγκληματικές οργανώσεις, οι οποίες δρούσαν στη Μεσσηνία, Λακωνία, Αχαΐα, Ηλεία, Αττική, καθώς και σε άλλες περιοχές της επικράτειας
 
Οι εγκληματικές οργανώσεις όπως προέκυψε, συνδέονταν μεταξύ τους με την μέθοδο των «συγκοινωνούντων δοχείων»
 
Σε ευρείας κλίμακας ταυτόχρονες αστυνομικές επιχειρήσεις σε περιοχές της Μεσσηνίας, της Λακωνίας, της Ηλείας και στο Ζεφύρι Αττικής, συνελήφθησαν συνολικά είκοσι (20) άτομα, από τα οποία τα δεκαεννέα (19) είναι μέλη των οργανώσεων
 
Εκατόν τριάντα έξι (136) άτομα περιλαμβάνει ακόμη η κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία που σχηματίσθηκε για την υπόθεση, στα οποία αποδίδονται κατηγορίες κυρίως για παραβάσεις της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά
 
Διενεργήθηκε μεγάλος αριθμός ερευνών, με τη συνδρομή δικαστικών λειτουργών, σε σπίτια, αποθήκες, οχήματα, υπαίθριους και λοιπούς χώρους
 
Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, ποσότητες ναρκωτικών (κάνναβης και ηρωίνης), ναρκωτικά δισκία, λαθραίος καπνός, 6 οχήματα, 60 κινητά τηλέφωνα, 5 ζυγαριές ακριβείας, κυνηγετικά όπλα, χρυσές λίρες και πάνω από (45.000) ευρώ σε μετρητά
 
 
 
Εξαρθρώθηκε, μετά από μεθοδική και ενδελεχή έρευνα που διεξάγει το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, πολυμελές εγκληματικό δίκτυο, αποτελούμενο από τρεις (3) ξεχωριστές εγκληματικές οργανώσεις, που ενέχονται στην καλλιέργεια κάνναβης και στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, σε περιοχές της Μεσσηνίας, της Λακωνίας, της Ηλείας, της Αχαΐας, της Αττικής, αλλά και σε άλλες περιοχές της επικράτειας.
Για την εξάρθρωση των εγκληματικών οργανώσεων, πραγματοποιήθηκαν από χθες (03.12.2014) το πρωί, ευρείας κλίμακας παράλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις σε περιοχές της Μεσσηνίας, της Ηλείας, της Λακωνίας και της Αττικής, με τη συμμετοχή δικαστικών λειτουργών.
Στις επιχειρήσεις συμμετείχαν αστυνομικοί των Τμημάτων Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας και Πύργου, των Υποδιευθύνσεων Ασφαλείας Καλαμάτας και Πύργου, των Τμημάτων Ασφαλείας  Αμαλιάδας, Τρίπολης και Ζεφυρίου, καθώς και αστυνομικοί των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) των Διευθύνσεων Αστυνομίας Μεσσηνίας, Αρκαδίας και Λακωνίας.
Στο πλαίσιο των αστυνομικών επιχειρήσεων συνελήφθησαν συνολικά είκοσι (20) άτομα, δεκαεννέα ημεδαποί, ηλικίας από 20 έως 69 ετών και ένας 28χρονος υπήκοος Αλβανίας, ενώ διενεργήθηκε μεγάλος αριθμός ερευνών σε οικίες και άλλους χώρους.
Από τους συλληφθέντες, οι δεκαεννέα (19) είναι μέλη των εγκληματικών οργανώσεων, ενώ ένας (1) ημεδαπός κατηγορείται για παράβαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.
Στην υπόθεση εμπλέκονται ακόμη εκατόν τριάντα έξι (136) άτομα, από τα οποία τα έξι (6) είναι μέλη των τριών οργανώσεων, ενώ οι υπόλοιποι κατηγορούνται για κακουργηματικές ή πλημμεληματικές παραβάσεις της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.
 
Η κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία που σχηματίστηκε για τη συγκεκριμένη υπόθεση αφορά στα αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, παραβάσεις των διατάξεων περί ναρκωτικών και όπλων, του λαθρεμπορίου, της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες («ξέπλυμα μαύρου χρήματος»)
Ως προς το χρονικό της εξάρθρωσης, μετά από συστηματική και επίπονη αστυνομική έρευνα που διεξήγαγε το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, αξιοποιώντας κατάλληλα και συνδυαστικά στοιχεία, ευρήματα, αλλά και αποτελέσματα φυσικών και τεχνικών μεθόδων, προέκυψε ότι οι δεκαεννέα (19) συλληφθέντες, συγκρότησαν τουλάχιστον από τις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου και εντάχθηκαν σε τρεις (3) ξεχωριστές εγκληματικές οργανώσεις, συνδεόμενες μεταξύ τους με τη μέθοδο των «συγκοινωνούντων δοχείων».
Οι εγκληματικές οργανώσεις δραστηριοποιούνταν κυρίως στην καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης (φυτειών) και στη διακίνηση σημαντικών ποσοτήτων κάνναβης και ηρωίνης, σε διάφορους χρήστες σε περιοχές της Πελοποννήσου και της Αττικής.
Από την παράνομη δραστηριότητά τους οι δράστες αποκόμιζαν σημαντικά χρηματικά ποσά, τα οποία, οι περισσότεροι χρησιμοποιούσαν κυρίως για την κάλυψη των βιοποριστικών αλλά και άλλων τους αναγκών, καθώς είναι άεργοι.
Τα μέλη της οργάνωσης, προκειμένου να συγκαλύπτουν την παράνομη δραστηριότητά τους και να αποπροσανατολίζουν τις έρευνες των διωκτικών Αρχών, χρησιμοποιούσαν πολλές τηλεφωνικές συνδέσεις, που δεν ήταν δηλωμένες στα πραγματικά τους στοιχεία, αλλά σε στοιχεία αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών («αχυράνθρωπων» – ghost persons).
Επιπλέον, σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις συγγενικών τους προσώπων, ενώ στις μεταξύ τους τηλεφωνικές συνομιλίες, επικοινωνούσαν με συνθηματικές εκφράσεις και προκαθορισμένο κώδικα συνεννόησης.
Κατά τη διάρκεια των εκτεταμένων και συντονισμένων αστυνομικών ερευνών, που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, αποθήκες, αγροτεμάχια, υπαίθριους χώρους, οχήματα κ.λπ., βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
·         Ποσότητα κάνναβης, βάρους -122- γραμμαρίων, σπόροι κάνναβης βάρους -79,9- γραμμαρίων και μικροποσότητα ηρωίνης.
·         Εξήντα πέντε (65) φαρμακευτικά ναρκωτικά δισκία.
·         Λαθραίος καπνός, συνολικού βάρους -1.220- γραμμαρίων.
·         Πέντε (5) ζυγαριές ακριβείας και πέντε (5) τριβεία κάνναβης.
·         Το χρηματικό ποσό των -45.030- ευρώ και είκοσι οκτώ (28) χρυσές λίρες.
·         Τρία (3) κυνηγετικά όπλα, από τα οποία το ένα κλεμμένο και ένα αεροβόλο όπλο.
·         Εκατόν εννέα (109) φυσίγγια διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων.
·         Έξι (6) οχήματα.
·         Εξήντα (60) κινητά τηλέφωνα και πλήθος καρτών sim.
·         Πέντε (5) μαχαίρια, σπάθα, ξιφολόγχη, στιλέτο, δύο (2) σιδερογροθιές και τρεις (3) αστυνομικοί ράβδοι.
·         Δύο (2) συσκευές εκτόξευσης χημικής ουσίας (σπρέι πιπεριού).
·         Μία (1) φορητή συσκευή επικοινωνίας.
·         Ένα (1) στυλό με ενσωματωμένη κάμερα.
·         Ένας (1) φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής.
·         Διάφορα υλικά και μέσα που σχετίζονται με την διακίνηση των ναρκωτικών.
Οι συλληφθέντες, με την κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καλαμάτας.
Στο πλαίσιο του προανακριτικού έργου, που διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, διερευνάται όλο το εύρος και το πεδίο της εγκληματικής δραστηριότητας των οργανώσεων, η τυχόν εμπλοκή-συμμετοχή περισσοτέρων ατόμων και η ενδεχομένη διασύνδεση τους με άλλες ομοειδείς εγκληματικές ομάδες.