Πρωτοφανής απόφαση κατά της χώρας στις γεωργικές ενισχύσεις


Παρακρατήσεις στην ΚΑΠ λόγω προβλημάτων στο ΟΣΔΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα παρακρατήσει προληπτικά γεωργικές ενισχύσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) προς την Ελλάδα ύψους 17 εκατ. ευρώ, λόγω προβλημάτων διαχείρισης στο Εθνικό Σύστημα Αναγνώρισης Αγροτεμαχίων (Σ.Α.Α.) και το ΟΣΔΕ.
«Είναι η πρώτη φορά που η Επιτροπή χρησιμοποιεί αυτό το μηχανισμό του προϋπολογισμού, αλλά είναι πολύ σημαντικό να γίνουν σεβαστοί οι κανόνες του», δήλωσε ο επίτροπος Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν.
Στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή αναφέρει ότι η Ελλάδα ναι μεν έκανε σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια, σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του Συστήματος Αναγνώρισης Αγροτεμαχίων (ΣΑΑ), ωστόσο τονίζει ότι οι έλεγχοι που διενεργήθηκαν απέδειξαν ότι το ΣΑΑ δε συνάδει ακόμα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες.
Κατά συνέπεια, τονίζει η Επιτροπή, η μέγιστη επιλέξιμη έκταση που καταχωρίστηκε στο ελληνικό ΣΑΑ έχει υπερεκτιμηθεί, οδηγώντας σε παράτυπες πληρωμές προς τους δικαιούχους, στο πλαίσιο του καθεστώτος ενιαίας ενίσχυσης.
Η Επιτροπή αναφέρει, τέλος, ότι για πρώτη φορά λαμβάνει αυτό το προληπτικό μέτρο, να παρακρατήσει, δηλαδή, τις ενισχύσεις προς την Ελλάδα και σημειώνει ότι το ποσό της παρακράτησης (17 εκατ. ευρώ) αντιστοιχεί στο ποσό που εκτιμάται ότι διατρέχει κίνδυνο για το γεωργικό ταμείο.
H απόφαση αυτή:
1. Είναι πρωτοφανής, εφαρμόζεται για πρώτη φορά και βασίζεται στο άρθρο 41 του κανονισμού 1306/13. Δημιουργεί το προηγούμενο για επιβολή μελλοντικά μεγαλύτερων προληπτικών διορθώσεων. Το ποσό των 17 εκατ. μπορεί να ακούγεται σαν «ψίχουλα» σε σύγκριση με τα μέχρι τώρα συσσωρευμένα περίπου 2,5 δισ., ωστόσο ανοίγει τον ασκό του Αιόλου.
2. Με τον τρόπο αυτό η Κομισιόν «γλυτώνει» τις χρονοβόρες διαδικασίες μέχρι να οριστικοποιηθεί ο κάθε καταλογισμός (διόρθωση) σε βάρος των κρατών μελών. (Στο μεταξύ, άλλαζαν υπουργοί και τα ίχνη των ευθυνών σβήνονταν, ενώ ο εθνικός προϋπολογισμός, δηλαδή οι φορολογούμενοι, πλήρωναν εν αγνοία τους αμαρτίες άλλων).
3. De facto η Κομισιόν αμφισβητεί την αξιοπιστία του ελληνικού ΟΣΔΕ, γεγονός που αναπόφευκτα θα επηρεάσει αρνητικά τους προϋπολογισμούς που θεωρητικά δικαιούται η Ελλάδα από τη νέα ΚΑΠ έως το 2020. Αγγίζουμε, δηλαδή, την ωρολογιακή βόμβα των βοσκοτόπων, που πιθανόν να «σκάσει» στα χέρια κάποιου επόμενου υπουργού / κυβέρνησης.
4. Το μεγάλο (φιλοσοφικό) ερώτημα είναι: 2 δισ. εισπράξεις με τις παλιές μεθόδους, στρεβλώσεις κ.λπ., ή 1,5 δισ. που αξιοποιούνται σωστά και προϋποθέτουν σωστή διαχείριση;
5. Τέλος, να σημειώσουμε ότι τα 17 εκ. ευρώ θα αφαιρεθούν από τις εισπράξεις της Ελλάδας για το οικονομικό έτος 16/10/2014 – 15/10/2015. Μάλλον βασίζονται σε ελέγχους που έγιναν πρόσφατα, γι’ αυτό μια άλλη παράμετρος της όλης υπόθεσης είναι οι ευθύνες όχι μόνο του υπουργείου, αλλά και του ΟΠΕΚΕΠΕ, του ΓΑΙΑ Επιχειρείν (Πειραιώς, ΠΑΣΕΓΕΣ, Ενώσεις Συνεταιρισμών).
Πηγή: olivenews.gr