Ανατέθηκε η μελέτη του Μιναγιώτικου φράγματος των 850 στρεμμάτων


Εγκρίθηκε με απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η ανάθεση εκπόνησης της προμελέτης και της οριστικής μελέτης του Μιναγιώτικου Φράγματος και η οριστική μελέτη του αντίστοιχου αρδευτικού δικτύου, με 1.567.930,20 ευρώ.
Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου, μετά τον έλεγχο των οικονομικών προσφορών αναδείχθηκε προσωρινή μειοδότρια του διαγωνισμού η ακόλουθη Σύμπραξη Γραφείων Μελετών, που συγκέντρωσε τη μέγιστη σταθμισμένη βαθμολογία 89,80 που αντιστοιχεί σε οικονομική προσφορά: 1.274.740,00 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) και έκπτωση 59,80%:
-ΑΔΚ ΑΡΩΝΗΣ –ΔΡΕΤΤΑΣ –ΚΑΡΛΑΥΤΗΣ Σύμβουλοι Μηχανικοί Α.Ε.
-ΚΑΣΤΩΡ ΕΠΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΥΠΕΔΑΦΟΥΣ
-ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
-ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
-ΛΕΒΟΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΗΛ.
 
Χωροθέτηση
Το φράγμα θα κατασκευασθεί στο Μιναγιώτικο ρέμα στην Πυλία και σε θέση που βρίσκεται περίπου 5,5 χλμ. σε ευθεία απόσταση από τις εκβολές του και περίπου 2 χλμ. δυτικά του οικισμού Βλασαιϊκα. Το Μιναγιώτικο ρέμα εκβάλλει σε απόσταση περίπου 800 μέτρων, δυτικά της Φοινικούντας.
Σύμφωνα με τα τεχνικά του χαρακτηριστικά, το ύψος του χωμάτινου φράγματος θα είναι 49 μέτρα και η δυναμικότητά του 12,5 εκατομμύρια κυβικά νερό. Η επιφάνεια της λίμνης είναι 850.000 τετραγωνικά μέτρα ή 850 στρέμματα.
 
Πρόβλημα υφαλμύρωσης
Με την κατασκευή του φράγματος η περιοχή θα χωρισθεί σε ζώνες άρδευσης, που κάθε μία θα διαθέτει το δικό της αρδευτικό δίκτυο και δεξαμενή ημερήσιας αποθήκευσης νερού. Η περιοχή έχει εκτεταμένους και εύφορους κάμπους, με πολύ καλές κλιματολογικές και εδαφικές συνθήκες, που ευνοούν τη γεωργική ανάπτυξη. Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η έλλειψη αρδευτικού νερού.
Βασικό αίτημα των κατοίκων της περιοχής εδώ και πολλές δεκαετίες αποτελεί η επίλυση του οξύτατου προβλήματος της εύρεσης και αποθήκευσης νερού για άρδευση. Τα πολλά πηγάδια και γεωτρήσεις που έχουν ανορυχθεί στην περιοχή με την ανεξέλεγκτη χρήση τους έχουν δημιουργήσει πρόβλημα υφαλμύρωσης του υπόγειου υδροφορέα.
Με τη δημοσιοποίηση της απόφασης του υπουργείου, η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Ελένη Αλειφέρη, μίλησε για εξέλιξη που ικανοποιεί το νομό: «Πρόκειται για ένα έργο πνοής, που θα ωφελήσει πολλαπλώς την ευρύτερη περιοχή. Θα αρδευτούν περίπου 35.000 στρέμματα, κάτι που αναμένεται να συμβάλει θετικά στην ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής, με παράλληλη θετική επίδραση στο φυσικό περιβάλλον».

Της Βίκυς Βετουλάκη