Εκστρατεία για την ελεύθερη και ανεμπόδιστη μετακίνηση των πεζών με την συμμετοχή και της Καλαμάτας


Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Κτήριο «Κωστής Παλαμάς» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, παρουσιάστηκε η Εκστρατεία ECOMOBILITY 20014-15 και το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, που θα πραγματοποιηθούν σε 40 πόλεις της χώρας στο δίμηνο Φεβρουαρίου και Μαρτίου, μεταξύ άλλων και στην Καλαμάτα. Επίσης, παρουσιάστηκε το πρόγραμμα FREE MOBILITY, που θα «τρέξει» ως παράλληλη εκστρατεία, στην οποία θα συμμετέχουν ομάδες μαθητών από τα Γυμνάσια Ειδικής Αγωγής μεγάλων πόλεων της χώρας.
Φέτος είναι η δωδέκατη χρονιά που υλοποιείται το πρόγραμμα, με φανερά τα αποτελέσματά στην εικόνα των πόλεων, αλλά και στην αλλαγή επιλογών μετακίνησης  των πολιτών. Παράλληλα, είναι σημαντική η καλλιέργεια αντίληψης των νέων, αλλά και ο προσανατολισμός σε αλλαγή συνθηκών, που αναμένεται να οδηγήσει σε βιώσιμες και ανθρώπινες πόλεις.
Η πεταλούδα και το σύνθημα «Οι μαθητές ερευνούν, οι πόλεις ενημερώνονται, η κοινωνία ευαισθητοποιείται» θα κυριαρχήσουν σε σαράντα πόλεις, όπου οι ομάδες των μαθητών θα παρουσιάσουν τα προβλήματα που προκαλούν οι συνήθειες και οι συνθήκες μετακίνησης και θα καταθέσουν προτάσεις και λύσεις.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την υποδοχή από το μέλος του Δ.Σ. του ECOCITY και τ. διευθυντή του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Μιχάλη Πετράκη, που μίλησε για το ρόλο του ECOCITY και την πορεία και τη σημασία που έχει η υλοποίηση της Εκστρατείας ECOMOBILITY, καθώς μέσα από την εργασία των νέων εντοπίζονται προβλήματα και προτείνονται αποτελεσματικές λύσεις.
Τόνισε το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε μια δύσκολη εποχή, όπου η μόνη ελπίδα είναι η ευαισθητοποιημένη νέα γενιά, ως μοχλός αλλαγής στο αστικό περιβάλλον, κάτι που είναι κύριος στόχος του ECOCITY.
Στη συνέχεια, ο συντονιστής του Τομέα Κεντρικής Ελλάδας, πολιτικός μηχανικός MSc, Πέτρος Κρητικός, αναφέρθηκε στην οργάνωση της εκστρατείας, στους στόχους της και στους συμμετέχοντες. Ανέφερε, επίσης, τους Δήμους που συνεργάζονται, τα Γυμνάσια που θα παρουσιάσουν εργασίες, τους συνεργαζόμενους Φορείς και τα βραβεία. Έκλεισε γνωστοποιώντας πως η τελετή απονομής των βραβείων φέτος θα γίνει το πρωί του Σαββάτου, 25 Απριλίου.